Kultura

Braća hrvatskog zmaja predstavljaju opus Ante Glibote

druzba zmaj 01

Družba ‘Braća hrvatskog zmaja’ Zmajski stol Dubrovnik predstavit će u četvrtak 18. veljače u 19 sati u Samostanu sv. Klare znanstveni i publicistički opus akademika Ante Glibote.

Na promociji sudjeluju pročelnik Zmajskoga stola Dubrovnik Nikola Obuljen, akademik Luko Paljetak, mr. sc. Ivan Mustać te akademik Ante Glibota.

-U vrtoglavo bogatoj biografiji Ante Glibota započinje svoj intelektualni uspon kao suosnivač Hrvatskog gospodarskog lista 1970. godine, a nastavlja kao politički emigrant u Parizu. Od 1985. redoviti je član L’Academie Europenne Des Sciences Des Arts et Des Lettres, Europska akademija znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu. U lipnju 2015. jednoglasno je izabran za dopredsjednika ove značajne svjetske institucije. Ovo je priznanje zaslužio za svoj znanstveni opus tijekom svih dosadašnjih godina plodnoga rada u Francuskoj. Akademija u svom članstvu broji 65 nobelovaca i više stotina istaknutih znanstvenika iz cijele Europe i pripada najvišoj znanstvenoj kategoriji UNESCO klasifikacije ‘O’ pa je usko povezana uz njegove programe kao savjetodavna institucija. Autor je preko 400 izložbi, više od 200 knjiga i kataloga. Organizator je brojnih retrospektiva, manifestacija, konferencija i simpozija. Dobitnik je brojnih odličja i priznanja. Europskoj kulturnoj javnosti, njegovom zaslugom, otkriven je suvremeni kineski svijet umjetnosti. Prijatelj je mnogih svjetskih poznatih i uglednih osoba: od kraljeva, nobelovaca do slikara i pisaca, a s mnogima je i u kontaktu. O svemu će nam uživo progovoriti ovaj zanimljivi promotor suvremene europske i kineske umjetnosti, ali i o ponosu na hrvatske korijene, domoljublju i svom obolu u stvaranju neovisne Republike Hrvatske – najavljuje pročelnik Zmajskoga stola Dubrovnik Nikola Obuljen.

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist