Aktualno

Boris Filičić zatvorio zlatarnu u Širokoj!

zlatar filicic

U Gradu je ugašen još jedan tradicijski obrt! Zlatar Boris Filičić zaključao je zauvijek svoj prostor u Širokoj ulici, budući da je zgrada prodana tvrtki Corolla d.o.o. iz Zagreba. Grad gubi još jednu svoju posebnost, i to ne vrijednu samo radi zlata u njoj, već vrijednu kao uspomenu dugu 96 godina. Tradicijski obrt obitelji Filičić naglo je prekinut početkom 2013. godine.

– Prostor je najprije bio državno vlasništvo, zatim je vraćeno jako nespretno odlukom gradske uprave bivšim nasljednicima dionica Dubrovačke Plovidbe iz Kraljevine Jugoslavije. Prvi puta u povijesti se dogodilo da se dionice zamjenjuju za nekretnine. Mladi pravnik nedavno se žalio na Upravnom sudu na Ministarstvu kako nije moguće pretvoriti dionice u nekretnine, već da se to može učiniti isključivo putem dionica – ističe Filičić.

Grad je propustio žaliti se na prvostupanjsku presudu, te je izgubio je spor. Upravo zato, dogodilo se da je tridesetak malih vlasnika, ili 90 posto njih prodalo sve tvrtki Corolla d.o.o. iz Zagreba, čija je lokacija na Trgu bana Josipa Jelačića 15. Tvrtka inače ima samo jednog zaposlenog, a to je direktorica Morana Vukić. Nije u sustavu PDV-a, što je izuzetno zanimljivo, napominje Filičić, dakle oni su dobili oko 61 posto toga, dok je 39 posto u vlasništvu države.

Oni su izišli s visokom cijenom zakupa, koji konkretno ja nisam mogao podnijeti jer se radi o povećanju preko sto posto. Postupio sam kao u šahu, predvidio nekoliko poteza unaprijed, te pokrenuo postupak za mirovinu i odstupio. Od 1. veljače sam u mirovini, a 31. siječnja napustio sam prostor i predao ključe 1. siječnja Gradu i Corrolli i tako napustio 96 godina tradicije.

Kako će gospar Boris Filičić dalje, pročitajte u tiskanom izdanju duLista…

Pročitajte još

OPASNA ZARAZNA BOLEST U HRVATSKOJ Ima li kod nas opasnosti od infekcije virusom Zapadnog Nila?

Ivana Mijić Vulinović

ŽALE SE U SUSJEDSTVU Debalk od sezone u Crnoj Gori, najgora sezona u Budvi ikad!

Dulist

NEDJELJNI ĐIR PO GRADU Pogledajte tko je sve bio na špici

Dulist