Kultura

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA Izložba ‘Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka’

izlozba staklo narona

Izložba ‘Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz Zadarskih muzeja’ bit će otvorena u petak 15. veljače 2019. u 15 sati u Arheološkom muzeju Narona. Izložba je zamišljena kao svojevrsni uvodnik u problematiku proizvodnje, distribucije i praktične primjene stakla u post-antičkim razdobljima na istočnoj jadranskoj obali, na primjeru zadarskog područja, prvenstveno prostora samoga grada.

Temelji se na dostupnom, mahom slabije poznatom ili neobjavljenom arheološkom materijalu koji je pohranjen u Muzeju antičkog stakla u Zadru, te se obrađuje u sustavu Zbirke srednjovjekovnog i novovjekovnog stakla (zbirka u nastajanju), te studijskom materijalu iz Narodnog muzeja Zadar koji je Muzeju antičkog stakla povjeren radi detaljnije stručne i restauratorske obrade.

Osim toga iz fonda Narodnog muzeja izdvojeno je dodatnih 20-ak bolje sačuvanih predmeta kojima je vizualno i tematski upotpunjen postav izložbe. Kao dopuna tematskoj cjelini s nalazima iz podmorskih lokaliteta izložena je i manja skupina materijala s koločepskog brodoloma kod rta Ratac koji je također na privremenoj pohrani u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Postav izložbe obuhvaća nekoliko manjih tematskih cjelina: Predmeti iz sakralnog konteksta; Stolno posuđe; Građevinsko staklo; Staklo iz podvodnih lokaliteta; Ljekarničko staklo, s ukupno 123 eksponata. Predstavljena staklena građa pripada širokom kronološkom okviru od 14.-19. stoljeća, a po svojoj tipologiji i karakteru upućuje na vrlo rasprostranjenu upotrebu staklenih izrađevina na zadarskom području, u različitim kontekstima (sakralnom, fortifikacijskom ili stambenom), sukladno standardima zabilježenim u ostalim dijelovima Europe. Nema potvrda moguće lokalne staklarske proizvodnje, no iznimno su dobro dokumentirani trgovački putovi, prvenstveno sa staklarskim centrima Presvijetle Republike.

Banner 300x250 DU 1

Izložba, čiji su autori dr. sc Vedrana Jović Gazić, viša kustosica i Šime Perović, viši restaurator i kustos iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, prvi je put predstavljena javnosti 2016. godine povodom manifestacije Noć muzeja, u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Suorganizator izložbe je Muzej antičkog stakla u Zadru. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2019. godine.

Pročitajte još

Portugalci u Dubrovniku: Predavanje dr. sc. Vinicija Lupisa o kulturnim i vjerskim poveznicama

Dulist

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na predstavi “Slučajni susret u sex shopu”

Dulist.hr

[FOTO] OBILJEŽEN SVJETSKI DAN TURIZMA Latino koncert i filmska glazba na Stradunu

Dulist.hr