Grad

ŽUSTRA RASPRAVA ‘Ovo nije UPU Sveti Jakov, ovo je UPU Daniela’

sveti jakov rasprava naslovnica

Prijedlog Urbanističkog plana uređenja 2.2 ‘Sv. Jakov’ na javnom je uvidu do 13. kolovoza, a u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika ovog je petka održano javno izlaganje. Prijedlog plana izradila je tvrtka Arhipolis iz Splita. Kako se navodi u priloženoj dokumentaciji, osnovni cilj Plana je uređenje neizgrađene zone, mješovite pretežito stambene namjene u kojoj se mogu graditi niske samostojeće građevine. Postojeće parcele moraju formirati česticu od minimalno 2000 m2 uz obveznu rekultivaciju vrtova i autohtonih elemenata krajobraza kako bi se nova izgradnja maksimalno uklopila u krajolik uvažavajući dominantnost i izloženost ovog prostora.

Pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić dodala je kako je još 2008. bio prvi zahtjev za izradu ovog plana. Područje je sukladno Zakonu proglašeno kao neizgrađeno građevinsko područje te postoji obveza za izradu UPU-a, a odluka o izradi plana donesena je u ožujku 2018.

U ime stručnog izrađivača prijedlog je predstavio Mirko Menegelo iz Arhipolisa. Obuhvat plana iznosi hektar i pol. U neposrednoj blizini nalazi se samostan sv. Jakova.

Izrađene su konzervatorska studija i dvije krajobrazne, koje su služile kao podloga za izradu objedinjenih krajobrazno-konzervatorskih smjernica, koje je radio arhitekt Dubravko Bačić, a s istima se složio Konzervatorski odjel. One su služile kao glavni dokument za izradu plana. Iako GUP daje veće mogućnosti, građevine su ograničene na tri etaže, a plan predviđa gradnju vila zelenilu na izgrađenim i neizgrađenim česticama oznake i pretežito stanovanje u zelenilu (povijesni vrtovi) na izgrađenim česticama. Građevine uz cestu, rekao je Menegelo, moraju biti metar ispod nivelete same ceste Frana Supila kako bi vizura ostala netaknuta, a zbog same vizure iz Grada, u radijusu 70 metara od samostana ne smije se graditi. Stare suhozidne strukture moraju se sačuvati i uklopiti u nove građevine. Obvezna je izrada projekta krajobraznog uređenja. Predviđa se rekonstrukcija karavanskog puta kao kolno-pješačka ulica s minimalnim profilom od 3,5 m.

Dubravko Bačić izložio je sažetak HIA-e (studije procjene utjecaja na dobro svjetske baštine). Ovo je već treća potpuna HIA koja se radi za područje Dubrovnika. HIA se radi kako bi se za konkretni zahvat procijenila razina utjecaja na ono što je osnovno područje zaštićeno upisom na listu svjetske baštine, a zatim i na zaštitnu zonu te postav svjetskog dobra.

-Kroz studiju treba prikazati točno i objektivno stanje u dobru svjetske baštine, to prije svega zanima UNESCO. Potom prostorno-povijesni razvoj područja na kojem je planiran zahvat, opis planiranih promjena te analiza utjecaja i procjene utjecaja, kao i mjere za ublažavanje – objasnio je Bačić.

-Sve studije, i konzervatorska i krajobrazne, analizirale su vizualne utjecaje na dobro svjetske baštine te sam se i ja na to najviše fokusirao, ali UNESCO očekuju da se analiziraju i drugi aspekti – rekao je Bačić.

Utjecaj je vizualno blago negativan, a može se umanjiti na način da se vrlo strogo i dosljedno primjenjuju smjernice, da se intenzivno kultivira područje i da se ne radi ništa što se ne bude smjelo, rekao je Dubravko Bačić. Kumulativno je utjecaj zanemarivo negativan.

Gradski vijećnik s liste Srđ je Grad Nikša Selmani rekao je kako je ovo još jedan u nizu dokumenata koji ide na štetu urbanizma u Dubrovniku.

-Ako pogledate obuhvat vidite da prostor s bočne strane samostana uopće nije u ovom planu, što znači da za njega vrijede manje strogi uvjeti gradnje definirani tek GUP-om. Ovo je zapravo parcelacijski elaborat – rekao je među ostalim Selmani te dodao kako ovaj UPU uopće ne definira sadržaj javne namjene.

-Godine 2018. povećanje obuhvata išlo je na javno dobro. Utjecaj na to javno dobro nije uzet u HIA-i – rekao je dalje te pitao kako je u HIA-i naveden obuhvat od 1,6 hektara, kad je odlukom iz 2018. riječ o 1,5 hektara.

-Nemamo uvida kako je HIA prošla kod ICOMOS-a, što znači da nemamo službenu HIA-u te nemamo sve dokumente – rekao je.

Lončarić je rekla kako se, kad je riječ o obuhvatu, vodilo logikom neizgrađenog građevinskog područja. Slažem se s vama da smo obuhvatili šire područje ono bi bilo zaštićenije. Plan je s 1,4 promijenjen na 1,5 gdje je pripojen dio čestice zemlje koja se odnosi na ulicu Frana Supila. Dio koji se pripojio ne predstavlja ulicu nego dio koji bi visio u prostoru te smo ga priključili planu.

-Nismo htjeli da se na terenu dogodi situacija da se Grad uknjiži na česticu zemlje, da imamo uređeni UPU i da ostaje jedan pojas koji nije pokriven s nijednim planom.

Za cestu je replicirao Igor Legaz, koji je rekao kako je Grad uknjiženi vlasnik, a status čestice je javno dobro i riječ je o Putu Frana Supila.

-Godine 2017. muku smo mučili s Putom Frana Supila i Vlaha Bukovca, ako bismo izgubili pedalj Frana Supila gubimo okretište ispred recepcije Belvederea – rekao je Legaz.

Jelena Lončarić rekla je kako okretište nije upitno.

Dubravko Bačić, u odgovoru Nikši Selmaniju rekao je kako HIA-u radi od kraja 2017. godine.

-Glavna svrha HIA-e jest procjena utjecaja na dobro svjetske baštine, razumijem da je pomicanje granice problem, a u sažetku je moja nenamjerna omaška – rekao je Bačić.

-Službeno nemamo HIA-u, i ova javna rasprava, sve primjedbe i proces do utvrđenja konačnog prijedloga plana ulazi u HIA-u i tek tad će biti gotova te ide na mišljenje UNESCO-u – rekao je te dodao kako se slaže da je obuhvat neobičan, ali da postoje neke obveze koje se moraju tako napraviti.

-Pravi je problem što je ovo HIA čije ste utjecaje gledali samo u opsegu ovo UPU-a i to je suština ovog problema. Trebali biste staviti u studiju također mogući utjecaj ove zone pored. To je areal koji se ne može gledati rascjepkano. Bitan dio ovog areala nije ušao unutra, a kumulativni utjecaj je definitivno veliki – rekao je Selmani rekavši kako će možda poslati i prigovor UNESCO-u na tu temu.

-Pitanje je što će biti s tim dijelom, hoće li to biti dio parkirnih mjesta za gospodu koja će tu graditi. Oni će graditi parking na javnom dobru, a mi ćemo pjevati borbene. To se zove Put Frana Supila – rekao je Selmani osvrnuvši se na dio puta obuhvaćenog planom.

Pet metara od ruba obuhvata, rekao je predstavnik izrađivača plana, ne smije se ništa graditi.

-UNESCO, odnosno ICOMOS koje anonimno nama evaluira studiju sve provjerava. Nije stvar onoga što ja samo zapišem unutra, nego postoji provjera – rekao je Bačić dodavši kako se slaže da je stvar sagledavanja šire zone te da je i ranije govorio da treba zonu raditi šire.

Maro Grbić pitao je je li moguće da se odredi maksimalni volumen određenih građevina, njihovo povezivanje i oblikovanje.

– Ovo je zadnja prilika da se grad obrani i kroz prostorno planiranje možete uvjetovati kvalitetu projektiranja – istaknuo je.

Marin Krstulović iz GK Grad rekao je kako je u prosincu 2019. Gradu predana konzervatorska podloga za buffer zonu gdje imamo tipologiju proširenu na puno veću zonu obuhvata.

-Jedini način za stavljanje gradnje u oblike koji nam donekle odgovaraju jest konzervatorsku podlogu i smiješno je da prije donošenja te podloge puštamo sve da prođe, radimo s krive strane – rekao je.

Osvrnuo se i na karavanski put, ali i na namjenu prostora te investitora Vilu Danielu.

-Srednji objekt ima jednu, a druga dva drugu namjenu. Ekipa oko Razvoj golfa odlučila se baviti biznisom. Ne mogu razumjeti Grad koji ide pogodovati nekome tko ga je već tužio – rekao je Krstulović.

Jelena Lončarić rekla je kako Grad nema službenu konzervatorsku podlogu te kako se služe neslužbenom verzijom.

Srđan Obad iz GK Ploče iza Grada dotaknuo se javnog prostora, te istaknuo kako su stanovnici na zboru građana tražili da se napravi prometna trasa između Frana Supila i Vlaha Bukovca te ga je zanimalo zašto to nije uvršteno u ovaj UPU. Jelena Lončarić rekla je kako će se to napraviti kroz izvješće o javnoj raspravi.

Igor Legaz ponovno se dotaknuo Puta Frana Supila dodavši kako se taj put okrnjuje. Istaknuo je kako je čestica 2446/2 upisana kao javno dobro te je uključena u obuhvat na način da se, rekao je, izdvaja dio te čestice i daje u privatno vlasništvo. Pročelnica mu je rekla kako govore o dvije različite stvari.

-Sveti Jakov je jako zapušten i rijetko tko dolazi u obilazak tog dijela. I crkva je u jako lošem stanju te me čudi da konzervatori ne brinu o tome, pao je veliki dio vrta na plažu. I o tome bi trebalo brinuti. Izgradila se nakaradna zgrada bez krova, iskopano je krcato maslina i o tome nitko nije vodio računa i sve je to dozvoljeno. Sad je došla na red i izgradnja u zelenoj zoni. Sveti Jakov je vrjedniji od Srđa. Nemam ništa protiv gradnje, ali gdje će sav taj promet koji je i danas zagušen, gdje su izlazi tih kuća? – pitala je stanovnica Sv. Jakova Jadranka Vlatko te rekla kako se prvo mora riješiti promet, ali i oborinske vode.

-Koja će to biti kvaliteta gradnje? – pitala je dalje te se još jednom osvrnula na novu zgradu između Regenharta i kuće Kojakovića. Pita se tko je to dozvolio.

-Nekome se svašta dozvoljava, a nekome ništa. Hoće li se moći napraviti spoj s Franom Supilom autima, jer tko god je došao uzeo je komad puta Vlaha Bukovca. Kako će izgledati taj karavanski put? – sve su to pitanja koja zanimaju stanovnike, rekla je.

-Gdje će biti ulaz za te zgrade i gdje će se raditi parkirališta – pitala je, a izrađivač plana je rekao kako će se parkiranje izvršiti isključivo na njihovoj čestici. Pristup će biti s Frana Supila. Karavanski put će biti kolna prometnica, odgovorio je Menegelo.

Snježana Radić, po stuci arhitektica, rekla je kako nije u redu da se rasprava održava u vrijeme koronavirusa.

Igor Legaz rekao je kako ovo nije UPU Sveti Jakov, jer bi se mogao zvati UPU Daniela, budući da Sv. Jakov obuhvaća puno šire područje.

-Stručna podloga je jako poučna, sadrži mnoštvo starih arhivskih isprava, kao da je pripremljeno za pravi UPU koje bi obuhvatilo i to područje skopčano za tu podlogu, od Zlatnog potoka prema sjeveroistoku. Ovaj fragment je točkasto uređenje nečega što nije pokriveno stručnom podlogom. Centralna mjesta koja mora obuhvatiti ovakav plan su samostan i Biskupija, i bez toga ovaj UPU nema smisla – rekao je.

Osvrnuo se i na DPU Belvedere koji je na snazi, ali visi jer je 2016. donesena odluka o pokretanju postupka da se stavi izvan snage. I taj pokušaj, rekao je, nije uspio. Kad bi on stvarno bio na snazi, dodao je Legaz, onda bi nekih javnih sadržaja u blizini ovog fragmenta i bilo, kao što su koncertna dvorana, butige, sportska igrališta..

-Ali ne znamo hoće li biti na snazi jer visi. Imalo bi smisla sve tek kada bi se zajednički raspravljalo o ovom obuhvatu s obuhvatom koji je u vezi s DPU Belvedere i dijelom GUP-a sjeveroistočno od korita Zlatnog potoka – rekao je Legaz.

-Kad se već nameće UPU, on nije riješio gorući infrastrukturni problem prometne komunikacije – rekao je dalje tijekom rasprave.

-Predlažem da se obustavi ovaj postupak i svi postupci prije donošenja potpuno novog GUP-a – rekao je Legaz.

Đuro Capor pitao je Dubravka Bačića koliko je imao konzultacija s građanima, a nakon što mu je rekao kako nije bilo konzultacija, Capor je dodao:

-Kad ste radili HIA-u za Belveder nismo se sjetili to UNESCO-u javiti na vrijeme. Ovako rađena HIA vodi ka cilju opravdati apetite investitora. To se zove investitorski urbanizam. Promjer od 70 metara unutra kojeg se neće ništa raditi, završava točno tamo gdje počinju parcele investitora – dodao je dalje.

Villa Daniela tužila nas je za 500 milijuna eura i sad moramo vjerovati senzibilitetu investitora, rekao je dalje dodavši kako je na tu izjavu Menegela imao puknuti od smijeha.

-Scoping report nije odrađen, ovo se ne može nazvati HIA-om, predlažem da se dopuni odluka, da gospar Dubo napravi široku HIA-u i odradi konzultacije s kotarom – rekao je Capor.

-Zašto želimo progurati UPU, ako skrbimo o svjetskoj baštini i izdati neke dozvole bez da konzervatorska podloga za proglašeni ‘buffer’ stupi na snagu – pitao je Capor.

Kojaković i Villa Daniela su investitori u ovom planu, rekla je Lončarić te dodala da se ovdje radi o tome, čime se i vodilo prilikom odluke o izradi UPU-a, da netko ima parcele na neizgrađenom građevinskom području za koje se sukladno zakonu treba izraditi UPU.

-Podlogu radi Ministarstvo kulture, smjernice za ovaj dio buffer zone su napravljene i obećali su da će je dovršiti do jeseni. Oni se na ovaj prijedlog plana mogu očitovati po završetku rasprave – rekla je Lončarić.

Na pitanja Capora, Lončarić je rekla kako je i konzervatorsku podlogu za UPU financirao investitor.

-Što ja imam razgovarati sa susjedima misle li oni da to utječe na dobro svjetske baštine. Koje su njihove kompetencije, valjda sam ja tu za to – rekao je Bačić. Dodao je i kako zna da je kotar protiv.

-Smjernice iz 2011. podrazumijevaju konzultacije s građanima, kotarom i strukovnim udruženjima i to je sve izostalo. To se onda ne može nazvati HIA-om – rekao je Capor, na što je Bačić rekao kako je to točno i kako će se HIA završiti nakon što se unesu sve ove primjedbe građana s javne rasprave.

Nešto kasnije je ponovno postavljeno pitanje uključivanja javnosti.

-Na vama je teret upravljanja prostorom i vi morate naći zajednički jezik investitora i građana. Isključivanje javnosti je neprihvatljivo – rekao je Marin Krstulović.

Đuro Capor pred kraj rasprave predložio je da se razmotri proširenje obuhvata.

 

Pročitajte još

[FOTO] Postavljena nova prometna signalizacija na potezu od Boninova do Pila

Dulist

Počeli radovi na izgradnji Boćarskog doma ‘Đuro Miletić’

Dulist

Od ponedjeljka se pojačava vozni red ‘petice’, 24 umjesto 13 polazaka

Dulist