DuList INUrednički izbor

BLAGDANSKA ČAROLIJA ANE ČERJAN Ovog Božića poklonite ljubav, a najlakši put je kroz želudac!

ane cerjan bozic 2022 9

Božić je vrijeme kada se češće sti­gnemo družiti s voljenima, a sigurno imate onu jednu osobu u ekipi koja uvijek organizira zabave i oduševi svo­jim kulinarskim i dekoracijskim umi­jećem. Što kažete da ove godine, uz pomoć svoje dežurne ambasadorice božićnog duha, baš vi budete doma­ćin takve zabave? Znam, znam… Marija je veganka, Ivan ne jede meso, Đive je intolerantna na gluten, a Maro se baš prije Božića odlučio odreći slatkoga… ali, ne dajte se obeshrabriti jer vam donosim nekoliko prijedloga za zalo­gajčiće koji će oduševiti i najzahtjev­nija nepca!

ane cerjan bozic 2022 10

Pripremila Ane Čerjan, naša ambasadorica božićnog duha

Pojačajte ‘Božić dolazi’ Nove generacije i otplešite do kuhinje… Ni na jednoj zabavi ne možete pogrije­šiti s platom, zato narežite nareske po vašoj želji, ali ih posložite u obliku bora na drvenu pravokutnu šticu za pose­ban efekt!

ane cerjan bozic 2022 1 ane cerjan bozic 2022 3

Pokraj njih na pjat stavite ‘Picok boriće’ – Picok trokutiće koje ste prethodno uvaljali u sitno nasjeckane brusnice, bosiok i pistacio i naboli na (u mom slučaju bezglutenske) štapiće. Kada ste to pripremili, bacit ćemo se na fantastičnu hrskavu salatu i humus od slanića za prijatelje vegane (a tražit će još i oni koji to nisu!).


HRSKAVA SALATA

ane cerjan bozic 2022 6

Sastojci:
pakiranje salate po izboru – meni je najdraži matovilac
2 jabuke Pink Crisp (sok od limuna da jabuke ne potamne)
1 naranča
žlica nasjeckanih indij­skih oraščića
2 žlice mješavine sjemenaka
2 žlice brusnica

Postupak:
Salatu operite, a jabuke nasjec­kajte na fete i polijte ih sokom od limuna. Stavite salatu u posudu, dodajte jabuke, koma­diće naranče, indijske oraščiće, sjemenke i brusnice i sve polijte umakom.
Umak: u jednoj tegli pomi­ješajte malo maslinovog ulja, jabučnog octa, soka od jabuke, soka od limuna, soli i papra i polijte po salati.


HUMUS OD SLANIĆA

humus
Sastojci:
250 g slanića iz konzerve
1 češanj česna
60 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
60 ml tahinija (možete ga napraviti sami – 100 g sezama i oko 50 ml maslinovog ulja ovisno o gustoći koju želite)
po potrebi vode
malo soli, papra, crvene paprike i petrusina

Postupak:
Staviti sve sastojke u blender i smiksati ih. Humus ohladiti i ukra­siti s par kapi maslinovog ulja i s malo petrusina.


‘KOLIKO TOLIKO’ ZVJEZDICE

ane cerjan bozic 2022 5

Sastojci:
300 g feta ili svježeg sira
200 g masla
300 g brašna (može i bezglutenskog)
1 prašak za pecivo
malo soli

Postupak:
Vrijeme je da zagrijemo kuću i da kuhinju pre­uzmu najljepši mirisi, a za ove male zvjezdice ričetu sigurno možete naći među ričetama vaših nona!
U feta sir dodati otopljeno maslo i umutiti mik­serom. Postupno dodavati brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i sol, a pri kraju umijesiti sve skupa ručno. Dodati još brašna po potrebi. Zamo­tati tijesto u foliju i staviti u frižider da se ohladi (bar uru vremena). Kad se ohladi, na pobrašnjenoj podlozi ga razvaljati na oko 2 centimetra debljine i vaditi oblike zvjezdica. Premazati ih jajem i posuti sezamom i peći 15-ak minuta na 200°.
Dok se male zvijezde peku, bacite se na pripre­manje prave zvijezde trpeze, garantiram vam da će izazvati potpuno oduševljenje! Siraste kuglice koje se umaču u sir. Jer, koliko je sira, zapravo pre­više sira?


VIJENAC S CAMEMBERTOM (BEZGLUTENSKA VERZIJA)

ane cerjan bozic 2022 2
Sastojci:
300 g Nutri Free Mix Per Pane bezglutenskog brašna
1,5 žličica praška za pecivo
260 ml grčkog jogurta
50 g sira po izboru (najbolje cheddara)
malo soli

Postupak:
Pomiješati pantarulom brašno, prašak, jogurt i sol u zdjeli dok ne dobijete zrnatu smjesu. Zatim tijesto mijesiti rukama nekoliko minuta dok ne dobijete kom­paktnu i glatku smjesu. Dodati 50 grama sitno izgratanog sira, pa mijesiti dok se sve dobro ne spoji. Podijeliti smjesu na jednake dijelove (otprilike 20–25 grama svaki) i umijesiti od svakog komadića kuglicu. Ugrijati pećnicu na 180°, staviti papir za pečenje na pleh i staviti camem­bert u sredinu. Slagati oko njega kuglice, red po red dok ne potrošite sve. Camem­bertu skinuti površinsku opnu i politi ga s malo maslinovog ulja i origana. Kuglice namazati rastopljenim maslom, a po želji po vijencu posuti još malo sira. Peći 25–30 minuta dok ne poprimi lijepu boju. Kada je gotovo, premazati s još malo masla i ser­virati toplo!


ANINA FANTAZIJA U ČAŠI

Sastojci:
500 ml slatkog vrhnja
2 kikare mlijeka
100 g bijele čokolade
1,5 pakiranje želatine (s 8 žlica vode)
sjemenke pola mahune burbon vanilije ili 1 puna žlica arome burbon vanilije

Postupak:
Iako šećer dolazi na kraju, savjetujem vam da ovu kremastu poslasticu napra­vite večer prije da se dobro ohladi i bude spremna na vrijeme! Koristila sam tradi­cionalnu talijansku bazu za Panna cottu, ali uz par mojih izmjena.
Slatko vrhnje, mlijeko i vaniliju zagrijati na vatri i dok se grije pripremiti 1,5 pakira­nje želatine sa 8 žlica vode. Kada se ugrije, dodati želatinu da se rastopi. Paziti da vrh­nje ne zakuha, pa ugasiti vatru. Dodati nasjeckanu čokoladu i stalno miješati. Kada se otopi uliti u čaše. Na vrh staviti umak po želji – ja sam ukuhala borovnice s malo soka limuna i vanilija šećerom i dodatno dodala još borovnica na vrh.

ane cerjan bozic 2022 11

Kada je sve spremno, ukrasite stol, ne treba to biti ništa pretjerano – sta­vite par grančica, koju kuglicu, svijeću. S obzirom da su ovo sve mali zalogaj­čići, slobodno možete staviti male pjate i na njih složiti salvete kao mašne. Ja se uvijek vodim onom – manje je više. Obavezno ohladite neko dobro vino ili napravite kuhani gin, pozovite vašu najdražu ekipu, pripremite neku igru i to je to!

Čaroliju Božića vežemo uz blješta­vilo, veseli žamor na ulicama, kolendu, okićeni grad i dom, ali i dobru hranu. Sve to nam stvara onu toplinu oko srca i budi u nama uspomene na sve prošle Božiće. Zato ne zaboravite, čak i da vam sve pođe po krivu, važno je zajed­ništvo, da ste sretni, okruženi volje­nima i da stvarate lijepe uspomene s dragim ljudima.

Želim vam puno smi­jeha, veselja, ljubavi i zdravlja i sretan i blagoslovljen Božić!

Pročitajte još

Dubravka Šeparović zaštitno lice nove mini edicije nakita brenda RDcode

Dulist

SITNO BROJIMO Grad užurbano oblači blagdansko ruho

Dulist

DUBROVNIK JE SPREMAN ZA ZIMSKU ČAROLIJU Što će obilježiti ovogodišnji advent?

Dulist