Zanimljivosti

Bečki odrezak

mozart50

Ovo je tradicionalno jelo bečke kuhinje kao što mu i sam naziv kaže. Naziv Bečki odrezak ili šnicel je zaštićen zakonom i originalni recept koji podrazumijeva isključivo teleći odrezak od buta, pohan na bečki način, a to je u brašnu, jajima i krušnim mrvicama.

Talijanski kuhari također tvrde da je ovaj šnicel nastao u Milanu u 15. stoljeću, te kako ga je Grof Radetzky donio u Austriju tek u 19. stoljeću. Bilo kako bilo, bečki šnicel je austrijsko jelo sve dok je Beča.
 
Potrebne namirnice za 4 osobe:
4 odreska od telećeg buta
50 g brašna
50 g krušnih mrvica
2 jaja
sol
papar
ulje
 
Priprema:
Najprije pripremite 3 šire posude u kojima ćete panirati, u jednu stavite brašno, u drugu izmućena jaja i u treću krušne mrvice. Odreske prekrijte folijom i tucite dok ih ne istanjite i raširite odrezak u 0,8 cm tanak šnicel. Istučene šnicele začinite solju i paprom. Potom ih panirajte ovim redoslijedom: brašno, jaja, mrvice (ovo je bečki način paniranja). Još ih jednom ovako panirane cijelim dlanom istucite da bi mrvice dovoljno prionule i da se ne bi prilikom prženja panada odvajala od mesa.
 
Prigotovljavanje:
Tavu dobro zagrijte i ulijte ulja za prst debljine. U vrelom ulju šnicele pržite na najjačoj temperaturi 2 – 3 minute sa obje strane, zatim smanjite temperaturu u pola i pržite još 2 – 3 minute s obje strane i tako ćete dobiti lijepu zlatnožutu boju. Izvadite šnicele i stavite na papirnati ubrus da pokupi višak masnoće. Šnicel servirajte uz prilog po želji.
 
U mom jelovniku bečki odrezak serviramo sa restanim krumpirom, pancetom i lukom, fetom limuna, marmeladom od brusnice i svježom salatom. I to je originalni Bečki odrezak sa pripadajućim prilozima.
 
Dobar vam tek!

Pročitajte još

Izgleda da neka sveučilišta prelaze na novi način financiranja. ‘No, ponuda je niža od očekivanja’

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1301. Veliko vijeće odlučilo da se zauzme Mljet

Dulist

Sretan rođendan našem slikarskom velikanu Viktoru Šerbuu!

Dulist