Zanimljivosti

BBC NAHVALIO HRVATSKU Potrudili su se oko suzbijanja pandemije, zaslužili su uspješno ljeto!

banje plaza kupanje 3

U svom nedavnom napisu o suodnosu koronavirusa i turizma kojeg hitno treba spašavati, BBC je pohvalio dvije svjetski poznate i popularne mediteranske zemlje – Hrvatsku i Grčku. Uz niz lijepih epiteta, dodaju i nekoliko sjajnih poteza koje smo napravili nekom nakon izbijanja pandemije, te tako napis kronološki prati razvoj događaja u Hrvatskoj kao posljednice širenja ‘korone’.

– Pandemija koronavirusa prijeti uništiti turizam ove dvije zemlje, iako su obje jako brzo reagirale – zapisat će, uz opasku kako ih je najbolje uputio talijanski slučaj.

Kako su reagirali?
Hrvatska je bila u pripravnosti ubrzo nakon što su iz Kine stigle vijesti o epidemiji Covid-19. Zavod za javno zdravstvo objavio je smjernice i prije dolaska gomile turista iz Wuhana krajem siječnja, a lokalni mediji izrazili su zabrinutost da bi se kineski radnici koji grade Pelješki most na dalmatinskoj obali mogli vratiti iz područja pogođenih virusima u Kini – zapisat će, spomenuvši prvi slučaj, 25. veljače, gotovo mjesec dana nakon Italije i Velike Britanije.

– Odmah nakon prvog slučaja bilo je puno teže ući u Hrvatsku. Iako je članica EU, još nije dio schengenskog područja bez granica. Dakle, usprkos prosvjedima iz susjedne Slovenije, nije imao problema s nametanjem ‘zdravstvenih pregleda’ na graničnim prijelazima. Usred epidemije, glavni grad Hrvatske, Zagreb, pogodio je i potres, te su se mjere brzo pooštrile – dodat će.

Mogu li Grčka i Hrvatska spasiti svoje ljeto?, pitaju se dalje.
Sada Hrvatska i Grčka kreću se na postupno ublažavanje tih ograničenja. Za Hrvatsku problem više nije u tome kako zadržati strance, nego kako ih vratiti u zemlju. Otprilike polovica od 20 milijuna posjetitelja Hrvatske stiže u srpnju i kolovozu, a turizam je ključan za najmanje petinu ekonomskog outputa – ističu dalje uz objašnjenje zašto su Hrvatskoj potrebne otvorene granice i suradnja susjeda.

– Možda je ovo neobično vrijeme za razmišljati o turizmu, praznicima. Ali s obzirom na to kako su Hrvatska i Grčka djelovale brzo i temeljito, uspješno ljeto moglo bi se pokazati kao prikladna nagrada za trud – zaključuju ovim riječima svoj napis.

Pročitajte još

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1687. Umro vjerski pisac i pjesnik Bernard Đurđević

Dulist

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca