Aktualno

[DESETLJEĆE U EU] Europskim sredstvima do kvalitetnije zdravstvene zaštite

dnevna bolnica metkovic 2

Republika Hrvatska prvim danom srpnja obilježava desetljeće od pristupanja EU. Tim povodom, DuList je napravio temat u kojem su svoje osvrte dali čelnici lokalnih samouprava, ali i nositelji nekih od bitnih projekata na području Dubrovačko-neretvanske županije.

RAVNATELJ MARIJO BEKIĆ O VAŽNIM BOLNIČKIM PROJEKTIMA

Opća bolnica Dubrovnik je od ulaska u Europsku uniju realizirala dva projekta samostalno, izravno financirana putem fondova Europske unije, u suradnji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU) i Regionalnom agencijom DUNEA. Kako ističe ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izv. prof. prim. dr. sc. Marijo Bekić, za projekt ‘Objedinjenog hitnog bolničkog prijema’ Opća bolnica Dubrovnik je iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila 20 milijuna kuna.
—Projekt je usmjeren na povećanje dostupnosti, učinkovitosti i djelotvornosti zdravstvenih usluga. Osiguravanjem ova tri elementa postiže s pozitivan utjecaj na privatni i poslovni život pacijenata. Kroz opremanje zdravstvenog sustava treba posebno istaknuti smanjenje rizika od komplikacija uzrokovanih zakašnjelom dijagnozom i obradom. Prema projektnim izračunima vrijeme reakcije smanjeno je za 20 posto. Time se postiže racionalizacija troškova OB Dubrovnik. Sve struke će biti objedinjene u svrhu što veće učinkovitosti i zdravlja pacijenata – rekao je u kolovozu 2019. godine, na predstavljanju ovog za bolnicu značajnog projekta ravnatelj Bekić. Tom je prigodom istaknuo i kako je područje zahvata bila postojeća zgrada na kojoj se radila adaptacija prostora u koji je ugrađena najsuvremenija medicinska oprema.
—Projekt je uspješno zaživio. Svi oni koji dolaze u našu ustanovu mogu se uvjeriti na kojoj je razini pružanje zdravstvene usluge za pacijente koji su najhitniji i kojih je upravo najviše, pogotovo sad u ljetnim mjesecima – ističe za DuList dr. Marijo Bekić.

hitni prijem obilazak2

Drugi ne manje važan projekt kojega je Opća bolnica Dubrovnik realizirala kroz fondove Europske unije jest projekt Dnevne bolnice u Dubrovniku i Metkoviću vrijedan 50 milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta bila je 50.853.801,07 kuna, a iznos bespovratnih sredstava iz EU fondova je 49.745.477,02 kuna. Opća bolnica Dubrovnik dobila je u sklopu ovog EU projekta oftalmološku operacijsku dvoranu i obnovljenu ambulantu dermatovenerologije. Od opreme u ambulantama Opće bolnice Dubrovnik projektom su osigurani monoplanarni angiografski radiološki uređaj za kardiološke intervencije i intervencije na perifernim krvnim žilama, operacijski stolovi za potrebe jednodnevne kirurgije s potrebnim dodacima i monitori vitalnih funkcija i sustav centralnog monitoringa, oprema za praćenje parametara rada srca, video stup s videobronhoskopom za primjenu u pulmološkoj dnevnoj bolnici, video stup s videobronhoskopom za primjenu u pulmološkoj dnevnoj bolnici, video stup s fleksibilnih gastroskopom i kolonoskopom za primjenu u gastroeneterološkoj u dnevnoj bolnici, endoskopski stup za artroskopiju i ORL, endoskopski stup za abdominalne laparaskopske zahvate u jednodnevnoj kirurgiji s pripadajućim nastavcima i dodacima, kao i opća medicinska oprema i namještaj za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Cilj projekta prije svega je bilo povećanje kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga, smanjenje broja prijema na akutnom liječenju i povećanje bolničkih kapaciteta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Kruna svega, naglasio je dr. Bekić, bila je nabavka uređaja za koronarografiju.

ob dubrovnik novi odjeli 777
—Na taj način naši sugrađani danas imaju na raspolaganju 24 sata interventnog kardiologa koji radi na najsuvremenijem aparatu i tek mali broj pacijenata se mora slati u druge ustanove – naglašava ravnatelj. Drugi dio ovog vrijednog projekta jest Dnevna bolnica Metković koja je svoja vrata pacijentima otvorila u prosincu prošle godine. Dnevna bolnica Metković nalazi se u zgradi nekadašnjeg suda neposredno uz postojeći Dom zdravlja i Hitnu pomoć. Pacijentima Doline Neretve dostupne u Dnevnoj bolnici interna medicina, kardiologija, vaskularna, torako-vaskularna i plastična kirurgija, traumatologija, ortopedija, psihijatrija i dermatologija.

—Kroz ovaj projekt Dnevne bolnice u Metkoviću je i drugi dio naše županije uspio dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu koju zaslužuje. Kad gledamo samo ova dva izdvojena projekta možemo reći da su bolnica, zdravstveni djelatnici i pacijenti itekako profitirali od korištenja fondova Europske unije – ističe dr. Bekić te naglašava i još jedan, financijski manje ‘težak’ projekt, ali itekako značajan za bolnicu, a kroz koji je nabavljena određena količina instrumenata i manje opreme. Riječ je o projektu prekogranične suradnje s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. Sličan projekt je trenutno u fazi pripreme.
—Zdravstveni sustav je od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju značajno profitirao, ako vidimo samo primjer dubrovačke bolnice, a gdje su tek svi ostali projekti diljem Hrvatske – ističe ravnatelj. Naglasio je kako Opća bolnica Dubrovnik prati sve natječaje, a prijavili su se i na projekt putem Ministarstva graditeljstva za energetsku učinkovitost javnih zgrada.
—Mislimo da tu imamo jako dobre šanse. Sve pratimo, javljamo se na natječaje, surađujemo s lokalnom razvojnom agencijom DUNEA-om i u tome nismo sami. Ništa ne prepuštamo slučaju – zaključuje ravnatelj dr. Marijo Bekić.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist