Aktualno

BELVEDERE POD REFLEKTORIMA Novi vlasnici žele graditi hotel po Dabrovićevom projektu

belvedere03

Ponovo se aktualiziralo stanje derutnog hotela Belvedere, odnosno stanje s projektom izgradnje novog hotela i problemi s pomorskim dobrom. Novi vlasnici, odnosno tvrtka Zabuton holding limited, žele nastaviti s izgradnjom po postojećem projektu koji je 2016. godine izradila tvrtka 3LHD, dubrovčanina Marka Dabrovića. Isto su nam potvrdili i iz odvjetničkog ureda Hondl, Konić, Šimunović, Batur i partneri koji ih zastupa. Nadalje je u izjavi za medije dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao kako je blizu i rješenje problema s Pomorskim dobrom. Uz sve navedeno se opet pojavilo i pitanje tko je stvarni vlasnik hotela i tvrtke Vile Larus pod kojom je sami hotel? Mnogi misle kako je, sada bivši vlasnik Viktor Vekselberg odustao od svega, ali unatoč tome postoje poveznice njega i novih investitora što su dokazali istraživački novinari pri Međunarodnom konzorciju. Želje investitora i probleme s kojima su se susreli komentirali su iz odvjetničkog ureda Hondl, Konić, Šimunović, Batur i partneri. Također su objasnili zašto je došlo do promjene vlasništva i koje su poveznice Vekselberga s novim vlasnicima. Iz odvjetničkog društva su istaknuli probleme koje njihovi klijenti imaju s provedbom navedenog projekta izgradnje, koji se vuku već duži niz godina. Ipak, ističu za DuList kako su njihovi klijenti spremni raditi na njima za ostvarenje cilja.

—Tu će u budućnosti biti hotel jer se o drugom nije ni bilo razgovaralo. Prema postojećim prostornim planovima i u našem prijedlogu, odnosno prijedlogu novih investitora koji su preuzeli projekt je tu planiran hotel, onako kako je već bilo zamišljeno po projektu iz 2016. godine. Onaj mali lijepi hotel – rekli su iz odvjetničkog društva Hondl i partneri. Nadalje su komentirali već nastale probleme i neke nove koji su nastali u međuvremenu.

Iz Grada ne odgovaraju
—Još uvijek nisu otklonjene pravne prepreke koje su postojale i prije pet godina, tako da, dok se te prepreke ne otklone, mi, odnosno vlasnici, jednostavno ne možemo i kad bi željeli, ići u bilo kakve planove i investicije. Naime, prije pet godina su povučene predložene izmjene i dopune dnevnog reda Grada Dubrovnika s objašnjenjem kako je potrebno pribaviti mišljenje Državnog odvjetništva vezano uz pomorsko dobro koje do dana današnjeg nije pribavljeno. Mi i da želimo nemamo mogućnosti nastaviti tamo gdje je stao stari vlasnik, iz jednostavnog razloga što nije riješeno pitanje prostornih planova niti pomorskog dobra. Novi vlasnik bi, naravno želio nastaviti s investicijom, ali za to moraju postojati određeni preduvjeti, koji za sada ne postoje, a za što nismo krivi mi. Uz to ne možemo utjecati na trenutnu situaciju – rekli su i dodali kako se sada ponovno probudilo pitanje Belvederea, a da nisu sigurni zašto.
—Pravno se u posljednjih pet godina ništa nije promijenilo. Nije te probleme lako riješiti zato što je pitanje koji bi postupak ponovno trebalo provesti te koliko bi se koraka trebali vratiti unatrag jer su prostorni planovi Grada Dubrovnika u međuvremenu promijenjeni. Za to vrijeme je postojao kompletan tim, novac i plan. To znači kako bi se hotel izgradio u dvije godine da su usvojeni spomenuti prostorni planovi. Novi vlasnik je to preuzeo, ali ne može sada u sekundi reći ja idem u to. Za to treba vremena, to je ogromna investicija, treba se ekipirati i posložiti financije. Mi smo u nekoliko navrata pitali Grad Dubrovnik i Državno odvjetništvo što se događa, kada ćemo dobiti potrebno, u kojoj je fazi i slično… Gradu Dubrovniku smo 6. veljače ove godine poslali dopis, a do danas nismo dobili odgovor – zaključili su razgovor i dodali kako bi svi htjeli da se to riješi. Međutim, gradonačelnik Mato Franković je prije otprilike tjedan dana za medije izjavio kako su u Gradu primili dopis spomenutog odvjetničkog ureda iz Zagreba, gdje se iskazuje interes za razrješenje svih situacija koje su sporne. Istaknuo je kako je usvajanje granice pomorskog dobra pri kraju, čime bi se omogućila izgradnja i sve što spada pod navedeno. I kako bi sve bilo u skladu s Urbanističkim planom upravljanja.

Idejni projekt 2016. godine
Podsjećamo kako je 2016. godine tadašnjem gradonačelniku Andru Vlahušiću predstavljeno idejno rješenje budućeg hotela Belvedere. Studiju je odradila već spomenuta tvrtka Marka Dabrovića, 3LHD koja je odabrana na međunarodnom javnom natječaju o čemu smo pisali kada je projekt predstavljen.
—Luksuzno, ali ne predimenzionirano zdanje krasi moderna arhitektura, a nakon rušenja postojećeg hotela novi objekt će se u potpunosti uklopiti u krajolik te postati jednim od najluksuznijih hotela na Mediteranu s nizom potpuno novih sadržaja – rečeno je na sastanku o projektu prije osam godina. Međutim, kada je projekt stao zbog navedenih problema s parcelom i pomorskim dobrom Marko Dabrović je 2019. godine za DuList rekao sljedeće: —Kao zainteresirana strana napravio sam projekt u skladu sa svim propisima. Dobili smo potvrde svih ministarstava, a projekt Belvedera je i prvi u Republici Hrvatskoj za kojega je napravljena Studija utjecaja na vizure (HIA) i za koju je UNESCO dao zeleno svjetlo – rekao je i dodao kako se nada brzom rješavanju svega.

Veze s bivšim vlasnikom
Dakle, otprilike tri godine prije preuzimanja hotela tvrtku Vila Larus d.o.o osnovala je bahamska tvrtka Winlet Investment. Tu su se našle i osobe koje su bile direktori i u drugim offshoretvrtkama u neizravnom vlasništvu Vekselbergove velike grupacije Renova. To dokazuju podaci Panamskih i Pandorinih dokumenata, globalnih istraga koje je predvodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara. Međutim, poslovno carstvo Vekselberga se 2018. godine našlo pod udarom američkih sankcija nakon ruske okupacije poluotoka Krima zbog bliskih veza s ruskim državnim vrhom, odnosno Vladimirom Putinom, poput mnogih drugih ruskih oligarha. Što je očigledno odgovor na pitanje zašto je osam mjeseci kasnije Vila Larus promijenila vlasnika. Preuzela ju je ciparska tvrtka Zabuton Holdings Limited, čiji je direktor Andreas Theodosion. O tome se čovjeku na čelu ogromne kompanije, na internetu ne može pronaći baš ništa. Uz njega je Igor Juszupov, ovlaštena osoba, odnosno član uprave, koji samostalno zastupa tvrtku Villa Larus. Te 2018. godine, Vekselberg je nakon američkih sankcija počeo prebacivati udjele u brojnim tvrtkama na sebi bliske suradnike, što je moguće i slučaju Belvederea. Dvije godine kasnije je došlo do nove promjene u Zabuton holdingu kada na mjesto tvrtke Ream Investments s većinskim udjelom dolazi tvrtka El Holding. Naime, prema informacijama od prije dvije godine El Holding drži 80 posto hotela, a 20 posto Švicarski Centiveo u vlasništvu Vladislava Osipova. Zanimljivo je i to kako je Predsjednica Uprave u El Holdingu bila Alla Vladimirnova Smirnova, koja je 2012. godine bila zaposlena u Muzeju Fabergeovih jaja u Sankt Petersburgu, koji je upravo osnovao Viktor Vekselberg. Međutim, trenutni predsjednik tvrtke El Holding je Elchin Muradov za kojeg ne znamo je li povezan s bivšim vlasnikom.

Iz tiskanog izdanja od 2. svibnja 2024.

Pročitajte još

Zaigrajte nagradnu igru ‘Bez računa se ne računa’ i osvojite 20 tisuća eura!

Maris Guca

Pred nama je novi toplinski val, od srijede smo ‘u crvenom’!

Dulist

Barcelona prosvjeduje protiv masovnog turizma! Cijena stanovanja porasla za 70 posto

Dulist