Aktualno

AMERIKA NA KORAK DO ZABRANE TIK TOKA Hoće li Europa slijediti njihov primjer?!

tik tok unsplash

U srijedu su zastupnici Predstavničkog doma u SAD-u usvojili prijedlog Zakona koji bi mogao zabraniti korištenje društvene mreže TikTok ako ta društvena mreža ne prekine veze sa osnivačkom tvrtkom ByteDance, ali i s Kinom. Zašto demokratima smeta popularna platforma koju koristi oko 150 milijuna Amerikanaca, objasnio je za Danas.hr informatički stručnjak Lucijan Carić.

– Postoje određene sumnje i problemi koji su vezani za TikTok, koji nadilaze politička prepucavanja, a uključuju istaknuta izvješća obavještajnih tajnih službi – naveo je Carić.

– Znamo da su platforme zloupotrebljavale svoje užasno široke ‘ugovore’ sa svojim korisnicima i da su imale uključene mikrofone, prisluškivali su što ljudi govore, na koje mreže se spajaju, što pišu u sustavu za razmjenu poruka. Facebook je tek nedavno adresirao taj problem tako što je uveo enkripciju, ne mogu vidjeti što pišete, a sada ovisi vjerujete li im ili ne – kaže Carić.

Kako kineska tvrtka ne bi izgubila Amerikance kao korisnike TikToka, trebaju prodati društvenu mrežu nekineskim vlasnicima u narednih pet mjeseci. Carić kaže da Kina vjerojatno nema dobar odgovor na ovu situaciju te da se njihove platforme razlikuju od zapada jer ih uglavnom cenzuriraju.

– Mi znamo da su platforme povezane s Vladama i tajnim službama bez obzira koliko se one od toga branile. U Hrvatskoj znamo da tajne službe imaju pravo pristupa operaterima i da postoji poseban tehnološki centar koji to pravo pristupa ostvaruje. Nemoguće je da se u Americi i drugim razvijenim europskim državama ili nerazvijenim diktaturama te iste stvari ne rade, to je jednostavno nemoguće – pojašnjava Carić.

Europska unija i američka sigurnost

– Hoće li se Europska unija odlučiti za tako nešto to u svakom slučaju zavisi od sigurnosne analize, hoće li će obavještajna služba i druge službe koje su zadužene za sigurnosne analize reći je li sumnja Amerikanaca utemeljena ili ne – navodi Carić.

Ako se Amerika ipak odluči na provođenje Zakona o zabrani korištenja TikToka, sigurno će za neke taj Zakon biti koristan.

– Hoće li Amerika biti sigurnija ako ukloni TikTok? Nisam duboko uvjeren, možda malo. Hoće li američke društvene mreže biti u boljoj poziciji ako se ukloni TikTok? Pa vjerojatno da, jer im predstavlja veliku konkurenciju. Za razliku od Twittera koji je uništio Elon Musk u isto vrijeme TikTok je napredovao, a ostale društvene mreže su uvele sadržaj koji podsjeća na sadržaje na TikToku, međutim nisu uspjele dostići tu popularnost – zaključio je Carić.

Pročitajte još

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist