Božić je vrijeme kada se češće stignemo družiti s voljenima, a sigurno imate onu jednu osobu u ekipi koja uvijek organizira zabave i oduševi svojim kulinarskim i dekoracijskim umijećem. Što kažete da ove godine, uz pomoć svoje dežurne ambasadorice božićnog duha, baš vi budete domaćin takve zabave? Znam, znam… Marija je veganka, Ivan ne jede meso, Đive je intolerantna na gluten, a Maro se baš prije Božića odlučio odreći slatkoga… ali, ne dajte se obeshrabriti jer vam donosim nekoliko prijedloga za zalogajčiće koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca!
Pripremila Ane Čerjan, naša ambasadorica božićnog duha
Pojačajte ‘Božić dolazi’ Nove generacije i otplešite do kuhinje… Ni na jednoj zabavi ne možete pogriješiti s platom, zato narežite nareske po vašoj želji, ali ih posložite u obliku bora na drvenu pravokutnu šticu za poseban efekt!
Pokraj njih na pjat stavite ‘Picok boriće’ – Picok trokutiće koje ste prethodno uvaljali u sitno nasjeckane brusnice, bosiok i pistacio i naboli na (u mom slučaju bezglutenske) štapiće. Kada ste to pripremili, bacit ćemo se na fantastičnu hrskavu salatu i humus od slanića za prijatelje vegane (a tražit će još i oni koji to nisu!).
HRSKAVA SALATA
Sastojci:
pakiranje salate po izboru – meni je najdraži matovilac
2 jabuke Pink Crisp (sok od limuna da jabuke ne potamne)
1 naranča
žlica nasjeckanih indijskih oraščića
2 žlice mješavine sjemenaka
2 žlice brusnica
Postupak:
Salatu operite, a jabuke nasjeckajte na fete i polijte ih sokom od limuna. Stavite salatu u posudu, dodajte jabuke, komadiće naranče, indijske oraščiće, sjemenke i brusnice i sve polijte umakom.
Umak: u jednoj tegli pomiješajte malo maslinovog ulja, jabučnog octa, soka od jabuke, soka od limuna, soli i papra i polijte po salati.
HUMUS OD SLANIĆA
Sastojci:
250 g slanića iz konzerve
1 češanj česna
60 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
60 ml tahinija (možete ga napraviti sami – 100 g sezama i oko 50 ml maslinovog ulja ovisno o gustoći koju želite)
po potrebi vode
malo soli, papra, crvene paprike i petrusina
Postupak:
Staviti sve sastojke u blender i smiksati ih. Humus ohladiti i ukrasiti s par kapi maslinovog ulja i s malo petrusina.
‘KOLIKO TOLIKO’ ZVJEZDICE
Sastojci:
300 g feta ili svježeg sira
200 g masla
300 g brašna (može i bezglutenskog)
1 prašak za pecivo
malo soli
Postupak:
Vrijeme je da zagrijemo kuću i da kuhinju preuzmu najljepši mirisi, a za ove male zvjezdice ričetu sigurno možete naći među ričetama vaših nona!
U feta sir dodati otopljeno maslo i umutiti mikserom. Postupno dodavati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol, a pri kraju umijesiti sve skupa ručno. Dodati još brašna po potrebi. Zamotati tijesto u foliju i staviti u frižider da se ohladi (bar uru vremena). Kad se ohladi, na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljati na oko 2 centimetra debljine i vaditi oblike zvjezdica. Premazati ih jajem i posuti sezamom i peći 15-ak minuta na 200°.
Dok se male zvijezde peku, bacite se na pripremanje prave zvijezde trpeze, garantiram vam da će izazvati potpuno oduševljenje! Siraste kuglice koje se umaču u sir. Jer, koliko je sira, zapravo previše sira?
VIJENAC S CAMEMBERTOM (BEZGLUTENSKA VERZIJA)
Sastojci:
300 g Nutri Free Mix Per Pane bezglutenskog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
260 ml grčkog jogurta
50 g sira po izboru (najbolje cheddara)
malo soli
Postupak:
Pomiješati pantarulom brašno, prašak, jogurt i sol u zdjeli dok ne dobijete zrnatu smjesu. Zatim tijesto mijesiti rukama nekoliko minuta dok ne dobijete kompaktnu i glatku smjesu. Dodati 50 grama sitno izgratanog sira, pa mijesiti dok se sve dobro ne spoji. Podijeliti smjesu na jednake dijelove (otprilike 20–25 grama svaki) i umijesiti od svakog komadića kuglicu. Ugrijati pećnicu na 180°, staviti papir za pečenje na pleh i staviti camembert u sredinu. Slagati oko njega kuglice, red po red dok ne potrošite sve. Camembertu skinuti površinsku opnu i politi ga s malo maslinovog ulja i origana. Kuglice namazati rastopljenim maslom, a po želji po vijencu posuti još malo sira. Peći 25–30 minuta dok ne poprimi lijepu boju. Kada je gotovo, premazati s još malo masla i servirati toplo!
ANINA FANTAZIJA U ČAŠI
Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
2 kikare mlijeka
100 g bijele čokolade
1,5 pakiranje želatine (s 8 žlica vode)
sjemenke pola mahune burbon vanilije ili 1 puna žlica arome burbon vanilije
Postupak:
Iako šećer dolazi na kraju, savjetujem vam da ovu kremastu poslasticu napravite večer prije da se dobro ohladi i bude spremna na vrijeme! Koristila sam tradicionalnu talijansku bazu za Panna cottu, ali uz par mojih izmjena.
Slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju zagrijati na vatri i dok se grije pripremiti 1,5 pakiranje želatine sa 8 žlica vode. Kada se ugrije, dodati želatinu da se rastopi. Paziti da vrhnje ne zakuha, pa ugasiti vatru. Dodati nasjeckanu čokoladu i stalno miješati. Kada se otopi uliti u čaše. Na vrh staviti umak po želji – ja sam ukuhala borovnice s malo soka limuna i vanilija šećerom i dodatno dodala još borovnica na vrh.
Kada je sve spremno, ukrasite stol, ne treba to biti ništa pretjerano – stavite par grančica, koju kuglicu, svijeću. S obzirom da su ovo sve mali zalogajčići, slobodno možete staviti male pjate i na njih složiti salvete kao mašne. Ja se uvijek vodim onom – manje je više. Obavezno ohladite neko dobro vino ili napravite kuhani gin, pozovite vašu najdražu ekipu, pripremite neku igru i to je to!
Čaroliju Božića vežemo uz blještavilo, veseli žamor na ulicama, kolendu, okićeni grad i dom, ali i dobru hranu. Sve to nam stvara onu toplinu oko srca i budi u nama uspomene na sve prošle Božiće. Zato ne zaboravite, čak i da vam sve pođe po krivu, važno je zajedništvo, da ste sretni, okruženi voljenima i da stvarate lijepe uspomene s dragim ljudima.
Želim vam puno smijeha, veselja, ljubavi i zdravlja i sretan i blagoslovljen Božić!