Politika

ALAT ZA PRIVUĆI VIŠE TURISTA Gradski vijećnici izglasali ‘zimske’ cijene Du Passa

turisti ljeto turizam grad 3

Grad Dubrovnik planira za jesenske i zimske mjesece smanjiti cijene Dubrovnik Pass-a. O tome odlučuju gradski vijećnici. Kako je objasnila resorna pročelnica Juliana Antić Brautović, riječ je o smanjenju cijena u rasponu od 35 do 57 posto. Tako bi od studenog do veljače cijena jednodnevnog Du Pass-a trebala iznositi 15 eura, za trodnevnu 25 eura te za sedmodnevnu 35 eura.

-Ovo predlažemo kao alat za produženje sezone i privlačenje većeg broja turista u ovim mjeseima – rekla je pročelnica. Napomenula je kako je u studenom i prosincu prošle godine te u siječnju i veljači ove godine prodano oko 5700 komada Dubrovnik Passa što je 10 posto od ukupnog broja u kolovozu, odnosno to je trodnevna ljetna prodaja.

Vijećnik Andro Vlahušić pozvao je gradonačelnika da iznese stav o cijenama za iduću godinu. On, naime, smatra, kako bi cijena trebala ostati ista. No, istaknuo je kako je potrebno smanjiti i cijene Du Passa za mlade u dobi od 7-18 godine, kroz cijelu godinu, na istu razinu kao što su cijene zimskih DubrovnikPassa

S njim se oko politike cijena za iduću godinu složio i Marko Potrebica.

-Bilo bi dobro da ne mijenjamo cijene i da time pošaljemo poruku – rekao je Potrebica

Prošelnica Antić Brautović rekla je kako smatra da nema potrebe donositi posebnu cijenu za mlade jer je ova ionako jako povoljna. Uz to, napomenula je kako je u toj priči javni gradski prijevoz najveći problem.

-Slažem se u pojedinim dijelovima sa svima vama, ali moje je mišljenje da s idućom godinom idemo s istim modelom. Dubrovnik Pass postao je snažan element i velika mogućnost za brojne nadogradnje. Trebat ćemo raditi cijeli niz lepeza Dubrovnik Passa. Danas svatko želi biti dio Dubrovnik Passa. Stoga mislim da trebamo ostati s istom cijenom za iduću godinu, a onda da se pripremimo za ideju gospodina Vlahušića – iznio je gradonačelnik.

-Sklon sam mišljenju da je to dobra ideja i da ona itekako može generirati i povećanje prihoda. Dubrovnik Pass puno toga uključuje i nije tako skup, ali nije ni jeftin – dodao je. Slaže se da nije dobro ići na dizanje cijena.

-Prečesto nam se spočitava da smo skupi. Visokokvalitetni objekti zaslužili su visoku cijenu. Problem je kada oni manje kvalitete ili srednje žele imati cijenu kao visoko kvalitetni, ali tržište to regulira. Mi možemo sugerirati i upozoravati – dodao je gradonačelnik.

Vlahušić je predložio i da cijena za hrvatske državljane ne bude veća od ovih zimskih cijena.

Krešo Marković rekao je kako, kad govorimo o turistima, moramo znati cijeniti sebe i svoje.

-Ovo je jedinstven biser u svijetu – rekao je vijećnik te istaknuo kako je za glečer u Švicarskoj platio cijenu od 130 eura.

Marko Potrebica rekao je kako je turizam jedino što imamo u gradu te da ga nije shvatio misli li da treba podignuti cijenu na 130 eura.

-Ne mislim da je objektivno da poskupljujemo Du Pass za iduću godinu – smatra Potrebica.

Vlahušić je naglasio kako je Dubrovnik Pass destinacijska kartica, ne gradska.

Vijećnik Maro Kristić predložio je da se napravi analiza turističke sezone kako bi se vidjelo koje su se to dobre poruke slale iz Dubrovnika.

-Ovo je samo jedan od alata s kojima raspolažemo, a sve kako bi Dubrovnik postao atraktivnija destinacija – smatra Kristić.

Jasmin Deraković rekao je kako podržava Vlahušićevu ideju za manje cijene za mlade. No, ne slaže se da cijene ostanu iste.

-Cijene kartica u drugim gradovima su višestruko više. Ponašamo se kao da su turisti koji dolaze socijalni slučajevi, mislim da mogu više izdvojiti za ono što se nudi, a to su svjetske atrakcije – iznio je Deraković.

Pročitajte još

NOVA DRAMA U DOMOVINSKOM POKRETU “Ova stranka više ne postoji, radi se o primitivnoj bandi”

Dulist

Mišo Krstičević odlazi s dužnosti gradonačelnika Ploča, grad će voditi Ivan Marević

Dulist

Vlada uvodi porez na nekretnine, a navodno će se povećati i plaće

Dulist