Aktualno

[9. STUDENI] Braco Elezović: ‘Ovo je jedna od najtužnijih slika Domovinskog rata’

braco elezovic facebook antonio vatovic

Od 7. do 15. studenoga tzv. JNA sa svojim snagama, TO Herceg Novi i Odred granične milicije Boka izvedeni su napadi kojima su, uz potporu artiljerije, mornarice i zrakoplovnih snaga, nastojali ovladati visovima iznad Grada

U zapovijedi koju je na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine, izdao komandant 9. VPS admiral Miodrag Jokić navodi se: ‘Ovladati širim rejonom Dubrave i Rijeke Dubrovačke, izbiti na liniju Žarkovica – Srđ – Strinčijera – Gradci – Komolac – Rijeka Dubrovačka i uspostaviti potpunu blokadu Dubrovnika s kopna i mora i primorati neprijatelja na predaju.’

Radi iznimne težine stanja u kome se našla obrana Grada, predsjednik RH dr. Franjo Tuđman izdao je, istoga toga dana, 9. studenoga Naredbu o općoj mobilizaciji na dubrovačkom području, a Dubrovnik je radi svoje sigurnosti odlučila napustiti i europska promatračka misija, pišu iz Muzeja Domovinskog rata o 9. studenom 1991. godine.

U teškim bojevima agresor je uspio zauzeti Bosanku, nanoseći dubrovačkim braniteljima velike i bolne ljudske gubitke. U obrani Bosanke, prilikom izvršenja borbene zadaće, na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine, poginuli su dubrovački branitelji: Hamdija Kovač, Vedran Ivošević, Antonio Vatović, Mario Pezzi, Franci Lazibat i Željko Raguž.

Na današnji dan, 9. studenoga 1991. godine, kao civilne žrtve u Domovinskom ratu na dubrovačkom području, poginuli su Niko Čupić, Antun Lang, Luce Spremić te Marin Lučić.

‘Vajta je bio moj mali prika’
Dubrovački branitelj Braco Elezović na svom se Facebook profilu također osvrnuo na taj dan, posebno na svoga prijatelja Vajtu te fotografiju koja za koju smatra da je jedna od najupečatljivijih i najtužnijih slika nastalih tijekom Domovinskog rata.

Banner 300x250 DU 1

‘Prošle su 32 godine od toga dana kada je na Bosanci uz Hamdiju Kovača, Marija Pezzija, Željka Raguža, Vedrana Ivoševića Genocida i Francija Lazibata poginuo Vajta.

Antonio Vatović Vajta je bio moj mali prika. Imao je svega devetnaest godina i tek je započinjao život. Gružanin kao i ja uvijek je bio omiljen među ekipom. Kad je rat započeo Vajta nije kalkulirao. Mogao je i on, kao neki naši drugi ‘prijatelji’, pobjeći Slavijom i javiti se negdje iz Švedske, Njemačke ili Italije. Ali nije.
Ostao je u svome Gružu i kao pripadnik SJP Grofovi priključio se obrani Hrvatske. Na slici je s majkom samo nekoliko dana prije pogibije. Ova slika mi je jedna od najupečatljivijih i najtužnijih slika nastalih tijekom Domovinskog rata. Oproštaj majke i sina prije odlaska na položaj i njegove pogibije uvijek probude neku čudnu emociju u meni.
Često stanem na mjesto njegove pogibije i zapitam se kakav bi Vajta bio danas. Odgovor znam – ljudina kakav je i bio, ali eto, dođe mi tako pa ponekad stanem i mislim o svim tim ljudima od kojih nas je rat rastavio. Bili su veliki onda, bili bi još veći danas. Vajta, Mario, Hamdija, Franci, Željko i Vedrane vječna vam slava i hvala. Počivajte u miru Božjem‘, napisao je Elezović.

PU DN: Studeni najtužniji mjesec
Mjesec studeni je najtužniji mjesec vezan za postrojbu Specijalne jedinice policije Grof. To je mjesec kada su u obrani Grada i Domovine izgubljeni životi petorice pripadnika te postrojbe, petorice prekrasnih mladića – istinskih heroja. U obrani položaja na Bosanci 9.11.1991. godine vječnim su snom usnuli Željko Raguž i Antonio Vatović, a tri dana kasnije 12.11.1991. godine u obrani Komolca njihovi suborci Mario Mandić, Ivo Botica i Pero Nenada, napisali su iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Navode i kako će danas, osim polaganja vijenaca i paljenja svijeća na mjestima njihove pogibije, Udruga specijalne jedinice policije Grof održati i edukativne radionice za učenike OŠ Župa dubrovačka i OŠ Montovjerna. Radionice ‘Kultura sjećanja za sigurno sutra’ na temu uloge pripadnika Specijalne jedinice policije Grof u Domovinskom ratu učenicima će održati profesorice povijesti Tihana Biuk Magaš i Lovorka Krajnović Tot.

Također, drugi Memorijalni malonogometni turnir Grof održat će se u subotu, 11. studenoga na sportskom igralištu Župne crkve sv. Mihajla u Lapadu, a započet će svetom misom u 12 sati za poginule Grofove i sve hrvatske branitelje/ce u Domovinskom ratu.

Naslovna foto: Braco Elezović

Pročitajte još

GODIŠNJA NAGRADA Mario Obuljen dobio veliko priznanje struke!

Dulist

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist