Hrvatska

Bivši trener Ane Sršen odbacio život milijunaša da bi živio u slamnatoj kućici

nikola boric ana srsen glas slavonije

I dok svakog dana svjedočimo odlasku ljudi iz Hrvatske u potragu za boljim životom, 38-godišnji Zaprešićanin Nikola Borić sasvim je drukčija priča. Nakon što je završio kineziološki fakultet, Nikola je bio reprezentativac Hrvatske u triatlonu, a poslije je radio kao trener, čime se nastavio baviti i kada je otišao u inozemstvo.

– Radio sam sa Stjepanom Božićem šest godina i s njim uzeo svjetsku titulu, s Anom Sršen uzeo dva srebra u Sydneyju i Ateni, s Gordanom Kožuljem osvajao medalje, u Hrvatskoj sam stvorio prvake u 30 različitih sportova – ispričao je Nikola za Glas Slavonije. Dodao je da je radio u Maroku, New Yorku, Parizu, Dubaiju, Londonu…

No, iako je tijekom života u inozemstvu boravio u hotelima sa sedam zvjezdica, prošao sve kontinente i živio na visokoj nozi, nije bi zadovoljan. U potrazi za duševnim i životnim mirom Nikola je ostavio sve iza sebe, vlastitu tvrtku vrijednu nekoliko milijuna dolara u Kini darovao je prijatelju za rođendan, a nakon osam godina traženja, pronašao je idealno mjesto za život – mali Kočak blizu Orahovice, piše Glas Slavonije.

– Mene je divljina vukla cijelo vrijeme. Sastavio sam popis što sve želim imati, prošao cijeli svijet i našao sve ovdje. Tražio sam mjesto u šumi s izvorima vode, potokom i gdje nema ljudi. Ovdje sam sve to našao i sada me svaki dan vodi srce i molitva. Možda odem danas popodne, a možda ostanem zauvijek, tako zapravo izgledaju moji planovi – rekao je Nikola koji živi u dva kvadrata male nastambe od slame i blata i s krovom od letava.

Nikola loži vatru u bačvi, spava na balama sijena na kojima su podmetači za stolice, jede samo jednom tjedno, ali higijenu redovito održava. – Jelo mi ne treba, moja mačkica pojede više od mene. Hranim se iz drugih izvora, redovno se molim i meditiram, od četiri do šest sati svaki dan, i to mi je hrana. Bog mi daje sve što mi je potrebno – kaže Nikola koji tvrdi da uživa u prirodi i da misli da će tu gdje jest zauvijek živjeti.

IZVOR/ Tekst i Foto: Vladimir Grgurić/Glas Slavonije

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist