Grad

BORBA DUGA 15 GODINA Vrhovni sud RH odlučuje kome će pripasti kalamoteška Vila Ruža

kalamota kolocep002

Do najvišeg suda u Hrvatskoj, Vrhovnog suda RH stigao je ovih dana slučaj Vile Ruže, atraktivnog turističkog objekta na Koločepu, najjužnijem naseljenom otoku na Jadranu. Za vilu i zemljište oko nje na sudu se bore nekadašnji vlasnici i tvrtka Hoteli Koločep, koja je donedavno pripadala koncernu Agrokor Ivice Todorića.

Hotelsko poduzeće pokušava kao svoje vlasništvo upisati i vilu i atraktivne parcele što se oko nje nalaze, dok stari vlasnici tvrde kako je to njihova imovna oduzeta tijekom jugoslavenske komunističke vladavine. Većina te konfiscirane imovine upisana je u vlasništvo Hotela Koločep preko Hrvatskog fonda za privatizaciju, iako su svojevremeno imali samo pravo njezinog korištenja.

Još jedan je to polemičan privatizacijski slučaj, što ga sudovi ne uspijevaju riješiti već više od 15 godina. ‘To je najljepša zemlja na Jadranu i nije čudo da nam ju žele preoteti’, rekli su za Telegram vlasnici parcela kraj vile Ruže koji bi sada trebali ostati bez svoje imovine jer ona, odlukom suda, postaje dio hotelskog kompleksa. No, s tom odlukom se ne mire pa su tražili reviziju presude od Vrhovnog suda RH.

Priča o Vili Ruži počinje još 1936. Za svoju obitelj i prijatelje Vilu Ružu izgradio je Marko Rusko, a rojektirali su ju poznati hrvatski arhitekti onog vremena Mladen Kauzlarić i Stjepan Gomboš koji su u svom radu bili vezani za dubrovačko područje. Vila je smještena na najisturenijem, južnom rtu koločepske vale, tik uz more. Terasu joj natkrivaju borovi pa uz komfor nudi i apsolutnu diskreciju. Ima i pristanište za brodove i vlastito kupalište.

 

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist