Aktualno

DAN OPĆINE DUBROVAČKO PRIMORJE Nikola Knežić: Projekti se lakše realiziraju sa stabilnom većinom

nikola knezic 1

Općina Dubrovačko primorje od danas proslavlja svoju 32. obljetnicu postojanja za koju se tradicionalno održava i polaganje vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima u Slanom. Povodom proslave će javnosti biti prikazan i kratak video te održani govori o infrastrukturnim projektima koji su završeni ili su u tijeku u protekle dvije godine. O njima je između ostalog za DuList govorio načelnik općine Nikola Knežić koji je u svome četvrtom mandatu. Spomenuo je projekte koji se tiču vodoopskrbe, cestogradnje, onih koji se rade pomoću europskih i nacionalnih fondova te o važnim društvenim projektima, ali i o projektima izgradnje vatrogasnog doma i Spomen sobe Domovinskog rata. Ispričao je i kako je danas u Općinskom vijeću dobra situacija te kako se projekti brže i lakše rješavaju. Za početak je komentirao projekte vezane za vodoopskrbu.

– Započela je izgradnja vodovoda na predjelu Imotica – Topolo, uz to se obavlja i druga faza radova u Majkovima. Nadalje, svaki dan se očekuje i početak radova na vodoopskrbi naselja Doli gdje se očekuje prijevoz teške mehanizacije i dolazak izvođača. Još projektiramo i cijeli dio od Lisca do Čepikuća gdje smo dobili lokacijsku dozvolu za osam naselja, a sada izrađujemo rješenja imovinsko-pravnih odnosa, nakon čega očekujemo predaju projekta na izdavanje građevinske dozvole kako bi mogli tražiti novce za njegovo financiranje. Uz to je dobro napomenuti kako se napravila i rekonstrukcija crpnih stanica na vodocrpilištu Slano-Osmine – rekao je Knežić te istaknuo kako se naveliko ulaže u vodoopskrbu i odvodnju na području općine. Odgovorio je i na pitanja kako napreduju radovi na Centru za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju te što se događa s projektom šetnice od Slanog do Stona.

– Prema informacijama koje imam projekt u Lučinom razdolju se odvija normalno. Rade se pristupna cesta i trafostanica, što su osnovne infrastrukturne faze. Vrlo brzo bi trebala biti riješena i dozvola za centralne objekte i sve drugo o čemu više znaju u županiji. Za šetnicu od Slanog do Stona uspjeli smo osigurati oko 120 tisuća eura za projektiranje. Naime, prvo se mora napraviti projektiranje uz ekološke i sve druge analize. Radove smo ugovorili s tvrtkama koje će odraditi sve navedeno. Naime, ako sve bude gotovo do kraja godine mogli bi se i kandidirati za sredstva pomoću kojih bi se šetnica izgradila – ispričao je te nastavio o izgradnji novih cesta diljem općine Dubrovačko primorje. Prvu koju je spomenuo je izgradnja obilaznice Mravinca za što je potpisan ugovor od 1,6 milijuna eura.

O cestogradnji

– Radovi su krenuli prije nekoliko dana, a sljedeći tjedan će još jednom biti organiziran pregled trase s nadzornicima, inženjerima i izvođačem. Završetak se očekuje za 18 mjeseci, što je predviđeno ugovorom. Sljedeća cesta u izgradnji je cesta Doli-Sestrice čiji je investitor Vicenco Blagaić. Tu se radi o jako velikom projektu u dužini od četiri i pol kilometra čija je vrijednost otprilike 5 milijuna eura. Uz to smo ga putem Općinskog vijeća ovlastili da vodi cijelu proceduru. Na terenu se vidi kako su radovi u velikom zamahu, ali će svakako trebati vremena dok se sve riješi, stoga mislim da bi gradnja kompleksa mogla krenuti krajem ove ili početkom iduće godine – rekao je Knežić te istaknuo kako je završena i obilaznica kamenoloma Mironja.

– Gotove su i tri faze radova na cesti do Točionika, dok je četvrta ugovorena. Sami radovi bi trebali krenuti brzo čime bi navedena cesta bila završena. Također, probijena je i prva faza ceste od Bistrine do Štedrice za koju se nastavak planira nakon ljetne sezone. Uz sve navedene se projektira i jedna jako važna cesta unutar Slanog koja bi objedinila cestu od vrtića do stare pošte te bila proširena na dvije trake. Uz nju bi se izgradila i komunalna lučica koja bi imala nekih pedesetak vezova za lokalno stanovništvo, a za što je trenutno u izradi projektna dokumentacija – zaključio je načelnik ističući kako je u Dubrovačkom primorju aktivan i cijeli niz projekta financiran iz EU fondova. Upravo je završen projekt uređenja plaža i pomorskog dobra, a također su putem ITU mehanizma zajedno s Gradom Dubrovnikom, Župom dubrovačkom i Konavlima osigurana 22 milijuna eura. U Dubrovačkom primorju gradit će se dječji vrtić vrijednosti 3,5 milijuna eura od kojih će čak 2,9 milijuna eura biti financirano iz ITU-a.

– Pomoću EU sredstava teritorijalne suradnje smo uredili i centar Crvenog križa u Ošljemu, a javna ustanova za zaštitu prirode na području herpetološkog rezervata radi veliki projekt interpretacije zaštićene kornjače gdje bi se izgradio cijeli centar za nju. Mogao bi vrijediti otprilike 2 milijuna eura. Za navedeno su već ishođene sve potrebne dozvole te još čekamo dan kada ćemo se kandidirati na EU sredstva. Također se obnavlja i ambulanta u Slanom EU sredstvima, a Općina je osnovala i LAG pomoću kojeg, uz postojeći FLAG povlačimo sredstva za ribare, školjkare i poljoprivrednike. Na prostoru općine je na LED tehnologiju promijenjeno preko tisuću svjetiljki javne rasvjete s kojima je Općina ostvarila uštedu energije preko 70 posto – rekao je načelnik te najavio i postavljanje video nadzora, za početak u centru, a u budućnosti kamere planiraju postaviti i na druge lokacije, primjerice na mjestima divljeg odlaganja otpada. U Slanome se počeo graditi i novi hotel.

– To će biti naš treći hotel, a investitor je Darko Pervan. Na njemu će sada raditi do 15. lipnja nakon čega, zbog sezone, slijedi pauza do 15. rujna. Plan završetka radova je do ljetne sezone 2026. godine – rekao je te dodao kako su privatna ulaganja intenzivna i u poslovnoj zoni Banići. Riječ je o nautičkom centru i proizvodnji namještaja, a još su izdane dvije do tri dozvole. Posljednjih tjedana velika vijest iz ove općine je pokretanje filmskog festivala kojeg dovodi Miro Purivatra, čovjek koji je pokrenuo Sarajevo Film Festival.

Slano film days

– Prvi filmski festival kao takav stiže za malo manje od mjesec dana. Trajat će od 18. do 23. lipnja. Organizira se u suradnji s Turističkom zajednicom općine Dubrovačko primorje i Sarajevo Film Festivalom. Navedeno je jedna cijela nova ponuda, a donijet će jako puno u marketinškom smislu jer, tu će doći poznati glumci, redatelji te cijeli taj šušur koji film donosi. Time će se na neki način Slano postaviti na karti i biti prepoznatljivi u Hrvatskoj, regiji i u svijetu. Uz to smo ove godine s Ljetnim igrama dogovorili da jedna predstava bude održana u Kneževom dvoru u Slanom za koju su karte već rasprodane. Smatramo da će ovo ulaganje u kulturu povećavati turistički proizvod te mislim da je to smjer u kojem treba ići – objasnio je Nikola Knežić.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist