Zanimljivosti

Djeca čistila sama, nitko im nije došao pomoći

cistka mokosica

Eko-Omblići i Zeleno Sunce sudjelovali u akciji „Zelena čistka koja se u Dubrovniku, ali i Mokošici zbog lošeg vremena održala tek ovog vikenda. No, nije im se priključio nitko od sugrađana.

Mladi eko aktivisti Eko-Omblići i Zeleno Sunce čistili su gornji dio Malog Mokoškog potoka kod Šumice.
– Očekivali smo da će doći dosta građana – volontera kao što je to bilo u drugim gradovima Hrvatske, a ono smo se prevarili. Ali zato je došlo 20 naših mladih eko aktivista Eko-Omblića i Zelenog Sunca i jedna volonterka iz Volonterskog centra Dubrovnik.

Zavrnuli su rukave, stavili rukavice i čistili livadu pored potoka te naš Mali mjesni potok koji je uvijek pun odbačenog smeća. Kako je sunce jako peklo, mladi Eko-Omblići su se morali smjestiti u hlad kao podrška, dok su odrasli volonteri čistili potok koji je bio pun slomljenih kišobrana, plastičnih gajbi, staklenih boca, najlon saketa, plastičnih boca, papira pa i automobilskih guma – objašnjava akciju Jadranka Šimunović.

U vrijeme marende stigli su sendviči i sokovi u organizaciji Grada Dubrovnika, što je razveselilo mlade eko aktiviste, koji su nakon okrijepe nastavili čišćenje predjela pored mosta uz potok sve do 12,15 h kada je „Zelena čistka završila.
Ukupno je smeća bilo oko 10 vreća od toga jedna vreća plastičnih boca koje su ekolozi reciklirali u obližnjem zelenom otoku.
– Ne znamo tko treba čistiti mokoške i ostale potoke (Veliki potok, potok Slavjan, Žlijebi, Maslinata), ali čini nam se po čestim dojavama naših sugrađana iz Rijeke dubrovačke preko našeg Zelenog telefona Eko-Fona da ih se vrlo malo čisti i baš ne brine puno o njima! Priroda se ne osvećuje ona samo naplaćuje račune! – poručila je za kraj Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist