Kultura

‘ĐAVOLJI ODVJETNIK’ U LAZARETIMA Odnosi u ljudskoj zajednici prikazani plesnom predstavom

Davolji odvjetnik Lazareti 34

Imali smo premijeru na Antisezoni u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu krajem rujna. Probali smo mehanizme slušanja prebaciti u pokret. Radimo s instrumentima, radimo na slušanju kroz dodir, auditivni moment, kroz zapovijedi i kroz zajedničko donošenje odluka u kolektivu – rekla je koreografkinja Martina Tomić prilikom plesne predstave ‘Đavolji odvjetnik’ u prostorima Art Radionice Lazareti u subotu.

Predstava je u izvedbi i produkciji Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta IMRC / HIPP 2019, a teži kroz koreografiju odgovoriti na pitanje što to znači pripadati jednoj zajednici.

– Postavljamo pitanja što znači biti sam u kolektivu, što znači biti dio kolektiva, kad se zauzmeš za sebe ili drugog. Tako gradimo koreografiju i donosimo koreografske odluke, na temelju zajednice, ali i pojedinca – istaknula je.

Kao jedan od izazova navela je i rad unutar novog tima te kaže da može biti teško dovesti cijelu ekipu na ‘istu stranicu’.

– Nisam nikad radila sa IMRC kolektivom, pa mi je bilo zanimljivo i teško doći do tog trenutka kad se svi zajedno slušamo. Bilo je izazovno od samih početaka, od običnog zagrijavanja, izrade sekvenci i improvizacije, do strukturiranja te improvizacije unutar koreografije i odabira kostima. Izvođači imaju slobodu u donošenju odluka i improvizaciji, ali imaju i strukturu koja ih usmjerava – objašnjava.

Inače, u produkcijskom timu osim Tomić sudjeluju dramaturginja Nina Gojić, za glazbu je zadužen Nenad Kovač, a izvođači su Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen, Marjan Pajvot uz umjetničko vodstvo Ive Nerine Sibila.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist