Sport

Ana Konjuh bilježi jedan od najboljih početaka godine u njezinoj karijeri

ana konjuh wta miami 2

Žarko se nadamo da Anu Konjuh i riječ ‘ozljeda’ nećemo jako dugo čuti u istoj rečenici. Ova 24-godišnja Dubrovkinja sa samo 19 godina dospjela je u Top 20 svjetskog tenisa pojedinačne konkurencije, a u samo dvije godine potom njezino ime nismo mogli pronaći niti među 1.000 najboljih tenisačica svijeta. Jako mladu zahvatile su je ozljede koje su, svi se tako nadamo, stvar prošlosti. Trenutno ‘grabi’ prema povratku u Top 50, u ovom je trenutku na 51. mjestu WTA ljestvice. Ove godine igra vrlo dobar, obećavajući tenis, no i dalje je daleko od najvećih favoritkinja Roland Garrosa koji kreće krajem svibnja. Neke kladionice koje možete pronaći na stranici onlinekladionice.com već sada favoriziraju tenisačice kao što su Ashleigh Barty, Barboru Krejčikovu i Igu Swiatek. Međutim, uz nastavak napornog rada, možda već do kraja godine vidimo Konjuh u ravnopravnoj borbi s ovim vrhunskim igračicama na zemljanoj podlozi.

Konjuh je u dosadašnja dva mjeseca nove 2022. godine odradila deset mečeva na ATP Touru, ostvarivši šest pobjeda i četiri poraza, što je 60 posto uspješnosti. Kad pogledamo da je trenutni omjer pobjeda i poraza u karijeri Ane Konjuh 201-127 (63 posto), vidimo da je trenutno na svojoj uobičajenoj razini. Samo je dvaput u godinu krenula ovako dobro. Prvi put je to bilo 2014., a drugi 2017. godine kada je dosegla najbolji renking karijere i kad je igrala osminu finala Wimbledona. Tada je u siječnju i veljači odigrala čak 20 mečeva, ostvarivši 12 pobjeda i osam poraza, što je identičnih 60 posto. Da je, kojim slučajem, svladala Anett Kontaveit na posljednjem turniru u Dohi, onda bi joj ulazak u ovu 2022. godinu bio najbolji u dosadašnjoj karijeri.

U nastavku ćemo se kratko osvrnuti na prva dva mjeseca svake godine otkad je Ana postala profesionalka, dakle, od 2014. godine…

2014.: 3 pobjede – 2 poraza

Konjuh je s tek navršenih 16 godina dobila pozivnicu za glavni ždrijeb na turniru u Aucklandu na Novom Zelandu. Na svom debiju na WTA razini, zaprepastila je teniski svijet pobjedom nad prvom nositeljicom i 14. tenisačicom svijeta Robertom Vinci, u prvom kolu u tri seta, no taj je meč odigran na Staru godinu 2013. pa, stoga, ne ulazi u zbir za 2014. godinu. Na Australian Openu prošla je kroz kvalifikacije kako bi došla do svog prvog seniorskoga Grand Slam glavnoga turnira, ali je izgubila u prvom kolu od četvrte nositeljice i kasnije prvakinje, Li Na.

Tada su krenuli problemi s ozljedama. Ani je operiran lakat desne ruke 23. siječnja u Zagrebu, nakon čega je njezin prvi oporavak trajao četiri mjeseca.

2015.: 1-3

Konjuh je godinu ponovno započela u Aucklandu, uvjerljivo svladavši Monu Barthel prije nego što je izgubila od Elene Vesnine u drugom kolu. Izgubila je, potom, u prvom kolu Australian Opena od Magdalene Rybarikove, da bi na početku turnira u Dubaiju opet doživjela poraz, od Katerine Baindl, nekadašnje Katerine Kozlove.

2016.: 7-6

Smještena na 87. mjestu WTA ljestvice, Konjuh je sezonu započela na Australian Openu gdje je izgubila u drugom kolu od Darije Kasatkine, nakon što je pobijedila Urszulu Radwansku. Ovdje moramo napomenuti da je od 13 mečeva u siječnju i veljače te godine, njih sedam odigrala u Fed Cupu koji će nekoliko godina kasnije vratiti izvorni naziv – Billie Jean King Cup.

2017.: 12-8

Konjuh je godinu započela u dobro poznatom Aucklandu gdje je stigla do svog drugog WTA finala, pobijedivši na tom putu Naomi Osaku i Juliju Goerges. Potom je izgubila u dva seta od Lauren Davis. Unatoč porazu, Konjuh je dosegla 36. mjesto na ljestvici te je tako ‘utabala’ put prema Top 20 plasmanu kojeg će dostići u srpnju. Na Australian Openu je s 2:0 u setovima pobijedila Kristinu Mladenović, prije nego što je izgubila od Darije Gavrilove. Nakon što je poražena u osmini finala Sankt Peterburga od najbolje nositeljice Simone Halep, Konjuh je nastupila u Dubaiju, gdje je u prvom kolu svladala Zhang Shuai. Potom je priredila iznenađenja protiv 12. nositeljice Samanthe Stosur i osme nositeljice Elene Vesnine na putu do četvrtfinala gdje je izgubila od prve nositeljice Angelique Kerber.

2018.: 0-1

Prvi meč 2018. godine odigrala je u Brisbaneu 3. siječnja protiv Svitoline u drugom kolu, nakon što je tri dana ranije izbacila Bertens sa 6:1 i 6:2. Tada su se vratili problemi s laktom, a Ana je idući meč odigrala tek u svibnju u prvom kolu Roland Garrosa gdje je uvjerljivo poražena od Suarez Navarro s 0:6 i 1:6. Nakon Wimbledona uzela je novu pauzu, još i dužu, od pola godine…

2019.: 2-5

Sankt Peterburg nije bio uspješan, no zato je upisala dvije povratničke pobjede u Fed Cupu protiv Turske. Tada je zabrinula izjavom kako ne misli još dugo igrati tenis, što je dalo naslutiti kako joj je dosta borbi s oporavkom od ozljede lakta.

2020.: 0-0

Od veljače 2019. pa sve do lipnja 2020. Dubrovčanka nije odigrala niti jedan meč na profesionalnoj razini. Uzela je koliko je god mogla vrijeme za oporavak, a vratila se na egzibicijskom turniru u Osijeku.

2021.: 4-3

Na Miami Openu u ožujku, Konjuh je upisala svoju prvu pobjedu u glavnom ždrijebu nakon tri godine. Početkom godine, prije turnira u Miamiju, slavila je u četiri susreta – dvaput u kvalifikacijama za Australian Open, jednom u kvalifikacijama ITF turnira na Martiniqueu i jednom u kvalifikacijama Dubaija nakon što joj je meč predala Ysaline Bonaventure. Ono što nas raduje je to što joj je rasla forma do kraja godine pa je u tri Grand Slama nakon Australian Opena ulazila u glavni turnir kroz kvalifikacije. Posebno je bio dojmljiv prolazak kroz kvalifikacije US Opena u kojima nije izgubila niti set. Tada je bila smještena i na poziciji prve nositeljice, ispred Emme Raducanu, kasnije senzacionalne pobjednice koja je vrlo brzo ‘utihnula’ nakon daleko najveće titule u karijeri.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ ČESTITAO JUGAŠIMA Hvala još jednom što nas činite ponosnima

Dulist

Ministarstvo: Hrvatski vaterpolisti neće igrati u Kotoru dok bazen nosi ime zapovjednika straže logora Morinj

Dulist

NEMA KVALIFIKACIJA Prijave za Divlju ligu do 3. kolovoza

Dulist