Aktualno

30 potresa slabijih od 5 po Richteru

potres

Tijekom protekle 2011. godine u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 30 potresa srednje jačine, čije magnitude, navodi se u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje

nisu prelazile 5 stupnjeva po Richteru. Najjači potres od 4,7 po Richteru u regiji zabilježen je u prosincu u Crnoj Gori. Podsjetimo kako se u prosincu podrhtavanje tla na dubrovačkom području osjetilo čak tri puta u razmaku od samo dva tjedna, o čemu smo izvješćivali.

 
U izvješću se nadalje navodi kako je za vrijeme protupožarne sezone u 2011. bilo angažirano 9 907 vatrogasaca, uključujući pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi – Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik, javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz priobalnih županija, vatrogasce iz kontinentalnih županija u organiziranim dislokacijama, sezonske vatrogasce te pripadnike Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH.

Sukladno izvješću Vatrogasno-operativnog središta DUZS-a, u 2011. na priobalnom i kraškom području ukupno je evidentirano 3705 požara otvorenog prostora (16,3% više u odnosu na šestogodišnji prosjek), u kojem je izgorjelo ukupno 37 354 ha površine, od čega se 7943 ha odnosilo na požare u miniranom području. U 86,08% požara opožarena površina bila je manja od 5 ha, a 83,86 % požara ugašeno je u vremenu do 4 sata od trenutka dojave.

Tijekom koordinacije djelovanja operativnih snaga sustava zaštite i spašavanja za pružanje pomoći turistima (program TURS), izvršeno je komunikacijsko povezivanje 17 dodatnih timova Hitne medicinske pomoći, koji su tijekom ljetne sezone intervenirali preko 500 puta. Obavljena su 193 hitna medicinska leta i prevezeno je 219 pacijenata.

Zbog iznimno toplog ljeta te manjka padalina sedam županija pogođeno je sušom, a posljedice nestašice vode osjetilo je više od 60 000 stanovnika u 4 grada i 12 općina.
Državna uprava za zaštitu i spašavanje uključila se u pomaganje ugroženom stanovništvu i dobavi pitke vode u svih sedam ugroženih županija.
 

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist