DuList IN

9. KINOOKUS U utrci za ‘Kamenicu’ dvadesetak filmova

27062018 kinookus pressica 0000

Na pet lokacija u Stonu i Malom Stonu od 28. lipnja do 1. srpnja 2018. godine održat će se deveto izdanje Kinookus Food Film Festivala, ove godine s temom ‘Muzika hrane’.

-Za nagrade Velika i Mala Kamenica ove će se godine boriti dvadesetak dugometražnih i kratkomatražnih filmova. Tema festivala promišlja odnos hrane i glazbe. Ideju smo dobili zahvaljujući filmu ‘Mugaritz BSO’, koji je 2013. godine osvojio Veliku Kamenicu, a koji je na prekrasan način pokazao kako se jedan vrhunski chef inspirira glazbom u kuhinji, a glazbenik kreacijama tog kuhara. Ove godine prvi put imamo isključivo hrvatske premijere filmova koji će se boriti za Veliku i Malu kamenicu – izjavio je u srijedu koordinator festivala Ivo Kara-Pešić.

-Festival već godinama obogaćuje kulturnu ponudu Stona i Malog Stona, a poseban je jer povezuje male proizvođače te čuva baštinu. Sve što činite potiče nas da vas podržavamo. Vraćate ljepotu prošlosti kulturne i prirodne baštine, kao i gastronomije kroz jelovnike izgubljenih vremena – rekla je zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević.

-Županija je na samom početku prognozirala uspješnost festivala, što se pokazalo točnim zahvaljujući trudu organizatora. U svom kosturu festival je svake godine sličan, ali i jako različit, jer uvijek pruža veliko bogatstvo. Ston je pravo mjesto za festival jer predstavlja zanimljiv spoj gastronomije i filma – istaknuo je v. d. pročelnika županijskog upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

-Festival zasigurno prelazi granice općine. A gdje ćete imat festival gastronomije nego u Stonu. Hvala organizatorima na velikom trudu, jer bez obzira na našu financijsku potporu, od festivala bez njih ne bi bilo ništa – istaknuo je načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Filmski dio festivala otvara se na glavnoj placi u Stonu projekcijama u četvrtak 28. lipnja od 20.30 sati, a na istom će mjestu u nedjelju 1. srpnja na svečanosti zatvaranja biti proglašeni pobjednički filmovi. Osim filmova, na programu su zanimljiva predavanja te tržnica ekoloških proizvoda, a svi događaji su besplatni.

Kinookus Food Film Festival organizira udruga Kinookus. Direktor festivala je Marijan Kocković, umjetnička direktorica Ines Vasiljević, koordinator Ivo Kara-Pešić, izbornica filmova Lea Stjepović, urednica sekcije ‘Kinopokus’ Ivana Selmani, a urednik sekcije ‘Nevigjeno’ Ivan Vigjen.

Cjelovit program možete vidjeti ovdje.

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist