Kultura

69. IGRE Romantičarska festivalska večer uz sjajnog Ivana Krpana

krpan igre dvor 3

Snažan aplauz uz ovacije i usklike ‘Bravo!’ ispratili su u subotu navečer recital jednog od najtalentiranijih i najuspješnijih mladih hrvatskih pijanista Ivana Krpana u atriju Kneževa dvora.

Dugotrajan i snažan pljesak zaslužio je Krpan izvevši romantičarski program na kojem su bile Schumannove Arabeska i Fantazija te dvadeset i četiri preludija Frédérica Chopina, a Chopina je odsvirao i za glazbeni dodatak, na poklon festivalskoj publici.

Inače, ovaj je program Krpan početkom svibnja studijski snimio u Berlinu za Idagio – internetski portal specijaliziran za klasičnu glazbu, a snimka je tamo dostupna od 15. svibnja.

Ivan Krpan student je pete godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Osvajao je prve nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. U 2016. godini dobitnik je prve nagrade na međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste u Ettlingenu (Njemačka), te treće nagrade na međunarodnom natjecanju Frederic Chopin u Moskvi. Dobitnik je Dekanove nagrade za 2014. godinu te Nagrade Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika u 2015. godini. Rektor Sveučilišta u Zagrebu dodijelio mu je posebno priznanje za međunarodne uspjehe u 2016. godini. Zagrebačka filharmonija dodijelila mu je nagradu Mladi glazbenik godine za 2016. godinu.

Najveći uspjeh do sada Ivan Krpan ostvario je 2017. osvojivši prvu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu – jednom od najuglednijih pijanističkih natjecanja na svijetu. U finalu je nastupio kao solist uz Haydn orkestar i dirigenta Arva Volmera te izvedbom 5. koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena osvojio naklonost stručnog ocjenjivačkog suda i publike. Pobjeda u Bolzanu donijela mu je niz angažmana tijekom ove i sljedeće sezone, a među ostalima i gostovanja u Italiji, Njemačkoj, Kini, Južnoj Koreji i Južnoj Americi.

Sljedeći festivalski glazbeni program, realiziran u suradnji sa zakladom Caboga Stiftung, završni je koncert polaznika majstorske radionice Stefana Milenkovića, a održat će se večeras u 21 sat u ljetnikovcu Bunić – Kaboga.

Izvor: DLJI

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist