Zanimljivosti

Bacate li vi hranu u smeće?

shutterstock 59530873 Josh

Bacanje hrane je svjetski fenomen. Prema podacima UN-a diljem svijeta u smeću završi oko 1,3 milijarde tona upotrebljive hrane, od toga u EU oko 89 milijuna tona. Kakva je situacija kod nas?

Svako kućanstvo u Hrvatskoj godišnje u prosjeku baci oko 2600 kuna. Toliko, naime, iznosi, vrijednost još jestive hrane koju su kupili, ali je umjesto na stolu završila u kontejnerima.

U Hrvatskoj, vrijednost bačene hrane penje se na četiri milijarde kuna, kako su nedavno procijenili u Banci hrane, nevladinoj organizaciji koja se bori za smanjenje siromaštva i protiv rasipanja hrane.

Preciznih podataka za Hrvatsku o rastrošnosti ili velikim očima pri kupnji nema, no zna se da je oskudica ipak dovela do manje kupovanja a time i do manje bacanja hrane.

A kako prestati bacati hranu? Agencija za zaštitu okoliša je pripremila vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva koji osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša, značajno štedi i kućni budžet. Vodič se može pogledati na njihovoj internetskoj stranici .

A evo i nekoliko praktičnih, svakodnevnih savjeta kako uštediti i ne bacati hranu:
– Planirajte svoj tjedni jelovnik: doručak, ručak, večeru, ostale 'brze' obroke
– Napravite popis namirnica koje su Vam potrebne i prilikom kupovine nastojte se pridržavati popisa.  
– Ne idite u kupovinu gladni – kupit ćete više hrane nego što Vam je uistinu potrebno – jedan je od naizgled 'blesavih', ali vrlo korisnih savjeta
– Provjeravajte oznake roka valjanosti kako biste izbjegli kupovinu namirnica koje će se pokvariti ukoliko se ne konzumiraju 'odmah'
– Kruh je jedna od namirnica koja se najčešće baca – kupujte što manje količine ove namirnice, a ukoliko ne konzumirate kruh, smrznite narezanu štrucu i odmrzavajte kriške po potrebi.
– Pravilno koristite i održavajte svoj hladnjak
 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist