Kultura

DIVNI STIHOVI KOJI EVOCIRAJU ‘STARINSKE BOŽIĆE’ Klapa Cesarice i Dino Antonić izveli a capella verziju ‘Na Badnju večer’ Pera Šiše

klapa cesarice sisa 6

Samo nekoliko dana do Božića obradovala nas je jedna prekrasna blagdanska suradnja. Klapa Cesarice i riječki pjevač Dino Antonić obradili su skladbu ‘Na Badnju veče’ dubrovačkog skladatelja Pera Šiše, a njihova izvedba premijerno je prikazana proteklog ponedjeljka u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’. Kako nam otkrivaju članice klape Cesarica, do stvaranja ovog lijepog djela došlo je ‘slučajnim’ odlaskom jedne klapske članice na raskošan božićni koncert.

-Vjerujemo, ipak, da je to bila Providnost. Ani Vuletić, prvi sopran naše klape i autorica aranžmana, naime, prvi je put čula skladbu Na Badnju veče gospodina Pera Šiše prije sedam-osam godina na koncertu u Samostanu male braće u Dubrovniku, gdje su je raskošno izveli solist Stijepo Gleđ Markos, zbor i orkestar. Divni, topli, iscjeljujući stihovi koji pobuđuju ljubav, nostalgiju, radost i nadu, posebno onima koji su ‘srca slomljena’, kao i na prvu pamtljiva prekrasna, gotovo belkantistička melodija, nisu joj izlazili iz glave. S obzirom na to da se osim klapskom glazbom Ani bavi i džezom, znala je da će kombinacija toga dvoga biti idealna za obradu skladbe gospara Šiše. I tako je nastao a cappella aranžman za sologlas i klapu Cesarice – govore nam članice ove klape.

Za prekrasnu a capella verziju i ovu divnu suradnju zaslužni su Pero Šiša, Ani Vuletić, Dino Antonić, Sebastian Fric, a krug umjetnika s kojima su surađivale na ovom singlu, otkrivaju nam klapašice, spontano se širio.

-Spona s gosparom Šišom njegova je skladba koju je podario svijetu pa tako i nama. Sve mi članice Cesarica nadamo se da će nam se ubrzo pružiti prilika da ga upoznamo i uživo jer riječ je o umjetniku čiji su nas stihovi i glazba, renesansnim rječnikom, zatravili već na prvo slušanje. Solista pak koji bi svojim mekim, baršunastim tenorom najbolje utjelovio svu toplinu i čaroliju božićnog ozračja kojim odiše ova skladba nismo trebale dugo tražiti: pozivu na suradnju spremno se odazvao član ansambla Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, mladi i perspektivni umjetnik iz Rijeke sa zagrebačkom adresom Dino Antonić, kojega cesarica Ani Vuletić poznaje otprije, iz dana dok su zajedno pjevali u Izvoru, zboru zagrebačke crkve sv. Josipa – naglašavaju nam ‘Cesarice’.

Kad su u studiju SoundBrick u Zagrebu snimale audio Na Badnju veče, tonski majstor Luka Grubišić-Čabo spomenuo je, ističu, da će ih povezati s body-perkusionistom Sebastianom Fricom kako bi otkucao ritmičku liniju koju je na prijedlog njihovog voditelja Jurice Petra Petrača dodatno raspisala autorica aranžmana, cesarica Ani.

-Kako bismo upotpunile doživljaj Badnje večeri koji donosi pjesma, snimile smo i spot koji potpisuje studentica filmske i televizijske režije i produkcije Sara Horvatić sa suradnicima. Ta priča o nostalgičnim danima djetinjstva i blagdanske radosti bila je premijerno predstavljena 20. prosinca u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a od Božića će se prikazivati na Laudato TV-u i, nadamo se, na mnogim drugim televizijskim postajama – podcrtavaju nam.

‘Na Badnje veče’ djelo je kojeevocira djetinjstvo i one ‘starinske’ Božiće, a bit će dio i albuma duhovnih pjesama koje Cesarice pripremaju. Ovo pandemijsko doba, koje je mnoge nagnalo na introspekciju, klapi Cesarice pružilo je priliku da se i sama zaputi na svojevrsno duhovno putovanje.

-Naime, riječ je o petom albumu u 28 godina našega postojanja, ali prvi duhovni. Na njemu će se naći koloplet tradicionalnih dalmatinskih božićnih pjesama i kolendâ, ponekih i iz Dubrovnika i okolice, ali i divni međimurski napjevi, i to vrlo rijetko izvođeni, poput Cmreki v snegu spiju i Zdravo budi, mladi Kralju. Mnoge od tih skladbi obradila je cesarica Vedrana Šiša. Singl Zdravo budi, mladi Kralju prošle je godine obrađen u swing-aranžmanu i snimljen u suradnji s članovima džez-dua svjetskoga glasa Hojsak & Novosel, odnosno tamburašem Filipom Novoselom i kontrabasistom Tihomirom Hojsakom – zaključuju za DuList Cesarice.

Kako smo već i naveli, za glazbu i tekst zaslužan je dubrovački skladatelj Pero Šiša, a za aranžman Ani Vuletić. Zvuk je nastao u kreativnoj kuhinji SoundBrick Studiai Luke Grubišića-Čaba. Video su izradile Sara Horvatić, Iva Ananić, Dino Antonić i klapa Cesarice, gimbal operator je Vigor Klaić, ‘set assistant’ Leila Elhoweris, a kolorist Bogdan Tankosić.

Autorica fotografija sa snimanja spota: Rahela Poljak

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist