Kultura

ART RADIONICA LAZARETI Projekcije kratkih filmova nagrađivane umjetnice

LAZARETI 5

Projekcije kratkih filmova makedonske umjetnice Tanje Balać prikazuju se u Art radionici Lazareti u lađi X u petak, 22. ožujka s početkom u 18.30 sati. Riječ je o ‘NextGeneration’ (2023.) video animaciji koja se referira na probleme i apsurde današnjice s kojima se svakodnevno suočavaju djeca i mladi poput mentalnih bolesti, ratova, ekonomske i ekološke krize i slične te ‘Stuck Together’ (2020.), eksperimentalnom filmu kojim se otvaraju brojna društvena pitanja, stavljajući naglasak na migracije i značenje obitelji i doma. Više o sadržaju filma možete pročitati ispod.

O nagrađivanom kratkom filmu ‘Next Generation’, autorica kaže da je glavna poruka kritika stvarnosti i kaosa u kojem živimo te da kroz ‘vrisak’ djeteta čije zatvorene oči govore o dječjoj nevinosti, neizvjesnosti i strahu od budućnosti, ali istovremeno upozoravaju na sve porušene vrijednosti koje su im ostale u nasljeđe – rekla je autorica.

Film koji je bio na mnoim međunarodnim festivalima ‘Stuck together’ prenosi ozbiljnu društvenu poruku, a naglasak stavlja na svijest o sudbinama ljudi s različitih strana svijeta koji tražeći bolji život i svoje utočište ostaju zatočeni i zaglavljeni u prostoru i vremenu. Film pokušava izložiti diskurs o aktualnim migracijama i migrantima, sagledati ih u širem kontekstu i kroz konkretnu umjetničku praksu.

O autorici:

Tanja Balać rođena je 1968. godine u Skoplju. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Skoplju na Odjelu za slikarstvo. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Makedonije od 1991. godine, a u razdoblju 2006. do 2013. godine obavljala je funkciju predsjednice. Odradila je studijsko osposobljavanje u Parizu 2003. godine. Svoje profesionalno i umjetničko iskustvo obogaćuje sudjelovanjem na međunarodnim festivalima i izložbama za koje je više puta dobila međunarodna priznanja i nagrade. Uz slikarstvo, u zadnjem desetljeću aktivno istražuje na polju novih medija. Bavi se slikarstvom, instalacijama, eksperimentalnim i dokumentarnim filmom te video artom te živi i radi u Skoplju.

 

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist