Aktualno

DANAS SE SLAVI SVETA CECILIJA Zaštitnica glazbenika i pjesnika

sveta cecilija web

Njeno je ime nađeno među najstarijim popisima kršćanskih mučenika, a spomendan svete Cecilije je 22. studenoga. Zaštitnica je glazbenika i pjesnika, naročito onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise i drugih liturgijskih slavlja.
Legenda kaže da je rođena početkom 3. stoljeća u Rimu u kršćanskoj obitelji koja je, ipak, dala u brak s poganinom, plemićem Valerijanom. On je, iz ljubavi prema svojoj odabranici, odlučio i sam preuzeti kršćanski nauk. Navodno ga je krstio papa Urban I. i to skrivečki u katakombama gdje je bio zbog tadašnjeg progona kršćana. Nedugo nakon sklapanja braka i krštenja Valerijan je osuđen na smrt. Cecilija ga je pokopala, nakon čega je i sama uhvaćena i odvedena pred sud. Osuđena je na odrubljivanje glave no, kako legenda kaže, krvnik nije uspio u tome ni nakon trećeg zamaha, a četvrti nije bio dozvoljen. Ostala je živa još tri dana za koja je uspjela sva svoja dobra raspodijeliti siromasima.
Pokopana je u Kalistovim katakombama, da bi kasnije papa Paskal I. njeno tijelo dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu. Kada je, krajem 16. stoljeća, sarkofag otvoren tijelo je nađeno u dobro očuvanom stanju, te je sveta Cecilija obučena u svilu i zlato, a slavni kipar Maderna isklesao je njen kip u mramoru.
Legenda dalje kaže da je Cecilija mogla svirati na svakom instrumentu, te da je mogla čuti anđeoski pjev. I upravo zato je proglašena zaštitnicom glazbe, glazbenika i pjesnika.
Svima koji su dobili ime po ovoj mučenici i svetici želimo sretan imendan!

sveta cecilija web 2

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist