Grad

BIBLIOTERAPIJA U TURISTIČKOJ ŠKOLI „Učenici kroz knjige upoznaju ljubav“

batinic biblioterapija

Još od davnih vremena, otkad postoje knjige same, poznat je i njihov terapeutski učinak, takozvano liječenje knjigom, ili ‘biblioterapija’.

To znaju i u Turističkoj i ugostiteljskoj školi, gdje s učenicima analizu likova kroz emocije radi i profesorica – knjižničarka Marijana Batinić, koja nas je upoznala s time na koji način knjige pomažu učenicima upoznati bolje svijet oko sebe.

– Ono što se naziva biblioterapijom, mi u školi radimo već godinama, samo ga ne nazivamo ‘projektom’ ili ga smještamo ‘u tablice’. Biblioterapija je u školi krenula sasvim spontano, prije nekoliko godina, kada smo s prvašima počeli analizirati zbirke Vesne Krmpotić o temeljnim ljudskim vrijednostima, a uz to smo iščitavali i manje forme, poput anegdota, umjetničkih i narodnih bajki, pripovjetki priča… – kaže Marijana Batinić, koja pojašnjava i početke rada.

– Sve je krenulo spontano: kako sam radila kao profesorica hrvatskog jezika, bila mi je presmiješna razina iščitavanja lektira i budući da je program prezahtjevan, nisam htjela svesti lektiru na književno povijesne činjenice, bez da imaš efekt ‘iscjeljenja’, koji se može dogoditi pri čitanju knjiga – napominje.

– Biblioterapija s prvašima nazvana je ‘Ljubav umjesto straha’. Upoznavali smo ih s pojmom ljubavi, ne onom definicijom iz psihologije ‘volim-ne volim’, već onoj na višem nivou, bezuvjetnom, onoj koju priželjkivamo. Pojam nasuprot tomu bio bi strah. Sve one negativne emocije derivati su straha – kaže Batinić, koja kaže kako bi se biblioterapija mogla nazvati i ‘vođeno čitanje’, ‘, čitanje ne samo radi estetskog užitka, već radi možebitnog katarzičnog procesa koji se na kraju može dogoditi.

Osim ‘Ljubav umjesto straha’, s prvašima, tu je i radionica ‘Što bi na mom mjestu učinila ljubav’.
– S trećašima, nakon što završe s poglavljem realizma, krenuli smo iščitavati kompleksnije lektire, epohalna djela poput ‘Zločin i kazna’, ‘Ana Karenjina’, ‘Kabanica’, ‘Otac Goriot’, pa bismo samo prelazili osnovne trenutke djela i shvaćali kako određene likove u određenim postupima vode i motiviraju određene emocije i što izlazi kao rezultat iz njih – kaže Batinić, koja napominje i kako bi se u radionicama biblioterapije trebalo postaviti sve situacije na način da pojasne što bi bilo da je lik recimo, na nekom određenom mjestu u djelu, umjesto straha izabrao ljubav.

Inače, zanimljivo je dodati i kako ove radionice pohađaju cijeli razredi, a ono što se radi na njima je individualno.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist