Politika

Anketa HRT-a: Vlahušić pobjeđuje Šuicu

suica vlahusic03

Da su 29. listopada izbori, u drugi krug bi ušli Dubravka Šuica HDZ-ova kandidatkinja sa 22,7 posto glasova i Andro Vlahušić, kandidat HNS sa 20,4 posto glasova građana. U drugom krugu Vlahušić bi pobjedio Šuicu i time dobio i drugi mandat na čelu Dubrovnika.

Njemu bi birači dali 40,4 posto glasova, Šuica bi dobila 37 posto glasova, dok bi 22,6 posto njih bilo neodlučeno. Rezultat je to velike ankete koju je u ponedjeljak navečer objavio u svoj emisiji Nulta točka HTV. Uzorak na kojem se provodila anketa je 600 građana, a promatrano je pet velikih hrvatskih gradova. Gost emisije bio je Arsen Bauk, ministar uprave koji je rekao kako vjeruje da će ipak pobjediti kandidat SDP-a Niko Šalja, dok je istakako kako prema njegovim informacijama Dubravka Šuica još uvijek nije potvrđena kao gradonačelnički kandidat HDZ-a u Dubrovniku. Jedan od gostiju Stipe Gabrić Jambo, gradonačelnik Metkovića tek je zaključio kako bi SDP i HNS zajednički izbjegli drugi krug glasovanja za gradonačelnika. Dodao je i to kako je u Dubrovniku lako biti gradonačelnik budući da je to jedan, a možda i jedini grad u Hrvatskoj koji je u ovoj godini rebalansom povećao svoj proračun.

Rezultati ankete:
Za kojeg kandidata za gradonačelnika biste najvjerojatnije glasovali ako bi (ipak) izašli na izbore i ako bi na listiću bile ponuđene slijedeće osobe?
Dubravka Šuica 22,7%
Andro Vlahušić 20,4%
Niko Šalja 17,6%
Mato Bupić 9,2%
Pero Vićan 4,8%
Željko Raguž 2,5%
Ostali 1,1%
Neodlučeni 21,6%

Kod stranaka, odnosno ulaska vijećnika u Gradsko vijeće sitacija je nešto drukčija. HDZ bi osvojio najveći broj glasova, a time i mandata u Gradskom vijeću (24,3%), SDP je po broju vijećnika druga stranka (23,7), dok bi prag prešli još jedino Laburisti (5,8 %) i HNS (5,3%). Zanimljivo je, da su sutra izbori Nezavisna lista Pera Vićana ne bi prošla prag, dok je svaki treći birač još uvijek neodlučan, što ostavlja dovoljno prostora strankama za daljnji angažman.

Rezultati ankete:
Za koju stranku ili listu biste najvjerojatnije glasovali u izborima za Gradsko vijeće?
HDZ 24,3%
SDP 23,7%
Hrvatski Laburisti 5,8%
HNS 5,3%
NL Pera Vićana 2,7%
HSP A. Starčević 2,7 
HSS 1,8%
Neodlučni 29,9%
 

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist