Aktualno

Sutra veliki sastanak oporbe, formiraju se predizborne koalicije

pedja grbin

Oporba sutra ima veliki sastanak na kojem će razgovarati mogu li na izbore izaći u jedinstvenom bloku. Kako će točno izgledati lijeva koalicija predvođena SDP-om, trebalo bi biti poznato do 16. ožujka. Za tada je sazvana sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj bi se trebalo i “amenovati” sve dogovore o novom savezu koji Peđa Grbin do tada planira oformiti.

U ovom trenutku SDP mora odlučiti hoće li pristati na točkastu koaliciju s Možemo, odnosno na zajednički izlazak na izbore u svega četiri izborne jedinice – četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj, u kojima Možemo ne stoji dobro. U preostalih šest izbornih jedinica, u kojima Možemo ima kakvu-takvu infrastrukturu i u kojima realno stoji jako dobro (poput tri zagrebačke) ili prolazi izborni prag, oni bi sami. Isto tako, SDP do Glavnog odbora mora odlučiti što sa svim ostalim strankama na ljevici i centru koje mu se nude i koga od njih točno vidi u predizbornom savezu. A tu bi situacija trebala biti jasnija nakon utorka s obzirom na to da se tog dana na Iblerovu trgu očekuje sastanak sa svim strankama koje su sudjelovale u zajedničkom prosvjedu na Markovu trgu, osim Možemo i Socijaldemokrata, koji im nisu prihvatljivi. Kako kažu naši izvori, na Iblerov trg dolazi pet liberalnih opcija – Fokus, IDS, PGS i Reformisti, koji su potpisali predizbornu koaliciju, i to zajedno sa strankom Centar, koju predvodi Ivica Puljak, a koji će, ne postignu li dogovor s Grbinom, vjerojatno na izbore zajedno, piše Večernji. 

Na Iblerov dolaze i Radnička fronta, Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš, a navodno i HSS, iako formalno još uvijek nisu razvrgnuli predizbornu koaliciju koju su potpisali sa Socijaldemokratima, ali što bi se vrlo brzo moglo dogoditi. Naime, neki iz vrha SDP-a ne kriju da im je Krešo Beljak dobrodošao partner, a i on sam dao je naslutiti da je spreman napustiti koaliciju sa Socijaldemokratima u slučaju da ga žele u SDP-u.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca