Grad

CRVENA PIPA HARA, IMA LI SPASA? Zaraza se širi, Grad nema ‘rupu’ za palme!

palma001

Zaraza Crvene palmine pipe (Rhynchophorus ferrugineus), invazivnog štetnika koji agresivno napada i uništava palme diljem Dubrovnika, ubrzano se širi pa smo svakim danom svjedoci otužnih prizora sasušenih i uništenih palmi. Zaraza se proširila i na Elafite te na Župu dubrovačku.

– Ako se širenje nastavi ovim tempom, palme bi vrlo brzo mogle nestati iz Dubrovnika – rekao nam je krajem prošle godine Ivan Šimić, upravitelj Arboretuma u Trstenom, a s obzirom na stanje na terenu i sve veći broj dojava građana o zaraženim palmama, sasvim je izvjesno kako će se njegove riječi i obistiniti. Tijekom prošle godine fitosanitarna inspecija potvrdila je zarazu na 29 palmi u Dubrovniku, na Kalamoti, Lopudu i u Mlinima.
Inače, vrijedi podsjetiti kako se Crvena palmina pipa u Hrvatskoj prvi put pojavila 2011. godine u Zadarskoj županiji odakle započinje njeno širenje. Prije dvije godine žarište je zabilježeno i u Velikom Zatonu, odakle se, budući da kukac može letjeti dva do tri kilometra, proširio na Lozicu, Rijeku dubrovačku, a preko Kantafiga stigao je i do Lapada.

Prema dojavama građana izgleda kako se pojavio i u povijesnoj jezgri. Budući da ni preventivno tretiranje zdravih palmi nije 100-postotna garancija kako se palma neće zaraziti, ne možemo ne zapitati se kako će u skoroj budućnosti izgledati vizura primjerice Posata. Ali i ostalih dijelova grada u kojima se palma udomaćila.

U potrazi za rupom – dvije godine

Građani su ogorčeni, što se može iščitati iz komentara po društvenim mrežama, jer smatraju kako nadležni ne poduzimaju gotovo ništa za zaštitu palmi. No, problem su dijelom i privatne površine na kojima se tretiranje, ali i uklanjanje zaraženih palmi mora obaviti na trošak vlasnika, što ovisno o veličini, visini i pristupačnosti same palme može biti popriličan trošak. Dubrovnik ima još jedan veliki nedostatak – nepostojanje lokacije za zbrinjavanje zaraženih ostataka palmi, koje se sukladno propisima Ministarstva poljoprivrede mora obaviti zakopavanjem u rupu točno određenih dimenzija. I takva se rupa traži već dvije godine! Grad je nadomak rješenja, a kad se nađe ‘rupa’ izradit će se i pravilnik o sufinanciranju uklanjanja zaraženih palmi na privatnim površinama.

Više o pravilniku, troškovima uklanjanja, te o trenutnom stanju na terenu pročitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist