Aktualno

ANUŠIĆ O VOJNOM ROKU ‘Demotivirat ćemo pozivanje na priziv savjesti’

ivan anusic hrt

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Ivan Anušić sinoć je na HRT-u govorio o uvođenju obaveznog vojnog roka, čiji početak je najavljen za 1. siječnja.

– Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti vladi, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom – najavio je Anušić.

– Nije jednostavno i nije mali posao u pitanju. U 2008. godini smo prekinuli obavezni vojni rok i od tada do danas sva infrastruktura i kadrovi koji su radili s ročnicima su nestali. Infrastruktura je propala, kadrovi tj. instruktori više nisu imali potrebe biti u tom broju kojim jesu, a mi potencijalno imamo svake godine 18.000 mladića koji bi se voljeli priključiti – rekao je Anušić.

– Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin – kaže ministar, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1. siječnja, ali ne u punom kapacitetu.

– 18.000 potencijalnih mladića, ako govorimo samo o onima koji će biti obavezni, a to su muškarci. 18.000 potencijalnih mladića koji će nam se javiti, doći i služiti vojni rok. Naravno da ostaje priziv savjesti, to neće biti 18.000 – rekao je ministar i dodao da će vlada demotivirati pozivanje na priziv savjesti.

– Priziv savjesti neće biti primaran u njihovim odlukama jer će biti motivirani da se prijave i odrade vojni rok. S druge strane, bit će demotivirani od strane Ministarstva obrane i vlade i valjanih zakona na odlazak na služenje civilnog služenja vojnog roka – rekao je Anušić.

Screenshot: HRT

Pročitajte još

DRAMATIČNO ISKUSTVO ZBOG OTKAZANOG LETA ZA ZAGREB ‘Osjećala sam se kao neki zatočenik’

Dulist

Čistoća ispraznila sve spremnike za otpad u Uvali

Dulist

LAPADSKA OBALA Maknuti strujni kabeli, nema više opasnosti za prolaznike

Dulist