Aktualno

DUBROVNIK SE OPRAŠTA OD GOSPARA LUKA ‘Vratio se u svoj svijet, sav od snova, mašte i igre…’

imageedit 1 3926472369

Odlazak akademika i barda hrvatske književnosti Luka Paljetka ostavio je prazninu u brojnim srcima. Prijatelji, kolege i poznanici na društvenim se mrežama opraštaju emotivnim objavama.

Ivana Grkeš, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, napisala je kako ‘u trenutku osjetiš da je nešto prepuklo, jer velikani odlaze jedan po jedan’

-Imala sam suštu sreću što sam gospara Paljetka upoznala prije nekoliko mjeseci, što sam razgovarala s njim neko vrijeme i što sam shvatila kako oni najveći to rade. Čovjek neizmjernog znanja, odličnog humora, vrhunske kreativnosti i prepun nezamislivih ideja. Sjećam se da sam promislila da je dobro što još imam toliko života ispred sebe pa da barem dio toga mogu usvojiti. No, ostalo nam je nešto, i to nešto ćemo uskoro donijeti kao uspomenu na sve ono što nam je značio – objavila je Grkeš.
Od Paljetka su se oprostili i iz Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, napisavši kako će ‘zauvijek nositi uspomenu na njegov rad’.
-Tužnog srca i s velikom boli primili smo vijest da nas je napustio gospar Luko Paljetak – akademik, pjesnik, književnik i, prije svega, veliki erudit. Matica hrvatska, a posebno naš Ogranak, zauvijek će nositi uspomenu na njegov rad i doprinos očuvanju i stvaranju dubrovačke i hrvatske baštine. Dragi naš gosparu, počivao u miru Božjem – napisali su iz Ogranka.
Emotivnim statusom na društvenim mrežama oprostila se i književnica Gloria Lujanović:
-Vratio se u svoj svijet, sav od snova, mašte i igre, sav od igre i radosti, među svoje mačke i miševe, veliki Luko Paljetak. Postoji jedan veliki stih koji je napisao svome Gradu u povodu Ljetnih igara koji glasi “I da te ljubim i da te čuvam”. Mogli bismo ga prenijeti u sve sfere naših života, među sve naše ljude i oni koji to tek trebaju postati. U mom je svijetu Luko Paljetak bio važan i veliki, jedan od onih uz koje se djetinjstvo lakše preživi. I malo plačem, lažem, puno plačem, jer više neće ništa napisati – objavila je Lujanović.
 Đelo jr. Jusić, skladatelj, aranžer i producent, poručio je kako mu je bila čast odrastati uz Paljetka:
-Adio moj dragi Luko… Bila Te je čast poznavati i odrastati uz Tebe. Adio Gosparu… – poručio je Jusić.
Emotivnim statusom oprostila se i Nila Miličić Vukosavić, glavna urednica Radio Dubrovnika, koja je poručila kako je Paljetak bio ‘najveći među najvećima’
-Divni, čudesni moj prijatelju, otpočini u vječnosti u kojoj muze za Tebe čuvaju najljepši tron… Jer si bio i bit ćeš za sva vremena, dok je svijeta i vijeka, Najveći među najvećima!! Hvala Ti za sve susrete, prijateljstvo, druženja, razgovore i suradnje, hvala ti što si svojim genijem obogatio svijet – objavila je.

Književnica Julijana Matanović na svom se Facebooku poručila je kako se Paljetka nikada neće zaboraviti, a o oprostila se uz njegov citat.

– Život je proždrljiv. Život ždere ljude, uzima ih. I tu ništa ne možemo učiniti, nego prihvatiti tu njegovu proždrljivost. Možemo samo te ljude, koje nam je život oduzeo, što duže zadržati u sjećanju. Nastojati da ih se ne zaboravi – napisala je Matanović prema citatu Paljetka.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist