Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Mala smo Općina, ali imamo podosta ostvarenih projekata

vlatko mratovic

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježila je desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović

Posljednjih deset godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, po meni je najviše obilježila izgradnja Pelješkog mosta. Bez podrške i financija iz Europske unije teško da bi se provela izgradnja mosta. Pelješki most, što direktno, a što indirektno najviše će pridonijeti razvoju juga Hrvatske, a posebno nas na Pelješcu. Od izgradnje mosta, u zadnje dvije godine izrazito je pojačana izgradnja objekata u Janjini, koji su najviše prostori za iznajmljivanje, odnosno vikendice, apartmani i kuće za odmor.

janjina
default

Ostvareni projekti

Mala smo Općina, tako da nam je teško pratiti neke velike projekte, ali imali smo dosta manjih projekata. Imali smo projekt koji je trajao dvije godine, iz Europskog socijalnog fonda, pod nazivom ‘Zaželi’, koji je zaposlio veći broj žena da vode brigu o starima i nemoćnima. Također, bili smo partneri našoj Udruzi djece s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom ‘Djeca Pelješca’ u Janjini. Dvije godine europskim sredstvima provodio se projekt za pomoć i uključenost djece s posebnim potrebama. Operativni program za pomorstvo i ribarstvo omogućio je otvaranje ribarnice u Janjini. Sredstvima fondova za ruralni razvoj smo financirali uređenje i izgradnju dječjeg parka u centru Janjine. Isto tako, s europskim sredstvima smo financirali projektnu dokumentaciju velikog projekta za ishođenje građevinske dozvole za uređenje centra naselja Drače i sada imamo obvezu po ishođenju građevinske dozvole u roku od dvije godine kandidirati taj projekt, odnosno prijaviti se na jedan od prihvatljivih natječaja Europske unije.

Planirani projekti

Značajna sredstva koja ćemo koristiti iz Europske unije očekujemo upravo sada jer smo dobili građevinsku dozvolu za vodovod, čija je cijena vrijednosti negdje oko 6 milijuna eura i to će biti projekt koji će se morati financirati sa sredstvima Europske unije. U postupku je i izrada projektne dokumentacije za Aglomeraciju Janjine. Dakle, bit će provedena aglomeracija na području cijele Općine Janjine, što je isto projekt od oko 15 milijuna eura. Za ova dva velika projekta očekujemo da će njihova izgradnja i realizacija biti najvećim dijelom financirana sredstvima iz Europske unije.

 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist