AktualnoUrednički izbor

APEL TURISTIČKE ZAJEDNICE Privatni iznajmljivači, ovo je jako važna informacija za vas!

apartman sobe zimmer17

Značajan broj iznajmljivača e-Visitor koristi isključivo za prijavu gostiju iako se na toj platformi redovito objavljuje jako puno za njih korisnih informacija. Iz neinformiranosti i nepoznavanja pravila se nerijetko događaju problemi. Jedan od primjera, kojeg navode iz Turističke zajednice grada Dubrovnika je ukidanje vlasništva objekta koji se iznajmljuje. Stoga apeliraju na naše sugrađane ako neće poslovati u 2024., a žele izbjeći plaćanje paušala turističke pristojbe za navedenu godinu, moraju poduzeti određene korake. Naime, kako su objasnili iz TZ-a u uredu Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more (Vukovarska 16, Dubrovnik) trebaju ishodovati rješenje o ukidanju važećeg rješenja najkasnije s datumom odjave do 31. prosinca 2023. Naime, ako obveznik na dan 1. siječnja tekuće godine posjeduje važeće rješenje o pružanju usluga, obveznik je plaćanja paušalne turističke pristojbe i turističke članarine za tekuću godinu, a ako netko ukine rješenje i prebaci na drugog obveznika u tekućoj godini, oba obveznika plaćaju paušal za tu godinu u punom iznosu. Tu se stvaraju prilična dugovanja, a neka su, navode iz gradskog TZ-a stara i po nekoliko godina.

Godišnja zaduženja
Obračun godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe računa se prema najvećem zbroju aktivnih kreveta u godini odnosno prema najvećem zbroju aktivnih kreveta u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine. Obveznik će biti zadužen za paušalni iznos turističke pristojbe bez obzira koliko je dugo posjedovao važeće rješenje o pružanju usluga u 2023. sukladno Mišljenju Ministarstva turizma i sporta.
—Rad, a na poseban način komunikacija s privatnim iznajmljivačima su nam jako važni i tu imamo izazova koji su se pokazali za vrijeme pandemije, ali prisutni su i danas. Osim putem e-Visitora pokušavamo i s newsletterima doprijeti do naših sugrađana privatnih iznajmljivača. Zato, i ovim putem pozivam privatne iznajmljivače koji to još nisu, da nam pošalju e-mail adrese i da ih uključimo u naš sustav jer im informacije koje dajemo mogu biti od korisiti. Zbog GDPR-a je nužno da nam daju privolu. Organiziramo i organizirat ćemo konferencije koje su sadržajno usmjerene upravo na njih i trudit ćemo se i dalje, ali naravno potrebna je i osobna odgovornost svakog od njih – istaknuo je direktor TZ grada Dubrovnika Miro Drašković. Također je istaknuo i besplatnu aplikaciju za prijavu gostiju mVisitor, koja služi olakšavanju procesa prijave turista te komunikaciji na razini turističkih zajednica i iznajmljivača.

Posao, prava i obveze
Naime, nakon preuzimanja aplikacije, putem mobilnih uređaja iznajmljivači mogu na bitno jednostavniji način od uobičajenog izvršiti prijave svojih gostiju, a aplikacija omogućuje i digitalno iščitavanje osobnih dokumenata te automatsko prosljeđivanje podataka potrebnih za prijavu turista u nacionalni sustav za prijavu turista eVisitor. Iz TZ grada napominju kako je aplikacija dostupna besplatno, preuzimanjem sa Apple Store-a ili Google Play Store-a.
— Zaista se velik broj naših gradana bavi iznajmljivanjem, mnogi tek od nedavno i važno je da znaju svoja prava i obaveze jer uvijek se vraćam da je to odgovoran posao kao i svaki drugi. Postoje formalnosti, zakoni, obaveze i koliko god su pojednostavljeni i povoljni u odnosu na brojne druge djelatnosti taj posao treba odraditi. Na žalost pojedinci se osvijeste tek kad se dogode problemi, kad se nagomilaju dugovi i to je razlog zašto pokušavamo preventivno djelovati na iznajmljivače i pomoći im da se ne nadu u takvim situacijama. Za sve nejasnoće i dataljnije informacije stojimo na raspolaganju, te nas mogu kontaktirati telefonom ili mailom, a svi brojevi telefona i mail adrese mogu se pronaći i u eVisitoru pod Kontakti – naglasio je Drašković.

Objavljeno u tiskanom izdanju

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist