Aktualno

BASKIJSKI INSTITUT U POSJETU Nastavnici Turističke i ugostiteljske škole učili najinovativnije kulinarske tehnike

tus baskijski kulinarski institut 1

U organizaciji Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik u razdoblju od 25. do 28. travnja 2022. održan je niz edukativnih i metodoloških radionica za nastavnike strukovnih zvanja škole (kuharstvo, posluživanje i ekonomija), u hotelu Valamar Argosy Dubrovnik. Radionice su vodili renomirani španjolski stručnjaci Baskijskog kulinarskog centra, koji je tehnički partner Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik na projektu ‘Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik’ financiranim bespovratnim sredstvima Europske unije.

Baskijski kulinarski centar (BCC) jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara u svijetu. Osnovan je 2009. godine od strane Sveučilišta Mondragon i skupine istaknutih baskijskih kuhara s ciljem provođenja obuka, istraživanja, kreativnosti i inovacija u području kuharstva.

Izmjenom znanja, kreativnih vještina i tehnika, prateći nove vizije i svjetske trendove u turizmu i ugostiteljstvu, ostvarila se izuzetna suradnja Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik i Baskijskog kulinarskog centra, čime su nastavnici strukovnih zvanja obogatili i usavršili svoje vještine i znanja u struci.
Radionice iz područja ekonomije, na temu ‘Kako prepoznati poduzetničku ideju’, organizirane su za studente Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Prema riječima polaznika, suvremene metode design thinkinga i njihova primjena u poslovanju, predavači i gosti, učinili su ovu radionicu iznimno zanimljivom i dinamičnom. Predavači na radionicama su bili Ivan Udženija kao voditelj radionice, Amela Obad, Maris Kutanjac, Sandra Bender, Ante Kristić i Nikša Grabovac ispred RCKDU i Izaskun Zurbitu kao gost predavač iz Baskijskog kulinarskog centra.

Nakon Ana-Marije Buić i Milana Vasića iz restorana ‘Pantarul’, studentima su svoju poduzetničku priču ispričali mladi baskijski poduzetnici iz tvrtke ‘Bizio’ koji proizvode tradicionalni baskijski napitak-jabukovaču. Njihova tvrtka je primjer novonastale male uspješne firme koja koristi metode design thinkinga u svom poslovanju. Polaznici radionice pokazali su iznimnu kreativnost, a radionica ih je usmjerila kako koristiti suvremene metode u procjeni potrošačkih potreba i tržišnih trendova u cilju prepoznavanja poduzetničke prilike uz razvijanje prezentacijskih vještina.

U suradnji s Maddi Echeverria Crucelegui, predstavnicom iz Baskije, nastavnici Ljiljana Prce i Valentino Vrdoljak održali su radionicu iz područja posluživanja, na temu ‘Edukacija pomoćnog osoblja u poslužnom odjelu’, dok su nastavnici Luka Šimunović i Valentino Vrdoljak upoznali sudionike s vinskom raznolikošću Dubrovačko-neretvanske županije.

Alberto Rodríguez Becerril i Héctor M. Cabella Lerma iz Baskijskog kulinarskog centra kulinarske radionice vodili su na temu povrća, koje je ovaj put bilo u ulozi glavne namirnice. Obradili su načine pristupa namirnicama, od proizvodnje preko najmodernijih tehnika obrade do prezentacije gotovih jela.

-Izuzetno nam je drago što je Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik odabrala Baskijski kulinarski centar za tehničkog partnera u projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. U ovom projektu surađujemo već dvije godine, točnije od 2020. godine. Suradnju razvijamo kroz naše radne posjete, mi Dubrovniku, oni Baskiji, gdje izmjenjujemo nove informacije i iskustva, te težimo višim razinama u kulinarskom i gastronomskom smislu. Cilj nam je implementirati i ponuditi drukčiju perspektivu o tehnikama, trendovima u kulinarstvu, te općenito o novim načinima razmišljanja kad je hrana u pitanju.
Ovogodišnje radionice osmislili smo za nastavnike tri odjela Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, ekonomija, kuharstvo i posluživanje. Ja sam koordinator kulinarskih radionica na kojima obrađujemo razne kulinarske teme, od avangardnih tehnika, tehnika fermentacije, dimljenja, soljenja, do kreativnih obrada raznih namirnica, priprema na roštilju i sl. Ovaj put zvijezda našeg tanjura je povrće, bilo divlje ili uzgojeno. Drago nam je da vidimo napredak u radu i iskreno se veselimo svakom sljedećem susretu – naglasio je Alberto Rodríguez Becerril po završetku radionica.

Pročitajte još

Upozorenje građanima za nepropisno parkiranje na potezu do Parka Gradac

Dulist

Danas počinje Festival tradicije Župe dubrovačke ‘Župski pjat’

Dulist

PAPA FRANJO ‘Pokopajte me u zemlju, bez ukrasa, s jedinim natpisom’

Dulist