Kultura

69. IGRE ‘Ispravci ritma’ u skladištu gruške luke

12082018 igre ispravci ritma 0000

Predstava ‘Ispravci ritma’, nastala u suradnji umjetničkog kolektiva BADco., Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, doživjela je svoju dubrovačku premijeru na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama u nedjelju navečer u skladištu Luke Dubrovnik.

-Projekt je bio zamišljen kao dio prijave grada Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture. Imao je dvije faze: zagrebačku vezanu za pripovijetku Pavla Pavličića i film Zorana Tadića kroz istraživanje urbaniteta Zagreba, dok dubrovačka ima izvor inspiracije u onom što filozof Henri Lefebvre naziva pogledom kroz prozor na mediteranski grad – izjavio je nakon premijere redatelj predstave Goran Sergej Pristaš.

Podsjetimo, predstava je praizvedbu doživjela 18. studenog 2017. godine u Tonskom studiju HNK u Zagrebu.

-Dubrovačka lokacija lučkog skladišta nudi prozore na dvije strane: pogled na kruzere i sve što dolazi s mora te na novu marinu, a s druge strane na kolodvor kao dio cirkulacije svega što se zbiva na kopnu. Jako smo zadovoljni što se predstava događa izvan dubrovačkih zidina. Našli smo lokaciju koja jest u gradu, ali je istovremeno i izvan grada, jer je na križanju dva prijelazna mjesta, luke i kolodvora. Nepostojeća lokacija koja je idealan ambijent za ovu predstavu – rekao je Pristaš.

Na predstavi su radili književnik Goran Ferčec kao autora teksta, vizualni umjetnici Marko Tadić kao autor scenografije i Silvio Vujičić kao autor kostima, austrijski skladatelj Radu Malfatti te Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz kao autori glazbe i zvuka.

Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš te članovi ansambla Drame HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić te član orkestra Opere HNK Ivan Bošnjak.

U sklopu festivalskog projekta ‘Ključevi od Grada’, a u okviru prikazivanja predstave, u skladištu Luke Dubrovnik izložena je i prostorna instalacija Marka Tadića ‘The shifting meaning’, a u ponedjeljak 13. kolovoza, uz repriznu izvedbu predstave, bit će predstavljena instalacija ‘Vremenske bombe’.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist