Politika

“Blaga djela” razlog prekida sjednice GV-a

suica5261

Vijećnici dubrovačkog HDZ – a neće moći danas nazočiti sjednici Gradskog vijeća,

rekla je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica GO HDZ – a Dubrovnik Dubravka Šuica. Podsjetimo sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika sinoć je prekinuta, a nastavak  je najavljen za danas u 18 sati. Upravo to bila je i tema konferencije na kojoj su nazočili Dubravka Šuica, Antun Kisić i Teo Andrić.

– Od početka mandata i kampanje vladajućeg SDP-a i HNS-a pa i Nezavisne liste Pera Vićana bilo je govora kako će se sjednice Vijeća održavati češće i s manje točaka, na što ih i Zakon obavezuje jer više nema Poglavarstva. No, vladajući izbjegavaju sjednice, čak su rjeđe nego kad smo mi bili na vlasti. To upućuje na netransparentnost – istaknula je uvodno Dubravka Šuica dodavši kako su sjednice Vijeća jedino mjesto na kojem oporbeni vijećnici imaju prilike postaviti pitanja.

– Gradsko vijeće ima veće ovlasti nego prije, želimo češće sjednice , a ovakav način prekida sjednice je nevjerojatan, bez obrazloženja od strane predsjednice GV Olge Muratti koja je rekla kako je kasno, premda je  i prije bilo dugih sjednica. Takav način upućuje da se željela izbjeći točka o izboru upravitelja Zaklade Blaga djela.  Stoga prosvjedujemo jer smo od predsjednice GV Olge Muratti tražili da odredi termin koji odgovara svima- poručila je Šuica. Dodala je kako su Olgu Muratti izvijestili kako danas popodne imaju stranačke aktivnosti, na što se ona „nije obazirala“ kada je određivala termin nastavka sjednice Vijeća:

– Kazala je kako zna za naše stranačke aktivnosti, te da je to namjerno napravila kako bi oporba izostala sa sjednice. To upućuje na ponašanje bivših komunista – naglasila je Šuica dodavši:

– Dok vijećnici SDP-a i HNS- a, među kojima ima intelektualaca, nisu imali potrebu izjasniti se, postaviti pitanje o bilo kojoj točki. Ne znam samo gdje se oni informiraju ili su im samo dovoljna mjesta u Nadzornim odborima?-upitala se Šuica poručivši kako je način vođenja sjednice od strane predsjednice Olge Muratti „neprijahvatljiv“.

Antun Kisić, koji je i član Upravnog odbora zaklade Blaga djela, kazao je kako Gradsko vijeće krši statut zaklade imenujući vršitelja dužnosti upravitelja, čija funkcija uopće ne postoji u  Statutu. Govoreći o Statutu i načinu rada Zaklade Blaga djela, istaknuo je kako pokušaj izbjegavanja rasprave oko te Zaklade, upućuje na to da je „netko bacio oko“ na njene prostore koji su u postupku povrata, kojima trenutačno upravlja Grad Dubrovnik, zbog čega će tražiti i od Zaklade Blaga djela da upozna javnost s tom problematikom. Jedan od takvih prostora je prostor TIC-a na Stradunu.

– Gradonačelnik ne želi predati prostore, ubire najamnine za prostore koji pripadaju Zakladi, ne želi surađivati, premda smo mi željeli na miran način to riješiti. To su gradonačelnikovi osobni interesi, a ne gradski-istaknuo je.

Kisić je ponovno podsjetio kako je dosadašnji upravitelj Nikola Obuljen povukao svoju kandidaturu zbog „ponižavanja od strane ove vlasti i raznih optužbi“.Posjetivši i na povijest Zaklade, rekao je da su nakon što je svima promaklo da ističe Obuljenov mandat, uslijedili napadi i na njega i na Nikolu Obuljena, dodavši:

– Sad je najavljeno imenovanje vršitelja dužnosti s čime se želi zavladati Zakladom – poručio je Kisić.

Ovom prigodom HDZ-ovi vijećnici pozvali su ponovno gradonačelnika Vlahušića da raspiše referendum o golfu, a sve s ciljem, kako su rekli, podrške skupini ljudi koja je jučer uoči sjednice Gradskog vijeća prosvjedovala.
 

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist