Aktualno

‘BETTER TOGETHER’ U ŽUPSKOJ ŠKOLI ‘Učenike stavljamo u središte života škole’

ERASMUS PLUS PROJEKT ZUPA 2

Projekt ‘Better together’ stavlja učenike u središte događanja svakodnevnog života i škole čime im se daje aktivna uloga u predlaganju, pripremanju i provođenju školskih aktivnosti. Na ovaj način stvaramo budućeg aktivnog građanina koji poštuje europske vrijednosti, čuva vlastitu baštinu, pokazuje smisao za inicijativu, komunicira na stranim jezicima, čuva svoj okoliš te kritički razmišlja i surađuje poštujući sve različitosti – ističe nastavnica Osnovne škole Župa dubrovačka Davorka Bronzić, ujedno i članica projektnog tima ovog Erasmus + projekta.
Naime, Osnovnoj školi Župa dubrovačka dodijeljena je prošle godine Erasmus akreditacija za odgoj i opće obrazovanje u razdoblju od 1. veljače 2023. do 31. prosinca 2027. godine pod projektom ‘Better together’. Prihvaćanjem ovog projektnog prijedloga i planiranih aktivnosti usklađenih sa strategijom razvoja i internacionalizacije ustanove omogućeno je daljnje stručno usavršavanje djelatnika, kao i mobilnosti učitelja i učenika u svrhu učenja i povezivanja te gdje su učenici u središtu svega.
– Kao najvažnije ciljeve u predstojećem razdoblju ističem učenje o općim vrijednostima demokratskog društva, važnosti očuvanja nacionalnog identiteta, zaštite okoliša i održivog razvoja, te poučavanje takozvanih mekih vještina (engl. soft skills) koji će pridonijeti razvoju građanskih vještina učenika, te ih pripremiti i osposobiti za ulogu odgovornih, neovisnih i aktivnih pripadnika lokalne i šire zajednice. Također, nastavljaju se razvijati informacijske, komunikacijske i jezične vještine učenika, te poticati pozitivno okruženje, osjećaj pripadnosti i vlastiti doprinos u školi i zajednici – pojasnila je dalje Bronzić te navela dugoročne ciljeve ovo projekta. Istaknula je i kako putem mobilnosti i edukacija u inozemstvu i učiteljima daju znanja i vještine poučavanja po principima moderne europske škole.
– Oni kao takvi postaju moderatori aktivnosti kod društveno korisnog učenja i poučavanja. Ravnatelj škole Anton Jurkić stječe iskustvo međunarodne suradnje gdje upoznaje ljude i stvara kontakte za buduća međunarodna partnerstva i projekte. Uz to se lokalna zajednica uključuje i promovira projekt ‘Better together’ kroz aktivnosti očuvanja kulturne baštine ovog kraja. Kroz teme europskih vrijednosti razvijamo svijest o pripadnosti zajedničkom civilizacijskom krugu te stvaramo temelje bolje europske budućnosti. Postajemo bolji zajedno – objasnila je Bronzić te nastavila o tome što se događa ove školske godine u sklopu ovog projekta.
– U ovoj školskoj godini projektni tim koji se sastoji od ravnatelja i pet učitelja provodi projektne aktivnosti s ciljanom skupinom učenika. Uz njih vijeće učenika koje se sastoji od učenika, predstavnika svih razrednih odjela, kroz tjedne sastanke i različite projektne aktivnosti stječu znanja o europskim vrijednostima i paralelno razvijaju svoje komunikacijske i suradničke vještine.
Kroz suradnju s drugim europskim školama koje su ove godine iz Francuske i Ukrajine, putem platforme European School Education naši učenici imaju priliku komunicirati s vršnjacima u školama u inozemstvu na engleskom jeziku, koristiti različite digitalne alate te kroz obilježavanje važnih datuma zajednički učiti o demokraciji, jednakosti, toleranciji, rodnoj ravnopravnosti i slično – objasnila je Davorka Bronzić te dodala kako u idućim godinama planiraju i mobilnosti učenika što predstavlja posjete partnerskim školama i nastavak suradnje uživo.
– Kroz razdoblje od četiri godine planiramo povećati broj učenika i učitelja koji sudjeluju u projektu te povećati broj projektnih aktivnosti s ciljem internacionalizacije naše škole – zaključila je Bronzić.
U župskoj školi susreli smo i učenike, sudionike projekta koji su s nama podijelili svoja iskustva.
Učenik 8. razreda Marin Tošić nam je ukratko ispričao o radionici u kojoj su sudjelovali na temu sigurnosti na internetu.
– Radionicu smo započeli s rješavanjem ankete u kojoj su bila pitanja koja su se odnosila na to koliko vremena provodimo na internetu te koje aplikacije najčešće koristimo. Profesor Matko iz informatike nam je pokazao video o dječaku naših godina koji je cijelo svoje vrijeme provodio na internetu te kada je na kraju dana ostao bez baterije shvatio je kako je vrijeme brzo prošlo te kako nema prijatelja. Nakon toga smo pogledali još jedan video gdje su razni stručnjaci prikazali djeci sve podatke koje su o njima pronašli na internetu. Nakon toga je djeci bilo neugodno jer su shvatili koliko mnoštvo informacija se može pronaći o njima – rekao nam je Tošić te na kraju dodao kako su rješavali i kviz na ovu temu, zajedno s partnerima iz škola u Ukrajini i Francuske.
Anamarija Cumeljan, učenica 7. razreda, nam je pričala o radionicama i običajima koje su radili za protekli Božić i za nadolazeći Uskrs.
– Prije Božića smo za naše partnere iz Francuske i Ukrajine izradili čestitke koje smo im i poslali, a od njih smo uz zahvale isto tako dobili čestitke. Sada prije Uskrsa smo imali radionicu gdje smo bojali jaja te pravili pletenice i križiće što su običaji u Župi dubrovačkoj. Na toj radionici su nam dvije gospođe koje su iskusne u tim stvarima objasnile kako se ove stvari tradicionalno rade – ispričala je nasmiješena Cumeljan nakon koje je Ilaria Vukić iz 6. razreda, koja je i članica školske novinarske sekcije, kratko rekla što su obrađivali u sklopu tolerancije.
– Na Erasmus projektu o toleranciji smo radili mnogo radionica kako bismo shvatili kako riješiti neke probleme na način da budemo tolerantni prema svakome i njihovom mišljenju. Nakon radionica smo naučili kako poštivati tuđe mišljenje što smo na kraju saželi u jedan video – ispričala je Vukić uz koju nam je učenik 8. razreda Noa Vučićević ispričao što su radili povodom navedenog projekta na Međunarodni Dan žena.
– Na Dan žena smo išli na Sveučilište u Dubrovniku gdje smo upoznali mnoge dubrovačke znanstvenice koje su nam govorile o tome kako one rade svoj posao, a najviše su nam pričale o zaštiti okoliša, odnosno recikliranju drva i papira te su nam objasnile i kako ima puno otpada u moru. Uz to su nam objasnile i pokazale kako rade na robotima koji skupljaju otpad u našem moru – rekao je Vučićević.
Mia Vukas, predsjednica Vijeća učenika i njezina potpredsjednica Paula Trupina su nakon Noe ukratko rekle kako rade u Vijeću u sklopu navedenog projekta.
– Mi imamo Vijeće učenika kojeg čine svi predstavnici od prvog do osmog razreda. Uglavnom se sastajemo utorkom sedmi školski sat te pričamo o temama koje su aktualne na koje obraćamo pažnju prema datumima. Sudjelujemo i u ERASMUS+ projektu s partnerskim školama iz Francuske i Ukrajine s čime imamo više tema za razgovarati i odlučivati – rekla je Vukas, dok je Paula Trupina rekla kako su oni u sklopu ovoga kao predstavnici osmih razreda ravnatelju škole Antonu Jurkiću ukazali na probleme nejednakosti u školi i što treba učiniti.

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca