Grad

BRIAN KELLY Korona i Trump nisu ga zaustavili. Amerikancima dijeli savjete kako doći do Dubrovnika

amerikanac brian kelly 3

Dubrovnik je u posljednjih neko­liko tjedana veliku pažnju posvetio privlačenju američkih turista u naš Grad, ističući kako je on siguran, ima tek mali broj slučajeva koronavirusa te da ih sve dočekuje otvorenih ruku. Nekoliko dana u Gradu je boravila i ekipa vodeće američke TV postaje ABC s reporterkom Maggie Rulli te je u nekoliko navrata izvještavala o sta­nju u Dubrovniku pa je tako naš grad bio ‘glavna zvijezda’ i ABC-ovog ‘prime timea’ gdje je, među ostalim, objavljen i prilog ‘Croatia Welcomes Americans’. Tako je svim Amerikancima željnih posjeta Dubrovniku unatoč generalnoj situaciji s koronavirusom u svijetu poslana jasna poruka da ih Dubrovnik spremno očekuje i jamči im provod bez bojazni od zaraze COVID-19. Za ovaj broj DuLista odlučili smo stoga poraz­govarati s Amerikancem koji bi s našim čitateljima rado podijelio svoja isku­stva iz Dubrovnika i našu pažnju privu­kao je Brian Kelly koji je u Dubrovniku boravio tri noći.

Kellyjevo iskustvo još nam je dragocjenije s obzirom da vodi internetsku stranicu ‘The Points Guy’ na kojoj Amerikancima pruža sve potrebne informacijama koje su važne za putovanje ne samo u Hrvatsku nego i sve zemlje svijeta. A, rodom je i iz Phi­ladelphije, upravo onog grada s kojim je Dubrovnik nakon 28 godina u lipnju 2019. uspostavio direktni let, a koji je, nažalost, zbog koronavirusa ukinut te se, prema aktualnim najavama, neće ni vratiti. Ima li stoga boljeg sugovornika, a pogotovo jer je potpuno oduševljen nedavnim posjetom Dubrovniku, ali i ostatku Hrvatske.

Dubrovnik posjetio i 2013.

Dubrovnik je, odnosno Hrvatsku, oda­brao kao svoju destinaciju jer je jedna od rijetkih u koju Amerikanci mogu putovati u trenutnoj situaciji. A, on nakon lockdowna nije dvojio ni tre­nutka te se želio vratiti putovanjima.

— Mislim da je ovo što Hrvatska radi što se tiče testiranja i traženja važećeg negativnog COVID testa unutar 48 sati vrlo odgovorno i nadam se, održivo. Uspio sam se testirati netom prije nego sam stigao u Hrvatsku i laknulo mi je jer sam znao da me neće vratiti s gra­nice što se znalo događati u nekim dru­gim zemljama. Putovati toliko dugo i onda biti vraćen s granice, da ti se ne dopusti ući u zemlju, zaista nije lijepo – govori nam Brian.

Ovo mu nije prvi put da je posjetio Dubrovnik. Na njegovoj ruti našao se već 2013., ali, ističe nam, tada je u Gradu bila tolika turistička gužva da nije mogao steći pravi dojam. Ipak, naš ga je Grad privukao te se u njega odlu­čio ponovno vratiti.

— Ovaj ga je put toliko bilo lijepo posjetiti. Znam da je sadašnja situa­cija loša za turizam, ali turistima poput mene stvarno pruža jedinstvenu pri­liku upoznati grad bez ikakvog stresa, gužve i u potpunoj slobodi. Skoro pa da ga imaš samo za sebe. Nakon Dubrov­nika krenuo sam i na Hvar gdje sam proveo četiri dana, a s prijateljima sam odlučio dalje putovati po hrvat­skoj obali za što ćemo iznajmiti brod – priča Kelly koji je u Hrvatskoj već dva tjedna i zbog toga je, naglašava ‘jako uzbuđen’.

— Toliko me toga kod Dubrovnika impresioniralo. Grad je tako lijep. Odsjeo sam u Hotelu Excelsior, more je nadomak ruke, prekrasno i odlično za kupanje, plivanje i opuštanje. Dok sam u Americi bio u lockdownu, nedo­stajao mi je ovaj europski stil življenja, to da se jednostavno možeš opustiti na plaži, ali i istražiti sve što poželiš – govori nam Brian Kelly.

Proširit ću vijest o Hrvatskoj

Ekipu ABC-a nije ipak uspio sresti u Dubrovniku, ali ističe kako je takva vrsta promocije jako dobra te da mu se njegovi pratitelji Amerikanci na druš­tvenim mrežama i na njegovoj stranici stalno javljaju i žele posjetiti Hrvatsku.

— Ja sam oduševljen svojim borav­kom ovdje i nadam se da ću moći pro­širiti vijest da je Hrvatska sigurna i prelijepa zemlja. Preporučio bih je definitivno ostalim Amerikancima jer mogu ovdje upoznati nevjerojatnu kul­turu, Hrvati su tako ljubazni, a hrana je preukusna. Takve informacije mogu ponuditi i na svojoj stranici ‘The Points Guy’. Pokrenuo sam je prije 10 godina i trenutno imam 10 milijuna čitatelja i pratitelja mjesečno, ponajviše u Ame­rici, a pokrenuli smo i ‘The Points Guy UK’. Jedan od naših blogera iz Velike Britanije također je nedavno bio u Hrvatskoj i napisao je blog posve­ćen vašoj zemlji. Naš je cilj pomoći Amerikancima putovati – rekao nam je Brian Kelly te je naglasio kako bi Amerikancima bilo znatno lakše doći do Hrvatske, a posebno Dubrovnika kada bi se ponovno uspostavila linija Dubrovnik-Philadelphia.

— Rođen sam u Philadelphiji i sje­ćam se tog leta prema Dubrovniku koji je bio odličan jer sam inače morao letjeti u London, tamo čekati šest sati pa presjedati. Kad bih sti­gao u Dubrovnik bio bih toliko iscr­pljen i taj dan ne bi mogao iskoristiti da ga razgledam. Stvarno se nadam da će American Airlines vratiti taj let
Dubrovnik-Philadelphija kad se sve ponovno pokrene. To bi bilo puno jednostavnije za Amerikance – govori Kelly.

Osjećam se kao Hrvat

Naglašava da je kao Amerikanac bio pomalo zabrinut hoće li ga Hrvati htjeti prihvatiti s obzirom na situaciju s koronavirusom u njegovoj zemlji, ali ubrzo je svaka briga prošla.

— Dočekan sam raširenih ruku, imao sam i fenomenalnog lokalnog vodiča Igora koji nas je proveo. Ne mogu dovoljno nahvaliti koliko sam lijepo primljen u ovoj zemlji. Zbog toga se osjećam kao Hrvat dok sam ovdje. Hvala svim prijateljski nastrojenim lju­dima i hvala vam što ste otvorili gra­nice svoje zemlje svima nama. Nadam se da će i državljani ostalih zemalja također doprinijeti tome da se turi­stičke brojke ponovno pokrenu i pora­stu – zaključio je za DuList Amerikanac Brian Kelly.

Brian je na svome Instagramu obja­vio niz videa sa svog putovanja po Dubrovniku i Hrvatskoj, a Amerikanci su ga najčešće pitali kako to da je uspio ući u Hrvatsku, zar im nije zabranjen ulazak, ali i kako se prolazi s testom na koronavirus. Brian im je spremno odgovorio kako su Amerikanci dobro­došli u Hrvatsku, kako nije imao nika­kvih problema prilikom ulaska, da je samo pokazao negativan test i putov­nicu te da je sve prošlo u redu.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 19. kolovoza 2020.

Foto: Instagram/Brian Kelly

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist