Aktualno

BISKUPOV SUSRET S NOVINARIMA ‘Zahvaljujući vama naše poruke dopiru do šireg kruga vjernika i ljudi’

biskup susret mediji

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović susreo se ovog četvrtka s predstavnicima medija. Riječ je o biskupovom tradicionalnom godišnjem susretu uz blagdan zaštitnika pisaca i novinara, svetog Franja Saleškog.
-Zahvaljujem vam na vašem radu i trudu kojega ulažete u izvještavanje javnosti o crkvenim događanjima u organizaciji Dubrovačke biskupije, svih naših vijeća, župnih zajednica kao i muških i ženskih redovničkih zajednica. Zahvaljujući prostoru kojega u svojim medijima dajete Crkvi, naše poruke dopiru do šireg kruga vjernika i ljudi koji na događajima ne mogu sudjelovati, a drago im je da su povezani s biskupijskom zajednicom – rekao je biskup te novinarima čestitao jučerašnji blagdan njihovog zaštitnika.
Rekao je kako je prije nešto više od 60 godina objavljen prvi dekret jednog Općeg crkvenog sabora u povijesti Crkve posvećen medijima, sredstvima društvene komunikacije. Riječ je o dekretu Drugog vatikanskog koncila Inter Mirifica. Za vrijeme trajanja tog Sabora Papa Pavao VI je 1964. osnovao Papinsko vijeće za sredstva društvenog priopćavanja. To vijeće od 2015. s drugim crkvenim medijskim ustanovama u Vatikanu djeluje u okviru Dikasterija za komunikaciju. Nakon sabora utemeljen je i Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koji se obilježava svake godine te se slavi na 7. vazmenu nedjelju koja će ove godine biti 12. svibnja. Prvi je proslavljen 6. svibnja 1967. godine, objasnio je biskup Glasnović. Uz taj dan, svake godine papa objavljuje prigodne poruke, a u posljednje vrijeme tema poruke objavljuje se u siječnju. Papa Franjo svoju je poruku tako objavio jučer, na blagdan sv. Franja na temu ‘Umjetna inteligencija i mudrost srca: Za potpuno ljudsku komunikaciju’.
Inače, dosad je objavljeno 58 takvih poruka, a biskup je naveo tek nekoliko tema kojima su se one kroz sve te godine bavile. Pavao VI 1974. objavio je poruku s temom društvene komunikacije i evangelizacije u današnjem svijetu, a Ivan Pavao II 1984. poruku s temom: Društveno komuniciranje instrument susreta vjere i kulture.
-To su česte teme jer vjera i kultura uistinu idu zajedno i vjera koja ne postaje kultura i nije prava vjera. Uvijek nešto nedostaje – dodao je biskup Glasnović.
Osvrnuo se i na poruku pape Franja koji u njoj polazi od promišljanja o ljudskom srcu, a njegova poruka nadovezala se na onu uz Dan mira pod nazivom ‘Umjetna inteligencija i mir’.
-Samo ako usvojimo duhovni pogled, samo ako povratimo mudrost srca, možemo čitati i tumačiti tu novost našeg vremena i ponovno otkriti put do komunikacije koja će biti u punini ljudska. Srce, biblijski shvaćeno kao sjedište slobode i najvažnijih odluka u životu, simbol je cjelovitosti, jedinstva, ali i budi osjećaje, želje, snove, a prije svega je unutarnje mjesto susreta s Bogom – istaknuo je između ostalog papa u poruci.
Biskup se na samom kraju osvrnuo na svoju tradicionalnu poruku štovateljima sv. Vlaha u domovini i inozemstvu.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist