Zanimljivosti

25 GODINA MARATONA LAĐA Zaštitni znak neretvanskog kraja

maraton lada 25 godina monografija 1

Udruga lađara Neretve izdala je monografiju u povodu 25 godina Maratona lađa.

U monografiji je, kako navode, utkana povijest fenomena zvanog Maraton lađa, veličanstvene priredbe u čast živoj volji i živoj povijesti.

Maraton lađa na Neretvi uspio je u 25 godina postati zaštitnim znakom neretvanskog kraja te svjedoči da su ovdašnji žitelji znali i uspjeli sačuvati kulturni identitet i tradiciju života sa lađom od koje su stvorili prvorazredan “kulturni proizvod”. Taj kulturni identitet u značajnoj mjeri promovira turistički razvoj Doline Neretve, te je Maraton lađa po broju natjecatelja i gledatelja jedna od najvećih manifestacija u Hrvatskoj.

Knjiga 25 godina Maratona lađa donosi sedamnaest poglavlja iz pera znalaca koji sumiraju svoja dosadašnja istraživanja o neretvanskoj trupi i lađi te opsežno pišu o značenju trupe i lađe u svakodnevnom životu stanovništva Doline Neretve.

Knjige možete kupiti u uredu Udruge lađara Neretve na adresi Ivana Gundulića 4, Metković uz prethodnu najavu na broj +385976533230 ili putem maila udruga-ladjara@maraton-ladja.hr

Autori tekstova su, među ostalima, prof.dr.sc Zoran Vulić, prof dr.sc Nenad Bobanac, dipl.ing Griša Ćurin, prof.dr.sc Velimir Salomon, prof.dr.sc Joško Božanić profesor emeritus i dipl.iur Ante Šprlje.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist