Grad

Dječji parkovi u Gružu i na Batali dobili znanstvene eksponate

page 2

U okviru EU projekta WONDER, koji ima za cilj unaprijediti postojeću te razviti dodatnu infrastrukturu za zabavno – edukativno – rekreacijske potrebe djece iz Dubrovnika kao i djece turista, novim su eksponatima opremljeni parkovi za djecu u Gružu i na Batali.

Riječ je o pilot aktivnost ovog projekta, kojeg provodi Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, a obuhvaća postavljanje posebne opreme Znanstvenog parka, uz koju će se poboljšati atraktivnost ponude namijenjene djeci i obiteljima.

Tako su u parku Luja Šoletića u Gružu postavljeni eksponati Prugasto ogledalo, Crtić vrtić i Tekući pitagora, dok su u parku Nevinih žrtava rata na Batali postavljeni Glazbena ograda, Živi dimnjak i Zvučna zrcala.

Projekt WONDER, kojem je krilatica “Child friendly destinations”, podržava nove turističke ponude usmjerene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija turističkih gradova prilagođenih djeci. Financiran je europskim sredstvima iz programa INTERREG V-B Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje 2014. – 2020., a proračun DURA-e za projektne aktivnosti iznosi 1,4 milijuna kuna.

Kakva je funkcija eksponata Znanstvenog parka pronađite u nastavku:

Eksponati postavljeni u parku Luja Šoletića u Gružu:

Prugasto ogledalo – eksponat koji se igra zakonima refleksije svjetlosti i ljudskom percepcijom. Funkcionalni dio eksponata načinjen je od reflektirajućih horizontalnih traka postavljenih na jednakoj međusobnoj vertikalnoj udaljenosti.

Crtić vrrtić – eksponat je koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova na način korištenja brze izmjene statičnih animiranih slika.

Tekući Pitagora – kako bez brojki, slova, riječi i crteža objasniti Pitagorin poučak? Za efektnu i zabavnu spoznaju poučka zavrtite Tekućeg Pitagoru.

Eksponati postavljeni u parku Nevinih žrtava rata na Batali:

Glazbena ograda – sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada.

Živi dimnjak – eksperimentiranje s promjenama brzine vrtnje. Pri sporoj vrtnji ima se dojam da je eksponat trodimenzionalan. Polagano okretanje diska stvorit će dojam rotirajućeg konusnog dimnjaka. Dojam ostaje nepromijenjen čak i ako eksponat promatramo iz različitih kutova.

Zvučna zrcala – pomoću zvučnih zrcala može se čuti i razgovarati šaptom na udaljenosti od 20 metara. Oblik zvučnog zrcala je takav da se svi zvučni valovi koji su odaslani iz posebno odabrane točke u kojoj je postavljen prsten odbijaju od površine zvučnog zrcala i gibaju prema drugom zrcalu gdje se nakon odbijanja skupljaju u centar drugog prstena.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist