Aktualno

Canavia objedinjuje sve resurse Konavala

canavia komaic 01

Turističko naselje Canavia, na čijem razvoju skupina dubrovačkih poduzetnika radi već desetak godina, predstavlja jedinstven model razvitka turističkih sadržaja u Hrvatskoj jer objedinjuje prirodne i ljudske resurse konavoskog kraja, a ni u jednoj svojoj fazi ne uključuje rizik preprodaje zemlje kao nekretnine ili nekontrolirane izgradnje.

Naime, ovaj ruralni turistički kompleks više kategorije, ukupne investicije od oko 80 milijuna eura i na idealnoj poziciji (blizina zračne luke, mora, ali i Dubrovnika) koji bi u 'punom pogonu' trebao biti tijekom cijele godine, u svom bi sastavu imao niz malih obiteljskih hotela i vila horizontalno raspršenih u prostoru, uz brojne druge sadržaje, od sporta, rekreacije, zdravstvenog turizma, gastronomije i drugih sadržaja.

Sa smještajnim kapacitetom do tisuću ležajeva na području nešto većem od 100 hektara, projekt Canavia uklopit će se u postojeći ambijent, jer će sva infrastruktura biti građena po uzoru na tradicijsku konavosku gradnju. Antun Komaić, voditelj projekta Canavia, kaže kako je projekt od samih početaka u svojoj realizaciji prošao Scile i Haribde.

'Nemojmo prodavati zemlju'

– Još 2001. godine proučavao sam problematiku gospodarskog iskorištavanja područja sela Mikulići. Međutim, 14. rujna 2003. godine u Mikulićima je održan sastanak grupe poduzetnika. Osmislili smo projekt koji je postavljen na potpuno drukčijim temeljima od na primjer ŠRC-a na Srđu ili Tri sestrice. Mi smo tada na sastanku rekli:  Ako je ikako moguće, nemojmo prodavati našu zemlju kao nekretninu, nego na njoj razvijmo proizvod,  i to nam je od tada do danas postulat.  Razvili smo model u suradnji s Mikuljanima, ali i stručnjacima iz ekonomije, prava, urbanizma i turizma. Model Turističko naselje Canavia bit će poduzetnička turistička zona i funkcionirat će kao jedinstvena uporabna cjelina – govori za duList voditelj projekta Antun Komaić.

Ističe kako je ključni trenutak projekta bilo pismo podrške od strane Ministarstva turizma, s kojim su trebali ući u suradnju o korištenju sredstava iz programa 'Poticaj za uspjeh', kojega je provodila Vlada RH, a kojim se kreditirala izgradnja malih obiteljskih hotela.
– Ovo je bila vrlo dobra pogodnost za domaće ljude u tom trenutku, koji nisu imali dovoljno sredstava, a koji su željeli zaraditi i biti poduzetnici u turizmu, no Vlada je program na žalost u međuvremenu ugasila. Ipak, program je otkazan, ali potpora i naša suradnja s Ministarstvom  je ostala i dalje  – ističe Komaić.

U drugoj fazi trebalo je postići dva cilja: urediti imovinsko-pravne odnose na zemljištu i stvoriti prostorno-planske uvjete za razvitak projekta. Kako Komaić ističe, već deset godina se na tome radi i sad su na pragu ostvarenja tih ciljeva.

Potpora Općine u pravi trenutak

– Ubrzali smo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, tako da ćemo uskoro imati to gotovo. Ponudili smo predugovore vlasnicima zemlje, a financirali smo sve troškove rješavanja imovinsko-pravnih odnosa obitelji na tom području, bez obzira je li zemlja dio našeg projekta. S druge strane, Općina Konavle je dala suglasnost za uvrštavanje projekta u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije i očekujemo da ubrzo projekt Canavia dođe na dnevni red Županijske skupštine, odnosno da se kao turističko naselje T2 uvrsti u županijski prostorni plan – objašnjava Komaić.

– Želim istaknuti kako nam je potpora Općine Konavle došla u pravom trenutku, ubrzala je proces uređivanja imovinsko-pravnih odnosa, Mikuljanima dala vjeru u realnost ostvarivanja projekta i provocirala veliki interes poduzetnika za ulaganje u turističkom naselju – zaključuje Komaić.

Što se tiče vlasništva tvrtke ulagača, Turističko naselje Canavia d.o.o., predugovorima o kupoprodaji zemljišta riješena je tehnologija promjene vlasničke strukture, pa će tako u trenutku kada se stvore svi potrebni uvjeti ona biti u većinskom vlasništvu vlasnika objedinjenog zemljišta.
Modelom prema kojem ostvarujemo projekt planira se zaključivanje kondominij ugovora između tvrtke TN Canavia kao investitora i poduzetničkih tvrtki.

– Mikuljani tako neće izgubiti kontrolu nad svojim mjestom, nad svojim projektom. Nitko neće prostor oko Mikulića 'zatvoriti bodljikavom žicom'.  Uz to, kondominij ugovor ograničit će ulagače na okvire našeg projekta, kojeg model predviđa, a čak i u slučaju da žele prodati svoju nekretninu, Canavia će imati pravo prvokupa – tvrdi Komaić.

Do sada je u pripreme ostvarivanja projekta, sukladno primjerenim ugovorima, uključeno 30 poduzetnika, koji  na taj način stječu uvjete i beneficije za ulaganjem u smještajne kapacitete do konačnog cilja.

Tržište neupitno

– Također držim vrlo bitnim da se u projekt i funkcioniranje naselja uključi i selo Mikulići, kao interesni subjekt koji će koristiti rezultate poslovanje naselja, a što se u kondominij ugovoru predviđa – ističe Antun Komaić te dodaje kako je u daljnjim aktivnostima na planu priprema, na temelju zaključenih ugovora, ostvarena je suradnja s vrlo uglednim tvrtkama u svojoj djelatnosti.

– To su  tvrtka Alfaplan za poslove arhitekture i urbanizma te tvrtka HotelPartner International iz Zagreba, za osmišljavanje ponude, posebice na planu pratećih sadržaja.  U budućnosti  očekujemo još veću uključenost Općine Konavle, što će sve skupa dati jamstvo da će se Turističko naselje Canavia  razviti u projekt koji će  zadovoljiti interese svih subjekata koji u njemu sudjeluju – ističe Komaić.

– Htjeli bismo naše brojne Mikuljane opet vidjeti u Mikulićima, naravno najprije kroz biznis. Za ovaj projekt tržište je neupitno i kad zasja u punom sjaju od njega će koristi imati i Mikuljani i Konavljani i Dubrovnik i čitava županija – poručuje Komaić.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist