Aktualno

Đelo Jusić dobitnik nagrade za životno djelo

djelo jusic8408

Maestro Đelo Jusić dobitnik je nagrade za životno djelo Grada Dubrovnika. Odlučili su tako ove srijede gradski vijećnici, a nagrade će se laureatima uručiti uz Dan Grada Dubrovnika.

Maestra Jusića dubrovačkoj javnosti ne treba posebno predstavljati. Istaknimo tek kako je riječ o skladatelju, gitaristu i aranžeru, koji je nadahnuće crpio u rodnom Dubrovniku bremenitom poviješću, srednjovjekovnom i mediteranskom glazbenom tradicijom, kako se navodi u prijedlogu za dodjelu priznanja Dubrovačkih ljetnih igara. Glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovra pl. Matačića, a kozmopolitski i slobodarski duh Dubrovnika, prebogata kulturna baština, podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, utjecali su na skladateljski rukopis maestra Đela Jusića, u melodijskoj, harmonijskoj i stilskoj fakturi prepoznatljiv u svim njegovim djelima, od neslućenih davnih serenada, mjuzikla i filmske glazbe do oratorija, koncerata klasičnog tipa, suita i baleta, navodi se u objašnjenju Igara. Uz Igre, Jusića je predložio i DSO.

Uz to dodijeljeno je i šest pojedinačnih nagrada, a dobitnici su Luči Capurso, Daniel Guischard, zapovjednik vatrogasne postrojbe iz grada prijatelja Bad Homburga, Dubravko Kovačević, don Toma Lučić, prof. dr. sc. Luko Milić i NK GOŠK Dubrovnik 1919. uz 100. obljetnicu nogometa u Dubrovniku.

Luciano Capurso poznat je po svom glazbenom djelovanju, ali i po tome što već desetljećima stvara nezaobilaznu društvenu scenu Grada u svom lokalu Libertina, kojega je s pokojnom suprugom jagodom otvorio 1979. godine.

Naši vrijedni vatrogasci predložili su za godišnju nagradu Daniela Guischarda koji je imao značajnu ulogu u stvaranju i unaprjeđenju suradnje vatrogasaca prijateljskih gradova Bad Homburga i Dubrovnika.

Gospar Dubravko Kovačević autor je kapitalnog djela ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ koje na 850 stranica zaokružuje višestoljetnu pripovijest o dubrovačkim festanjulima, istaknutim pojedincima zaduženim za organizaciju Feste sv. Vlaha.

-Šest je godina studioznog rada po dubrovačkim arhivima bilo potrebno Dubravku Kovačeviću, ujedno i bivšem festanjulu, da prikupi detaljne podatke o povijesti dubrovačkih festanjula nazad 150 godina sve do 2016, godine kada smo i proslavili 1700 godina od mučeništva našeg Parca – piše između ostaloga u objašnjenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Don Toma Lučić, rektor Crve sv. Vlaha, predložen je prigodom njegove 50. obljetnice svećeništva i Zlatne mise, a svojim je pastoralnim radom, piše u prijedlogu Bratstva Presvetog Oltarskog Sakramenta, u svim župama naše Biskupije i u ulozi rektora Biskupskog sjemeništa i rektora Crkve sv. Vlaha pokazao ozbiljnost, duhovnost i pobožnost koju je prenosio na djecu i mlade i sa svima uspostavljao dobre odnose, a ljudi su osobito cijenili i cijene njegovu skromnost i ljudsku toplinu.

Prof. dr. sc. Luko Milić sveučilišni je profesor u mirovini koji je većinu svog radnog vijeka posvetio prosvjetnom djelovanju na srednjoškolskom i visokoškolskom pomorskom obrazovanju. Odgojio je i stručno usmjerio mnoge dubrovačke pomorce, od kojih je značajan dio njih kod profesora Milića i diplomirao.

NK GOŠK Dubrovnik 1919 utemeljen je 22. veljače 1919. godine i slavi 100 godina neprekidnog života, rada i djelovanja. Kako se navodi u objašnjenju prijedloga, gotovo da ne postoji obitelj iz Grada čiji netko nije trenirao, igrao, pohađao utakmice ili radio u ovome klubu.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist