Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Nikola Dobroslavić: Povezanost Županije i infrastrukturna ulaganja

zupan nikola dobroslavic

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježava desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

ŽUPAN NIKOLA DOBROSLAVIĆ

Republika Hrvatska obilježava desetu godišnjicu članstva u Europskoj uniji. S ponosom možemo istaknuti kako smo, ne samo suverena država, nego i članica najelitnijeg društva današnjice – Europske unije. Osim osjećaja ponosa, članstvo u Europskoj zajednici donijelo je našim građanima i našoj državi brojne benefite. Usto, odnedavno smo jedna od rijetkih država koja je istovremeno i članica eurozone i Schengenskog prostora što će uvelike pridonijeti našem razvoju, gospodarskom prosperitetu i prepoznatljivosti na međunarodnoj razini. Članstvo Republike Hrvatske u EU pozitivne pomake i nove prilike donijelo je svima nama, od nacionalne, preko regionalne i lokalne do razine pojedinca, svakog stanovnika naše domovine. Omogućilo nam je korištenje fondova EU u čemu je Dubrovačko-neretvanska županija među najboljima u Hrvatskoj i zahvaljujući tome realizirali smo brojne projekte. Svakako, ono što moramo posebno naglasiti je najvažniji hrvatski infrastrukturni projekt – Pelješki most koji je spojio naš teritorij i koji je, praktički, simbol hrvatskog članstva u EU, Posebno smo ponosni i na projekte lučke infrastrukture.

vela luka terminal

Europskim sredstvima financiran je Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci, rekonstrukcija i nadogradnja rive u Donjem Čelu na Kalamoti, obnova lukobrana Puntin u Korčuli, nadogradnja i obnova luke Ubli na Lastovu, kao i najveći infrastrukturni projekt na otoku Korčuli – nova luka Polačište čija je izgradnja u tijeku. Pred nama su i dva velika projekta – luka Perna u Orebiću i luka Prigradica u Općini Blato za koje vjerujemo da će također biti finacirane sredstvima europskih fondova. Moramo svakako istaknuti i ulaganja u zdravstvo.

dnevna bolnica metkovic

Europskim sredstvima sufinancirana je Dnevna bolnica u Dubrovniku i Metkoviću, kao i objedinjeni hitni bolnički prijem u Općoj bolnici Dubrovnik. U tijeku je realizacija Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, projekta kojim radimo na daljnjem razvoju naših najvažnijih gospodarskih grana i koji obuhvaća akademise Čingrija i Garište, kao i Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik te ulaganja u sve strukovne škole u županiji kojima su one opremljene vrijednom opremom za kvalitetnije izvođenje nastave. Također, sredstvima Kohezijskog fonda sufinancira se i naš Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje koji je iznimno bitan za zaštitu našeg okoliša i rješenje problema svih odlagališta otpada koja će, realizacijom ovog projekta, biti zatvorena. Zalaganjem i vrijednim radom naše Regionalne razvojne agencije DUNEA, kao i naših upravnih odjela, realizirali smo i niz projekata kojima smo, između ostaloga, opremili operativne snage civilne zaštite na našem području, nabavili vatrogasne brodove, izgradili Centar za obuku u Kuli Norinskoj, opremili i izgradili muzeje, zaštititi našu kulturnu i prirodnu baštinu…

centar za obuku kula norinska

Dubrovačko-neretvanska županija i cijela Republika Hrvatska pravi su pokazatelj svega onoga dobroga i kvalitetnoga što članstvo u Europskoj uniji donosi. Pred nama je, uz veliku podršku naše Vlade, daljnji rad i ustrajanje na svim važnim razvojnim projektima, velikim investicijama prvenstveno na korist svih naših sugrađana. Ovim putem čestitam prvih deset godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i najavljujem daljnja ulaganja pred nama u prometno povezivanje, potpore gospodarstvu, poljoprivredi, navodnjavanju, zdravstvu, nove škole i dvorane i sportsku infrastrukturu.

REGIONALNI RAZVOJ
Regionalna agencija DUNEA, akreditirana kao koordinator regionalnog razvoja, priprema strateške razvojne akte i druge dokumente za Dubrovačko-neretvansku županiju i njene institucije. Također sustavno prati uspješnost provedbe donesenih akata, te izvještava ključne nositelje razvojne politike na regionalnoj i nacionalnoj razini o učincima provedbe planiranih aktivnosti za cjelokupni razvoj Županije. RA DUNEA također pruža stručnu pomoć u pripremi i provedbi programa i razvojnih projekata javnopravnim tijelima i jedinicama lokalne samouprave s područja Županije. U proteklom razdoblju RA DUNEA koordinirala je postupak izrade dva ključna razvojna akta: ‘Županijsku razvojnu strategiju Dubrovačko-neretvanske županije 2016. – 2020’ i ‘Plan razvoja Dubrovačko-neretvanske županije 2021. – 2027.’. Trenutno je u postupku izrade ‘Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine’. Uz navedeno, RA DUNEA aktivno je sudjelovala u postupku programiranja nacionalnih operativnih programa te programa teritorijalne suradnje, mapiranju ključnih razvojnih potreba unutar različitih sektora i sl. Usko surađuje s nadležnim ministarstvom te ostalim relevantnim tijelima u svrhu kontinuiranog razvoja županije poštujući pritom nacionalne i EU regulative i vrijednosti.

EU PROJEKTI
Regionalna agencija DUNEA ima ključnu ulogu u pripremi i provedbi EU projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zahvaljujući vlastitom projektu ‘Znanjem do EU fondova’ kojeg RA DUNEA provodi posljednje četiri godine s ciljem pružanja pomoći županijskim javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata, uspješno je odobreno i provedeno 68 projekata vrijednosti više od 145 milijuna eura. Također, trenutno je u pripremi i fazi evaluacije preko 50 projekata financiranih nacionalnim i EU sredstvima. RA DUNEA je u proteklom razdoblju prijavila i pružila tehničku pomoć za više od 50 korisnika, što uključuje općine i gradove, osnovne i srednje škole, vrtiće, centre za socijalnu skrb, javne ustanove, lučku upravu, zdravstvene ustanove, turističke zajednice i komunalna društva diljem Dubrovačkoneretvanske županije. Kroz različite fondove i programe, RA DUNEA je potaknula poboljšanje turističke infrastrukture, očuvanje kulturne baštine, zaštitu okoliša, modernizaciju javnog zdravstva, sustav socijalne skrbi, te nastavlja i dalje, uz pomoć EU fondova, raditi na razvoju Dubrovačko-neretvanske županije, a u duhu digitalizacije i zelene tranzicije pritom vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih područja unutar Županije. U proteklih 10 godina članstva u Europskoj uniji Dubrovačko-neretvanska županija je među najuspješnijima u iskorištavanju sredstava EU fondova na regionalnoj i lokalnoj razini čime se značajno unaprijedila komunalna, zdravstvena, turistička, socijalna i ostala infrastruktura s ciljem povećanja kvalitete života stanovnika.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist