Kultura

DANI PONOSA U Muzeju Domovinskog rata pogledajte izložbu ‘Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.’

muzej domovinskog rata najava izlozbe

Povodom ovogodišnje 30. obljetnice prve i dotad najveće napadne operacije Hrvatske vojske i policije, poduzete u 1992. godini, Muzej Domovinskog rata priredio je stvarnu i virtualnu izložbu ‘Oslobođenje dubrovačkog područja 1992.’. Kako navode iz Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, kao i prethodna izložba ‘Herojska obrana Grada 1991.’, i ova je realizirana u sklopu sveobuhvatnog dvogodišnjeg muzejskog projekta ‘Dani ponosa’ koji je pokrenut s ciljem nastavka sustavnog rada na sakupljanju i cjelovitoj obradi građe iz svih zbirki Muzeja te prezentaciji na taj način utvrđenih novih povijesnih činjenica o ovim iznimno važnim događajima iz Domovinskog rata.
Izložbu, koja se otvara večeras u 18 sati u tvrđavi Imperijal, čine tri zasebne kronološko – tematske cjeline: Deblokada Dubrovnika (18. svibnja – 30. lipnja 1992.), Operacije ‘Tigar’ (1. – 13. srpnja 1992.) i ‘Oslobođena zemlja’ (22. srpnja -15. rujna 1992.) i Operacije ‘Oslobađanje Konavala’ i ‘Vlaštica’ (21. – 26. listopada 1992.)
U uvodnom dijelu prve cjeline prezentirano je stanje na dubrovačkoj bojišnici početkom 1992. i najvažniji vojno-politički događaji koji su odlučujuće utjecali na daljnji tijek ratnih operacija, a posebno osnivanje Južnog bojišta i uspješna obrana doline Neretve u travnju 1992. U središnjem dijelu ove cjeline, izloženim izvornim dokumentima, ratnim zemljovidima, fotografijama, video zapisima i novinskim prilozima, pratimo ratna događanja od prelaska snaga Južnog bojišta u napadna djelovanja 18. svibnja, borbe vođene za oslobađanje Dubrovačkog primorja i zaleđa, te izlazak snaga ZOOD iz Grada 26. svibnja, njihovo oslobađanje Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Osojnika i spajanje postrojbi HV u Mokošici, čime je uspješno izvršena deblokada Dubrovnika. Prezentirani su i razorni agresorski napadi na sam Grad i njegovu zaštićenu povijesnu jezgru tijekom svibnja i lipnja 1992. godine.
U drugoj tematskoj cjelini obrađene su napadne operacije „Tigar“ i „Oslobođena zemlja“ kojima su, u vremenu od srpnja do polovice rujna 1992., zauzeta neprijateljska uporišta Golubov kamen, Uskoplje i Ivanica te učvršćene obrambene crte na planinskom prostoru Bobana. Time je ostvarena potrebna dubina prostora za nastavak oslobađanja dubrovačkog područja.
U trećoj tematskoj cjelini pratimo tijek događanja za vrijeme izvođenja operacije oslobađanja Konavala, zauzimanja važnog neprijateljskog uporišta Vlaštice i izlaska postrojbi HV na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Prekidom napadnih djelovanja i učvršćivanjem nove crte obrane uspješno je završena VRO Oslobađanje juga Hrvatske. U sklopu ove cjeline prezentirana je i velika dubrovačka „Festa slobode“ koja je održana 29. listopada 1992. godine u nazočnosti predsjednika dr. Franje Tuđmana. Tom prigodom, pred svečanim postrojem snaga Južnog bojišta u gruškoj luci, dr. Tuđman je odao priznanje Hrvatskoj vojsci, stanovništvu dubrovačkog područja i njegovim braniteljima za ovu veliku pobjedu.
Izložba se može razgledati u izložbenom prostoru Muzeja Domovinskog rata, u tvrđavi Imperijal na Srđu – simbolu herojske obrane Grada i konačne pobjede u Domovinskom ratu, od 29. listopada 2022.
Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. i 2022. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik. Voditeljica projekta i autorica izložbe je Varina Jurica Turk, a vizualni identitet i likovni postav potpisuju Varina Jurica Turk i Mišo Đuraš.

Otvorenje izložbe upriličit će se 28. listopada u 18 sati u tvrđavi Imperijal, a Žičara Dubrovnik omogućuje prijevoz od 17 sati po minimalnoj cijeni od 10 kn za povratnu vožnju za sve osobe koje će posjetiti izložbu.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist