AktualnoUrednički izbor

BUDUĆE INVESTICIJE Lapad s 500 novih hotelskih ležajeva!

c hotel sumratin 6

Kroz idućih nekoliko godina Uvala Lapad trebala bi dobiti više od 500 novih hotelskih ležajeva. To će znatno utjecati i na vizure ovog dijela grada budući da je u planu gradnja posve novog, po mnogima megalomanskog hotela na mjestu nekadašnjeg Jadrana, u blizini Kompasa, a i hotel Sumratin narast će u visinu do 22 metra te će znatno povećati kapacitete u odnosu na današnji objekt. Svakako ne treba zaboraviti kako bivši hotel Jadran godinama nije bio u funkciji, a do prije šest godina gledali smo potpuno derutno zdanje koje je čekalo neke bolje dane.

Nove 94 sobe

Nekoliko je, dakle, projekata u planu, a prvi koji bi se mogao realizirati odnosi se na rekonstrukciju Hotela Sumratin, danas objekta s dvije zvjezdice i s tek 41 sobom. Pretraživanjem interneta nailazi se na podatak kako je hotel izgrađen 1918. godine, a obnovu je doživio 2010. godine. Inače, prema pisanju Facebook stranice Dubrovnik turist info, hotel je prvobitno nosio naziv ‘Sumartin’.

—Po povratku iz inozemstva Mato Munitić izgradio je pansion i stavio mu ime Sumartin po mjestu na otoku Braču gdje je Mato živio. Međutim, kako je u neposrednoj blizini bilo kupalište koje se također zvalo ‘Sumartin’, pošta je često griješila u ispostavi pisama pa je dolazilo do zbrke u rezervacijama smještaja. Zato je vlasnik promijenio ime i stavio mu novo – hotel ‘Sumratin’ – ističe se na ovoj stranici. S još dva kata nadograđen je 1935. godine.

Projekt tvrtke Consultants, koja je još ovog ljeta ogradila prostor oko hotela radi priprema za početak rekonstrukcije, predviđa novo hotelsko zdanje koje će se vinuti 22 metra u visinu. U novom hotelu s četiri zvjezdice na lapadskoj šetnici smjestit će se 94 sobe.

Bivši Jadran sa 120 kreveta?

Nedaleko od Sumratina, a u neposrednoj blizini Kompasa, smješteno je ruševno zdanje nekadašnjeg hotela
Jadran. O njegovoj se obnovi govori već više od šest godina, no projekt nikako da dobije građevinsku dozvolu. Potvrdili su nam to i prošlog tjedna iz Gradske uprave. Začuđuje stoga kako je jedna dubrovačka agencija za nekretnine u oglasu za prodaju ovog zdanja isticala kako hotel ima građevinsku dozvolu za rekonstrukciju.

Prve vijesti o gradnji novog hotela na mjestu nekadašnjeg Jadrana stigle su u travnju 2017. godine kada je
i DuList pisao kako se počelo s rušenjem derutnog objekta, na čijem mjestu treba niknuti novi hotel sa 60 luksuznih soba. Investitor se tada nadao da će do jeseni te godine uspjeti dobiti sve potrebne dozvole kako bi krenuo s gradnjom. No, postojali su i neriješeni imovinsko pravni odnosi. Dozvola nije ishođena ni šest godina kasnije.

Inače, prema projektu za kojega je podnesen zahtjev za građevinsku dozvolu novi hotel trebao bi se sastojati od podruma, prizemlja, četiri kata te potkrovlja, a vizualizacija njegovog izgleda mogla se pronaći na Facebook stranici Hotel Palma Dubrovnik. Prema informacijama iz 2017. godine, planirao se hotelski objekt s četiri zvjezdice, no iz već spomenutog oglasa, točnije videa agencije za nekretnine, iščitava se kako je riječ o hotelu s 5 zvjezdica sa 120 kreveta i 8 smještajnih jedinica.

c hotel jadran vizualizacija

Ovo je nekadašnje hotelsko zdanje, podsjetit ćemo, punilo i stupce ‘crne kronike’ budući da su ga u nekoliko
navrata ‘dokusurivali’ veći ili manji požari. U travnju 2011. gorio je depadans hotela, u ožujku 2012. u hotelu
je zapaljeno smeće, dok je treći požar izbio u dvorištu hotela u rujnu 2013. godine.

U izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije iz rujna 2014. godine iščitava se kako je ovaj hotel u velikoj mjeri uništen zbog ratnih razaranja i boravka prognanika (u razdoblju od 1994. do 1997.). Društvo je, piše također
u izvješću, u više navrata pokušalo za obnovu hotela pribaviti kreditna sredstva, ali nije uspjelo, između ostalog, i zbog radnih sporova koji su vođeni sa zaposlenicima. Tada je u tijeku bio postupak pribavljanja lokacijske i građevinske dozvole za nadogradnju i proširenje hotela te pripreme za njegovo
osposobljavanje za zdravstveni turizam. No, do danas nije napravljeno ništa, tek rušenje derutnog objekta.

Velike investicije ‘Maestrala’

Veliki investicijski val je i pred Hotelima Maestral. Ovu je dubrovačku hotelsku kuću, podsjetimo, 2018.
godine u posljednjem krugu privatizacije kupila tvrtka PND Strategija vlasnika Danka Ćorića. Novi vlasnik od tada je krenuo s kreiranjem budućih planova, a kako su najavili još prošle godine, prva investicija bit će Hotel Adriatic. Inače, snažan investicijski ciklus Hotela Maestral trebao bi se ostvariti u slijedećih nekoliko godina. Planirana su značajna ulaganja u hotele kako bi postali luksuzni hotelski lanac hotela najviše kategorije.
Prema posljednjim informacijama, ova hotelska kuća ima spremnu građevinsku dozvolu za Adriatic te lokacijsku za hotele Vis i Komodor. S trenutnim dozvolama Maestrali se zadržavaju na istom broju ležajeva od oko 950. Nakon što se realiziraju svi zacrtani planovi broj ležajeva iznosit će 1300.

c hotel maestrali006

Podsjetit ćemo i na njihove planove za Adriatic, koji bi se sa sadašnje dvije zvjezdice trebao pretvoriti u elegantan hotel kategorije četiri zvjezdice, istovjetnog kapaciteta od 140 luksuznih smještajnih jedinica s pogledom na more i grebene ili na park šumu Petka s autohtonom mediteranskom vegetacijom. Osim toga, na pet etaža, visine do 21,99 metar, planira se i moderan restoran s prostranom taracom i s ‘gourme’
doživljajem, ‘shopping’ promenada, plaža i brojni popratni sadržaji. Hotel će imati i vlastitu garažu.

Atrakcija novog hotela Adriatic, najavili su iz Hotela Maestral, bit će ‘infinity’ krovni bazen sa sunčalištem
i sadržajima te ekskluzivni ‘rooftop’ bar s posebnom gourme ponudom s kojeg će se pružati veličanstven pogled na jadransko plavetnilo i elafitsko otočje. Hotel, u kojem će raditi 70-ak djelatnika, bit će otvoren cijelu godinu.

Istovremeno, najavili su prošle godine, pristupit će se i adaptaciji Hotela Uvala, kategorije četiri zvjezdice i kapaciteta 51 smještajne jedinice, a planirana je obnova interijera hotela, smještajnih jedinica, wellness
i spa centra te svih ostalih sadržaja hotela. Planirana investicija rekonstrukcije hotela Adriatic i adaptacije
hotela Uvala iznosi 150 milijuna kuna.

—Rekonstrukcijom hotela Adriatic, koji će se s postojeće dvije zvjezdice preobraziti u elegantan hotel, kategorije četiri zvjezdice, te ulaganjem u kvalitetu usluga i servisa, podižemo ljestvicu kvalitete dubrovačke turističke ponude s još jednim luksuznim hotelom koji će izravno doprinijeti gospodarskom rastu cijele destinacije kao i hotelske grupacije Maestral – istaknuo je u veljači prošle godine Joško Prkačin, predsjednik uprave grupacije.

adriatic obnova vizualizacija

Koliko imamo postelja u hotelima?

Za kraj spomenimo i to da se Dubrovnik danas suočava s dvostruko većim brojem kapaciteta u privatnom nego u hotelskom smještaju. O tome je nedavno za DuList govorila i predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić.

—Hotelski smještaj nam je visoke kategorije. Mahom su to hoteli s pet zvjezdica, ali se već godinama ne povećava taj dio kapaciteta – rekla je Trojić.

Upravo se u hotelima visoke kategorije krije i najviše postelja. Tako u 15 objekata s pet zvjezdica imamo 4.887 kreveta u 2.290 smještajnih jedinica. Zanimljivo je kako imamo podjednak broj objekata kategorije 3, 4 i 5 zvjezdica, po 15. U hotelima s četiri zvjezdice imamo ukupno 3.907 postelja u 1.912 smještajnih jedinica, dok u hotelima s tri zvjezdice imamo 2.372 postelje u 1.224 smještajne jedinice. Dvije zvjezdice imaju dva objekta u Dubrovniku s ukupno 304 kreveta u 149 smještajnih jedinica. Prema podacima Turističke zajednice grada Dubrovnik zadnjeg dana srpnja ove godine, imamo i jedan objekt kategorije ‘komfor’ sa 78 postelja, odnosno 39 smještajnih jedinica, dok tri objekta nemaju kategorizaciju. U njima je ukupno 499 postelja, odnosno 221 smještajna jedinica. Jedan objekt s 32 postelje, odnosno 16 smještajnih jedinica, ima kategoriju ‘standard’.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist