Grad

BRANITELJI UJEDINJENI “Žele nas uništiti, ali ostajemo ustrajni!”

hvidra tribina branitelji 9

Javna tribina o prosvjedima hrvatskih branitelja pred Ministarstvom branitelja održana je u petak navečer u kongresnoj dvorani Hotela Petka.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur istaknuo je kako su branitelji danas prinuđeni pričati o onom što je odavno trebalo biti ukorijenjeno u temeljima hrvatske države.

– Vlast ne prepoznaje Domovinski rat, a znaju vrijeđati hrvatske branitelje i Domovinski rat. Mi poštujemo institucije, ali i te institucije predstavljaju ljudi. Mi danas nemamo političare koji će javno reći kako i što se događalo u Domovinskom ratu – istaknuo je Deur.

Predsjednik Udruge specijalne policije Domovinskog rata Josip Klemm zapitao se jesu li dubrovački heroji upisani u Registru hrvatskih branitelja.

– Živimo u vremenu kad je sve iskrivljeno. Tko voli domovinu više od hrvatskih branitelja? Sjetite se sebe 1991. godine, kad ste se oprostili od svojih bližnjih i krenuli braniti svoju zemlju. Mnogi bi nam htjeli to oduzeti. Hrvatski branitelji ponosni su na svaki cruiser koji uplovi u dubrovačku luku, na muzej na Srđu, na spomenik hrvatskim braniteljima na Srđu. Mladi možda danas imaju drukčije vrijednosti, ali moraju znati svoju povijest – rekao je Klemm.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I skupine Đuro Glogoški objasnio je zašto hrvatski branitelji već 54 dana prosvjeduju na Savskoj 66.

– Smeta nas odnos institucija prema braniteljima, članovima njihovih obitelji i Domovinskom ratu. Naši problemi počeli su 2001. godine s novim zakonom o pravima hrvatskih branitelja, kada su ukinuta brojna prava. Unatrag tri godine to je posebno uzelo maha, zato sada prosvjedujemo u Savskoj – kazao je Glogoški.

Dodao je kako su hrvatski branitelji vrlo perfidno gurnuti na marginu društva s jednim ciljem – da ih se uništi.
– Milanović traži još jedan mandat za potpuno uništenje branitelja. Naša prava prenesena su na druga ministarstva, od obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, mirovina ili socijalne skrbi – rekao je Glogoški.

– Djeca u Vukovaru uče o suživotu, ali ne i o ratu. Više se o ratu ne govori, i o tome tko je bio agresor. Jedini je cilj izgubiti vrijednost Domovinskog rata. Moramo to spriječiti i zato prosvjedujemo, zato tražimo smjenu ministra Matića te njegove zamjenice Nađ i pomoćnika Glavaševića – dodao je Glogoški.

Predsjednik HVIDR-e Dubrovačko-neretvanske županije Vitomir Bajac na kraju je istaknuo kako je hrvatske branitelje proteklih godina politika razjedinila, a sadašnja sve ujedinila.
– Izgleda da smo nakon svega progledali i trebamo ostati ovako jedinstveni – zaključio je Bajac.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist