Aktualno

ANALIZA Prosječna cijena apartmana u Dubrovniku ispod 100 eura! Kako nam stoji konkurencija?

apartman sobe zimmer17

Prosječna cijena privatnog smještaja u Dubrovniku iznosi 96,84 eura, dok se za noćenje u hotelskom smještaju prosječno plaća 167,98 eura. Razlika iznosi 42,35 posto, i to dovodi do moguće uštede od skoro 71 eura. Brojke su ovo koje je podijelila Journalistic organizacija, po čijem je istraživanju Dubrovnik zauzeo sedmo mjesto.

Inače, istraživanje je obuhvatilo 35 europskih gradova od kojih je na prvo mjesto zasjeo Istanbul, a na posljednjem mjestu je Brussels. Za uzorak koristili su privatni smještaj koji je dostupan na AirBnB aplikaciji i hotelski smještaj, ipak, nigdje nije navedena kategorizacija objekata.

cijene hotelskog i privatnog smjestaja

Prosječne cijene hotela u Europi su ove godine porasle iznad inflacije, dok su cijene avionskih karata dosegle najvišu razinu u zadnjih pet godina. S obzirom na snažnu inflaciju, potrošači sve više gledaju na cijene, te navodno 80 posto putnika mijenja svoje planove za ljeto.

Financijski stručnjaci iz Moneyzine-a donose da se na ljestivici iznad Dubrovnika nalaze veliki svjetski gradovi poput Barcelone, Pariza i Berlina čija razlika u cijeni hotelskog i privatnog smještaja varira od 86,48 pa do skoro 100 eura za noćenje po osobi.

Prema istraživanju Pariz je grad s najskupljim i privatnim i hotelskim smještajem, prosječna cijena privatnog smještaja iznosi skoro 117 eura za noć, dok cijene hotelskog smještaja idu i do 216 eura. U stopu ga prati Berlin u kojem se AirBnB smještaj može pronaći za 112 eura, a hotelski za 210 eura, a treći najskuplji grad je Barcelona gdje cijena privatnog smještaja iznosi 110 eura, a ukoliko postoji zainteresiranost za hotel cijena doseže malo manje od 197 eura. U Istanbulu, privatni smještaj preko Airbnb-a pruža najbolju vrijednost za novac, te je razlika u noćenju nepunih 66 eura za jednu osobu. Samim time, Istanbul je proglašen za najjeftiniju destinaciju na svijetu ukoliko rezervirate u privatnom smještaju.

 

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist