Aktualno

20. ROĐENDAN SVEUČILIŠTA ‘Ono što smo naslijedili moramo sačuvati i prenijeti budućim naraštajima’

sveuciliste naslovna

Danas kad obilježavamo ovu veliku obljetnicu sjećamo se s dubokom zahvalnošću svih koji su gradili i izgradili ovo Sveučilište prepoznato i cijenjeno izvan granica Lijepe naše. Njihova ostavština obvezuje sve nas da ono što smo naslijedili sačuvamo, poboljšamo i prenesemo budućim naraštajima – rekao je rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum na svečanoj sjednici Senata povodom proslave 20. obljetnice ove visokoobrazovne institucije.

-Uvjeren sam da će se buduće generacije kad budu obilježavale ovako znakovite obljetnice sa zahvalnošću sjećati i njegovih današnjih nastavnika, zaposlenika i studenata kao što se i mi sjećamo svih koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovoj povijesti – istaknuo je u svom obraćanju rektor dodavši kako osjeća veliko poštovanje prema svim nastavnicima, znanstvenicima i studentima koji su tijekom ovih 20 godina ostavili dio sebe izgrađujući ovo Sveučilište.
-Kao najjužnije hrvatsko sveučilište smješteno na posebnom dijelu RH, izrastao je u cijenjenu visoko obrazovnu instituciju preuzimajući nezamjenjivu ulogu u razvoju ovog njenog najjužnijeg dijela. Tijekom svoje dvadesetogodišnje povijesti Sveučilište u Dubrovniku bilo je nositelj hrvatskog identiteta, promicatelj intelektualne misli i stvaratelj poticajnih razvojnih ideja. Postao je nedjeljiv dio intelektualnih i gospodarskih struktura u lokalnoj zajednici, ali i u Republici Hrvatskoj – naglasio je dalje rektor Burum.
U proteklih 20 godina na Sveučilištu je diplomiralo 6 200 studenata, a dana zapošljava više od 260 zaposlenika od čega je 120 doktora znanosti. Rektor je u svom govoru spomenuo i najveći infrastrukturni projekt.
-Naporom svih dosadašnjih uprava Sveučilišta u Dubrovniku prije dvije i pol godine završen je naš najveći infrastrukturni projekt i otvoren je jedan od najmodernijih studentskih domova u RH – riječi su rektora koji je nadalje istaknuo kako je znanje uvijek bilo onaj čimbenik koji je uistinu presudan za život ljudi.
-Jer oni ne samo da ga međusobno razmjenjuju nego ga i prenose iz generacije u generaciju. Zato se danas potrebno sjetiti svih onih koji su od prvih dana Sveučilišta u Dubrovniku marljivo skupljali, umnožavali, prenosili svoje znanje mlađima odgajajući tako nove znanstvenike, nastavnike i stručnjake izgrađujući bolje, naprednije i humanije društvo. Prije svega su time lokalnoj zajednici, ali i državi stvorili neprocjenjivo bogatstvo koje samo treba prihvatiti i umnažati. Među njima je bilo onih koji se nisu bojali širiti vidike u nova područja znanja, i zbog toga su pokretali nove odjele i nove studije. Zahvaljujući upravo njima Sveučilište u Dubrovniku danas obrazuje studente iz svih znanstvenih i umjetničkih područja – rekao je rektor među ostalim u svom prigodnom govoru.
Svečanost su uveličali i brojni visokih uzvanici te predstavnici ne samo akademske zajendice već i javnog, političkog i gospodarskog života grada i županije.
Predsjednik rektorskog zbora Dragan Ljutić naglasio je kako Dubrovnik jest studenski grad te se zahvalio na svemu onome što čini za studente.
-Gdje ako ne u Dubrovniku, jer kad pogledate koliko kulture, umjetnosti, znanosti, koje sve osobe potječu iz ovoga predivnoga grada onda ne možete reći nema smisla. Ima smisla i vrijedi imati ovako jedno dobro, jako, za suradnju vrlo poželjno sveučilište kao što je dubrovačko. Zaista se osjećam kao da sam doma. Kad pogledamo sve građevine u kojima studenti obitavaju, onda se sjetimo i naših studentskih dana, budem pomalo i ljubomoran kad vidim u kojim građevinama, koje pokazuju našu dalekosežnu kulturu, obitava Sveučilište u Dubrovniku. Zaista impresivno – rekao je među ostalim Ljutić.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je na okrugloj obljetnici te poželio stabilan rast i razvoj. Naglasio je kako Dubrovnik zasluženo ima svoje sveučilište.
-Zasluženo zbog svoje znanstvene tradicije koju nasljeđuje od svojih velikana kakvi su bili Benedikt Kotruljević te znanstveni div Ruđer Bošković, kome smo se nedavno još jednom odužili imenujući zračnu luku njegovim imenom. Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište zbog svog zemljopisnog, ali i svog geopolitičkog položaja i značaja, jer je čuvar hrvatske znanosti i državnosti na krajnjem jugu lijepe naše. A ima ih i danas koji bi se okitili hrvatskom znanstvenom i kulturnom baštinom Dubrovnika. Dubrovnik zaslužuje svoje sveučilište i zbog zalaganja i truda brojnih naraštaja i istaknutih pojedinaca od osnivanja Pomorskog fakulteta, Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu, Veleučilišta u Dubrovniku do Sveučilišta prije 20 godina – istaknuo je župan Dobroslavić koji se prisjetio svih rektora koji su pridonijeli razvoju Sveučilišta od pok. Josipa Lovrića, Matea Milkovića, Vesne Vrtiprah do današnjeg Nikše Buruma i njihovih suradnika.
Na svečanosti je bio kao izaslanik predsjednika Vlade RH i državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Ivica Šušak.
-Iako je riječ o mladom Sveučilištu višestoljetna tradicija na kojoj se temelji seže u zlatno renesansno doba Dubrovnika. Kada govorimo o oblicima institucionalizacije visokog obrazovanja povijest seže u 17. stoljeće kada je osnovan Colleguim Ragusinum koji je svojedobno pohađao i čuveni Ruđer Bošković, genijalni hrvatski i europski erudit, znanstvenik, filozof, diplomat i vizionar. Danas Sveučilište u Dubrovniku povezuje bogatu obrazovnu tradiciju, povijest svoga Grada sa suvremenim postignućima u obrazovanju i znanosti sudjelujući u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, potičući mobilnost i razmjenu studenata i nastavnika te promocijom i afirmacijom znanosti. Sveučilište je uočilo potrebu pokretanja različitih studija koji odgovaraju na potrebe uže i šire zajednice, a u skladu s europskim standardima kvalitete. Cjeloživotno obrazovanje, izgradnja kulture izvrsnosti i kvalitete u obrazovnoj i znanstvenoj komponenti jamče ostvarenje ciljeva koje ste si sami zacrtali. To su znanje, stručnost, napredak, izvrsnost te sloboda govora i misli. Izgradnjom sveučilišnog kampusa Sveučilište u Dubrovniku dobio je značajni infrastrukturni objekt koji je donio dodatan zamah ovog sveučilišta njegovoj uključivosti i dostupnosti visokokogobrazovanja i studentima sa starijim socio-ekonomskim standardom, a Dubrovnik je profilirao kao pravo europsko središte – naglasio je Šušak.

Izaslanik predsjednika RH Sabora, zastupnik u RH Saboru i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuo je u svom obraćanju kako je riječ o značajnoj obljetnici koja doduše u kontekstu Dubrovnika i postignuća Dubrovčana može djelovati maleno, ali za našu današnjicu je vrlo značajna i predstavlja nastavak baštinjenja upravo te i takve dubrovačke povijesti.
-Naime, iduće godine bit će okruglih 400 godina od osnutka Collegium Ragusinuma kojeg su prije 4. stoljeća osnovali jezuiti, a kasnije ga je Senat Dubrovačke Republike proglasio javnim visokim učilištem. Tu se obrazovao i Ruđer Bošković, najpoznatiji hrvatski znanstvenik. Prije njih, a i nakon njih u ovom su gradu živjeli i djelovali brojni Dubrovčani koji su svojim učenjem i znanstvenim radom dali doprinos iz svojih područja u svjetskim razmjerima. Djelujući na takvim temeljima pred suvremenim visokim obrazovanjem velika je odgovornost koju je današnje Sveučilište u Dubrovniku prije 20 godina prihvatilo i do danas izgradilo respektabilnu ustanovu. Put do te točke nije bio ni jednostavan ni lak, ali su dugogodišnji napori pojedinaca i ustanova koji su sustavno razvijali visoko obrazovanje u Dubrovniku zaživjeli osnivanjem samostalnog Sveučilišta. Ono danas ima značajnu ulogu u razvoju Grada koji je i sveučilišni grad sa studentima koji dolaze iz cijele Hrvatske i šire. Tome je doprinijelo i otvaranje studentskog doma, a kojeg je Grad Dubrovnik financirao s iznosom od gotovo 4 milijuna eura – naglasio je gradonačelnik spomenuvši i kako su Grad Dubrovnik i Sveučilište u Dubrovniku potpisali Sporazum o znanstvenoj stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju.
– Istraživačke aktivnosti koje se izvode u okviru ovog sporazuma od strateškog su značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka našega Grada. Između ostalog provest će se istraživanje vezano za nosivi kapacitet, diversifikaciju nosivog proizvoda, procjenu troškova i korist kruzing turizma nakon čega će na temelju analiza i stručnih studija Sveučilište izraditi nacrt prijedloga strategije integriranog upravljanja održivim turizmom Grada Dubrovnika. Riječ je o vrlo značajnom dokumentu koji će odrediti budući razvoj našega grada. Ovo smo proljeće dobili i rezultat provedene analize Sveučilišta koje je potvrdilo pozitivne trendove u disperziji gostiju kroz projekt Respect the City te posljedično ublažavanje negativnih učinaka prekomjernog turizma. Važno nam je s toga imati uglednu i perspektivnu visoko obrazovnu ustanovu u našem gradu čije vodstvo i djelatnici razumiju grad u kojem djeluju prepoznajući njegove potencijale, ali i slabosti te sve ono na čemu je potrebno dalje raditi – rekao je gradonačelnik.

Jadranka Žarković čestitala je Sveučilištu ovu obljetnicu u ime predsjednika RH Zorana Milanovića.
-Protjecanje dana, mjeseci i godina nije samo po sebi jamstvo uspjeha i dosega neke visokoškolske ustanove. Ono što neku takvu ustanovu čini bitnom i uspješnom jest njezin utjecaj na sredinu u kojoj djeluje i odgovore koje ona njezinim potrebama daje. S obzirom na brojne i raznovrsne studijske odjele,institute, zavode i centre, sastavnice ovog Sveučilišta, pokazalo se kako se ova ustanova uspijeva uskladiti se sa sredinom u kojoj djeluje vješto balansirajući između velike kulturne i obrazovne tradicije Dubrovnika i obrazovnih i znanstvenih trendova bliske budućnosti – rekla je između ostaloga.
Na današnjoj svečanosti počasno priznanje professor emeritus uručeno je umirovljenom profesoru Odjela za elektrotehniku i računarstvo Vedranu Batošu.
-Ono što me posebno veseli nije ova lijepa retrospektiva nego još ljepša perspektiva koju uvjeren sam ovo Sveučilište ima. Moj doprinos je bio skroman, ali hvala vam što ste prepoznali tu malu kapljicu – rekao je Batoš.
Institucijama, tvrtkama, udrugama i pojedincima dodijeljena su priznanja za doprinos u radu i razvoju Sveučilišta, a dobili su ih Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik, Međunarodna udruga pomorskih učilišta, kompanija Seapeak Maritime , udruga Stonski školjkari, doktor znanosti Zdravko Kedžo te Hrvatski telekom. Antonela Đuraš, Martin Kuzman, Ivana Hladilo, Leonarda Tikvica, Mauro Jerman, Dorotea Markasović i Matija Fortuna dobitnici su Rektorove nagrade.
Svečanost su uveličali zbor Libertas i grupa Silente.

Pročitajte još

‘BRAČNE MUKE IZ VIZURE RUKE’ Večeras u Studentskom teatru Lero

Dulist

KONCERT, VOĐENA TURA, RADIONICE, CIRKUS! Velika završnica središnjeg programa Festivala soli

Dulist

Prvi je dan klimatološke jeseni, a od jutra nas već ‘prži’ 30 stupnjeva

Dulist