Zanimljivosti

DJEČJI DOPLATAK Isplata kasni zbog neobrađenih zahtjeva!

napoklape djeca09

Posljednjih dana javilo nam se nekoliko zabrinutih roditelja koji srahuju da su izgubili prava na dječji doplatak jer im za mjesec ožujak još uvijek nije uplaćen.

Naime, kako se u trećem mjesecu radi obrada za one osobe koje ga koriste, do kraja veljače morali su podnijeti nove informacije i eventualne promjene u statusu. Da bismo provjerili o čemu je riječ i zašto je došlo do kašnjenja isplate dječjih doplataka, kontaktirali smo Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Prema njihovim riječima ‘kašnjenja u isplati doplatka za djecu za ožujak 2014. nije bilo te je isplaćen u redovnom roku u petak 18. travnja 2014.’

No, razlog neisplate doplatka za djecu za određeni broj korisnika, pišu iz HZMO-a, leži u činjenici jer je u tijeku postupak obrade više od 200 tisuća zahtjeva, kojim korisnici doplatka obnavljaju svoje pravo za 2014. godinu. Naime, treba dodati kako je na dan 31. prosinca 2013. u Gradu Dubrovniku bilo 1.349, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 5.805, a u Republici Hrvatskoj 209.862 korisnika doplatka za djecu.

– Ključan podatak za završetak postupka ostvarivanja prava na doplatak za djecu je podatak o primanjima u prethodnoj godini koji Zavod preuzima od Porezne uprave. Budući da za određeni broj korisnika taj podatak nije bilo moguće preuzeti, jer još nisu obrađeni, nije bilo moguće završiti sve postupke. Tako je primjerice Područni ured Zavoda u Dubrovniku obradio sve zahtjeve za doplatak za djecu, no određeni broj nije isplaćen jer Zavod nije bio u mogućnosti preuzeti podatke od Porezne uprave – napominju iz HZMO-a te dodaju kako je potrebno naglasiti da doplatak za djecu pripada od dana podnošenja zahtjeva te će se svim korisnicima koji pravo ostvare isplatiti i eventualni zaostaci.

– Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ulaže velike napore kako bi se zahtjevi obradili što prije i planiramo do kraja svibnja obraditi većinu podnesenih zahtjeva, te molimo korisnike za razumijevanje – zaključuju.

Pročitajte još

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca